sâmbătă, 1 august 2009

2 august - Sf. Ilie sărbătorit în Republica Moldova conform calendarului bisericesc de stil vechi (iulian)

Sfântul Ilie – 20 iulie/2 august
Majoritatea creştinilor ortodocşi din Republica Moldova îl vor sărbători duminică, 2 august, pe Sfântul Ilie, cel care s-a urcat la cer cu sufletul şi cu trupul. 

Şi în Basarabia mulţi creştini l-au sărbătorit pe sfântul prooroc la 20 iulie, conform calendarului gregorian. Dar oficial, mitropoliile ortodoxe din R. Moldova, atât cea subordonată canonic Patriarhiei Bisericii Ruse, cât şi cea subordonată canonic Patriarhiei Ortodoxe Române, se conduc de calendarul bisericesc de stil vechi, iulian. Respectarea calendarului de stil vechi a fost una dintre condiţiile puse la înregistrare Mitropoliei Basarabiei (subordonată Patriarhiei de la Bucureşti).
Între calendarele iulian şi gregorian există un decalaj de 13 zile.
De Sfântul Ilie, creştinii duc faguri de miere la biserică pentru binecuvantare.
În Republica Moldova, 9.149 de persoane au prenumele Ilie, 6.050 se numesc Ilia. De asemenea, 44 de persoane au numele de familie Ilie, iar altele 18 - Ilia.

Despre Sfântul Ilie cunoaştem că a fost fiul unui preot din neamul lui Aaron şi a locuit în cetatea Tesve, dincolo de Iordan, localitate care i-a adus şi numele de Ilie Tesviteanul. A trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea lui Ahab, regele evreilor. Acest rege l-a părăsit pe Dumnezeu, prigonindu-i pe apărătorii dreptei credinţe. Sfântul Ilie l-a vestit pe rege că se va abate asupra ţării o foamete mare, ca pedeapsă pentru lepădarea lui de credinţă. Regele l-a căutat ca să-l omoare, dar proorocul s-a ascuns în Fenicia. După trei ani şi jumătate, proorocul s-a întors la curtea lui Ahab şi, rugându-se la Dumnezeu, o ploaie a binecuvântat tot ţinutul, dovedind oamenilor credinţa cea adevărată. Atunci, oamenii au strigat: "Dumnezeul lui Ilie este Dumnezeul cel adevărat!".

Se spune că la naşterea lui Ilie, tatăl său a văzut oameni îmbrăcaţi în alb învelindu-l în scutece de foc şi, dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieţi. Încă din copilarie, ţinea strict toate poruncile Legii şi se ţinea în permanenţă în faţa lui Dumnezeu printr-o feciorie indiferentă, post neîncetat şi rugăciune arzătoare, care îi făcură sufletul ca focul şi făcură din el modelul vieţii mănăstireşti.

După 15 ani de profeţii, îndeplinind misiunea pe care i-o încredinţase Dumnezeu, Ilie se duse de la Galgalla Bethel însoţit de Elisei, care nu voia să îşi părăsească învăţătorul. De acolo se duseră la Ierihon. Ajuns pe malul Iordanului, Ilie îşi luă haina din piele de oaie, o înfăşură şi lovi apele, care se despărţiră pentru a-i lăsa să treacă pe uscat. Când Elisei îi ceru să primească îndoită parte din harul său profetic, Ilie îi răspunse: “Dacă mă vei vedea pe când voi fi înălţat la cer, aşa ţi se va da”. Şi pe când mergeau ei astfel prin pustiu tăifăsuind, un car de foc tras de cai scăpărători apăru între ei. Ilie urcă în car şi fu “ca” luat în cer (Părinţii au subliniat că acest “ca”, adăugat în versiunea Septantă arată că Ilie nu a fost dus cu trupul la Cer, fapt imposibil înainte de învierea şi înălţarea lui Hristos, dar că a scăpat morţii, precum Enoh şi a fost reţinut de Dumnezeu într-un loc necunoscut, până în ultima zi), într-un rotocol, în timp ce Elisei striga: “Părinte, Părinte, carul lui Israel şi caii săi!”. El luă haina Profetului care căzuse peste el şi lovind apele de două ori putu să traverseze Iordanul, salutat de Fiii Profetului care strigau: “Duhul lui Ilie s-a lăsat asupra lui Elisei!”.
Astfel ridicat în înălţimi cu trupul, Profetul Ilie prefigura Înălţarea Domnului Nostru Iisus Hristos, iar prin trimiterea hainei sale peste discipolul său, el vestea coborârea Sfântului Duh în ziua Rusaliilor.
Sfântul Ilie Prooroc s-a înălţat la Cer, cu tot cu trup, fără a muri, la fel cum s-a întâmplat şi cu Enoh, un alt mare profet. În Scriptură se spune că, la sfârşitul lumii, aceştia se vor întoarce pe pământ, vor fi martirizaţi, şi vor primi moartea fizică, firească pentru orice muritor.
(După “Ziua”, calendarortodox.ro, crestinortodox.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului