miercuri, 26 august 2009

Agenţia Stratford susţine că strategiile stângiste ale preşedintelui american vor eşua într-o lume tot mai turbulentă

Viorel Patrichi

Strâns cu uşa în Afganistan, Obama eludează drepturile românilor din Republica Moldova sau din Ucraina, dă semne că ar abandona opţiunile Georgiei pentru NATO şi UE, pare să uite de scutul antirachetă din Cehia şi Polonia. Dacă nu luăm în considerare efectele crizei economice mondiale, asemenea gesturi politice din partea lui Obama denotă slăbiciune, în comparaţie cu Bush. Declarativ, Obama a avertizat Moscova că trebuie să renunţe la sferele de influenţă din fostul spaţiu sovietic, dar au rămas doar vorbele. Oamenii din acest lagăr uriaş aşteapta încă gesturi concrete.


Perioada de graţie pentru Barack Obama s-a epuizat, susţine George Friedman, coordonatorul STRATFORD. Americanii nu mai au răbdare să aştepte ieşirea din criza economică, iar politica externă a preşedintelui pare tot mai debilă în faţa unor adversari redutabili ai păcii mondiale.

Barack Obama nu mai este un începător la Casa Albă. Au trecut şi cele o sută de zile de graţie pentru un locatar al Biroului Oval. Moştenirea lui Bush este cumplită, dacă ar fi să ne gândim fie şi numai la dosarul torţionarilor de CIA, care au schingiuit copii sau care ameninţau cu violarea părinţilor în faţa deţinutilor pentru a smulge informaţii. Americanii vor însă fapte, iar sondajele arată că popularitatea “liderului planetar” se află în cădere liberă.
Relansarea economică din Statele Unite întârzie, chiar dacă unii analişti anunţă semne de redresare. Luna septembrie va marca amplificarea bătăliei pentru reforma în domeniul sănătăţii. Dacă, la împlinirea celor 100 de zile de la învestire, încrederea în Barack Obama se situa la 63%, acum s-a prăbuşit la 49%. Majoritatea americanilor se arată îngrijoraţi de derapajele stângiste ale preşedintelui, pentru ei deficitul bugetar fiind o chestiune mult mai stringentă decât reforma din sănătate. “Nimeni nu l-a mandatat pentru un program radical de stânga în plan economic sau în domeniul încălzirii globale”, a spus Carlos Guttieres, fost ministru al comerţului.

Eşecul din Afganistan
Primele luni de mandat pentru orice preşedinte american se consumă în eforturi de stabilire a strategiilor de politică internă, de securitate naţională şi de trasare a noilor repere de politică internaţională. Care nu pot fi chiar atât de noi, deşi Obama a vrut să forţeze realitatea impusă de Administraţia Bush. Patru militari americani din cadrul Forţei internaţionale a NATO de asistenţă pentru securitate în Afganistan au fost ucişi pe 25 august de explozia unei bombe. Generalii l-au avertizat pe preşedinte că situaţia din Afganistan este dramatică şi că au prea puţini militari. Chiar dacă Obama tocmai asta făcuse deja: a redus efectivele din Irak şi a crescut numărul luptătorilor din Afganistan. Talibanii controlează vaste regiuni din sudul Afganistanului, iar alegerile prezidenţiale recente au demonstrat dimensiunea dezastrului. Ca să nu voteze de două ori, alegătorilor afgani li se pigmentau degetele arătătoare cu cerneală chiar în secţiile de votare. Talibanii au postat apoi un documentar pe internet în care se arată cum îi verificau pe talibani dacă au votat, iar cine era murdar de cerneală rămânea fără deget. ONU a intervenit pentru anchetarea organizatorilor scrutinului, vinovaţi de corupţie. Obama a menţinut politica lui Bush în Afganistan: trupele vor rămâne acolo până la stabilizarea politică, dar pentru acest lucru trebuie construită o minimă bază economică de subzistenţă. Şi tocmai aici NATO nu poate excela fiindcă nu există interes şi voinţă politică din partea marilor puteri. Obama crede că Afganistanul şi Pakistanul se află în centrul luptei contra Al-Qaida. El a trimis deja în Afganistan alţi 21.000 de soldaţi americani. Generalul Stanley McChrystal, noul comandant în luptele cu talibanii, i-a cerut suplimentarea trupelor. Chiar şi democraţii lui Obama şi-au pierdut răbdarea. “A venit timpul să începem să dezbatem un calendar flexibil pentru ca oamenii din America, din Afganistan şi din restul lumii să vadă că intenţionăm să ne retragem trupele. După opt ani de lupte, nu sunt convins că a trimite mai mulţi soldaţi în Afganistan ar fi o strategie bine gândită”, a spus senatorul Russell Feingold. Senatorul democrat Bob Casey i-a transmis preşedintelui afgan Hamid Karzai că “americanii vor să vadă progrese pe teren şi că răbdarea lor nu este nelimitată”. Generalul McChrystal a precizat că există trei posibilităţi pentru Pentagon în Afganistan: una “de risc ridicat”, dacă s-ar trimite numai 15.000 de soldaţi suplimentari, una “de risc mediu”, dacă s-ar desfăşura 25.000 de militari noi, şi alta “de risc redus”, dacă s-ar trimite în Afganistan 45.000 de noi militari.

Relaţia cu Rusia nu poate fi resetată
Barack Obama a încercat “să reseteze” raporturile cu Moscova, după o expresie proprie preşedintelui internaut. Rusia se simte în formă nouă şi forţeaza realitatea pentru a redeveni principalul partener de putere al Americii. Ca să contezi în lume, trebuie să-ţi studiezi permanent adversarul şi să fii agresiv, folosindu-te chiar şi de forţa lui în anumite împrejurări. Aşa gândeşte judocanul Vladimir Putin noua strategie veche a Kremlinului.
Strâns cu uşa în Afganistan, Obama eludează drepturile românilor din Republica Moldova sau din Ucraina, dă semne că ar abandona opţiunile Georgiei pentru NATO şi UE, pare să uite de scutul antirachetă din Cehia şi Polonia. Dacă nu luăm în considerare efectele crizei economice mondiale, asemenea gesturi politice din partea lui Obama denotă slăbiciune, în comparaţie cu Bush. Declarativ, Obama a avertizat Moscova că trebuie să renunţe la sferele de influenţă din fostul spaţiu sovietic, dar au rămas doar vorbele. Oamenii din acest lagăr uriaş aşteapta încă gesturi concrete.

Marele Orient Mijlociu aşteaptă
În Extremul Orient, americanii nu vor şi nu pot să schimbe nimic. China este principalul creditor al Statelor Unite la vreme de criză şi un partener sigur în eforturile de cuminţire a lui Kim cel Tânăr. “Foaia de parcurs” lansată de George W. Bush pentru împăcarea israelienilor cu palestinienii pare literă moartă până pe la toamnă, când Benjamin Netanyahu trebuie să-i dea un răspuns concret lui Obama privind blocarea colonizărilor din Cisiordania şi din estul Ierusalimului. O asemenea constatare surprinzătoare vine chiar de la Fidel Castro, retras spre meditaţie în umbra lui Raul.
“Obama este născut, a fost educat să facă politică şi să aiba succes în interiorul sistemului capitalist imperial al SUA. El nu vrea şi nici nu poate schimba sistemul de dominaţie capitalistă la nivel mondial. Nu am nici o îndoială că dreapta rasistă va face tot ce-i stă în putinţă pentru a-l obosi şi pentru a se opune programului său spre a-l scoate din joc într-o manieră sau alta”, adauga El Comandante.
Obama vrea deschidere spre Cuba, aşa cum doreşte un dialog direct cu Iranul. Astfel de disponibilităţi pot părea semne de slăbiciune pentru unii.

Sursa:
“Gardianul”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului