vineri, 14 august 2009

Analist american: Influenţa Rusiei în Balcani este în creştere, în lipsa intereselor SUA

Statele Unite ale Americii (SUA) vor rămâne prezente în Balcani, dar mai mult prin intermediul Uniunii Europene (UE), decât prin implicare directă, în timp ce influenţa Rusiei în Serbia şi în regiune va creşte, consideră Gregory Copley, editorul şef al publicaţiilor americane Defense şi Foreign Affairs, informează Tanjug.
Este o realitate că SUA, confruntate cu probleme mai mari în Orientul Mijlociu, în Iran, în Afganistan, în Pakistan şi în alte locuri, nu mai au nici interesul şi nici voinţa politică de a se ocupa de Balcani. Washingtonul îşi va menţine prezenţa în această regiune, dar în principal prin UE sau împreună cu ea, a afirmat Copley la postul de radio Vocea Americii.
Pe de altă parte, susţine analistul american, influenţa Rusiei în regiune va creşte odată cu avansul construcţiei gazoductului său (South Stream) prin Serbia şi Bulgaria, iar cele două state balcanice vor fi nevoite să se apropie tot mai mult de Moscova.
Într-o asemenea situaţie, singurele lucruri pe care Statele Unite le-ar putea oferi ţărilor balcanice pentru a contrabalansa eforturile ruseşti ar fi relaxarea presiunilor americane asupra Serbiei şi iniţierea de tentative de a convinge Belgradul să adâncească cooperarea în domeniile militar şi politic, a conchis Gregory Copley.
Sursa: Agerpres

Grupările de extremă dreapta, tot mai numeroase în SUA

Grupările de extremă dreapta, care nu au asimilat, în continuare, alegerea primului preşedinte de culoare al Statelor Unite, au devenit tot mai numeroase în această ţară, după un deceniu în care au înregistrat un declin, potrivit unui studiu publicat miercuri, 12 august.
Având o ideologie rasistă, antiguvernamentală şi împotriva imigraţiei, grupările americane extremiste, care au cunoscut o perioadă de dezvoltare în anii '90, când au avut loc numeroase atacuri teroriste sângeroase, sunt în prezent în plină dezvoltare, potrivit Southern Poverty Law Center (SPLC), o asociaţie de analiză a extremei drepte.
"Este cea mai importantă dezvoltară la care am asistat de 10 sau 12 ani", a declarat un reprezentant al poliţiei, citat de SPLC în studiul său, intitulat " Al doilea val: revenirea miliţiilor".
"Nu este nevoie decât de o scânteie. Nu este decât o problemă de timp până la apariţia ameninţărilor şi violenţelor", a declarat acest oficial a cărui identitate nu a fost precizată.
Cea mai sângeroasă faptă armată orchestrată de un american în propria ţară datează din 1995 şi aparţine unui militant al extremei drepte.
În aprilie 1995, Timothy McVeigh, un fost militar care a ajuns militant împotriva Guvernului federal american, a aruncat în aer un camion, distrugând parţial o clădire din Oklahoma City (Oklahoma, sud) şi ucigând astfel 168 de persoane.
McVeigh a fost executat în 2001 într-o închisoare din Indiana (nord), aproximativ în perioada în care republicanul George W. Bush se instala la Casa Albă. În timpul primului său mandat, violenţa extremei drepte înregistrează o diminuare din cauza investigaţiilor judiciare declanşate, conform analistului Mark Potok din cadrul SPLC.
Dar, în prezent, această tendinţă s-ar putea schimba, continuă raportul.
Aceasta deoarece "Guvernul federal, care este obiectul urii în cadrul grupărilor de extremă dreapta, este condus de un Negru". Acest lucru ar putea intensfica furia latentă a susţinătorilor supremaţiei rasei albe.
Potrivit datelor publicate de SPLC în februarie, numărul grupărilor rasiste americane a crescut cu 54 la sută în perioada 2000-2008, de la 602 la 926.
Aceste date provin dinaintea intrării în funcţie a preşedintelui democrat (în ianuarie 2009). Iar studiul conchide că alegerea unei persoanei de culoare are o legătură cauzală directă cu creşterea numărului de poliţişti ucişi de la începutul anului.
Larry Keller, din cadrul SPLC, citează exemplul unui bărbat pe care "alegerea unui Negru l-a înnebunit de furie şi l-a împins la elaborarea unei «bombe murdare» radioactive".
Un alt exemplu furnizat de Keller este al unui bărbat "care şi-a ieşit din minţi din cauza alegerii lui Obama şi care este suspectat că ar vrea să intre în rândul unei grupări paramilitare, care a ucis doi adjuncţi de şerif în Florida (sud-est)".
La începutul anului, un raport intern al Guvernului federal avertiza că dificultăţile economice şi alegerea lui Barack Obama ar constitui un teren foarte propice pentru recrutarea de noi militanţi.
Dezvoltarea Internetului, teama că administraţia Obama ar putea modifica legislaţia privind portul de armă şi revenirea în ţară a militarilor staţionaţi în Irak sau în Afganistan, "ar putea provoca emergenţa grupurilor teroriste sau a unor lunetişti capabili să planifice atentate", a averizat Departamentul pentru Securitate Internă.
Sursa: Mediafax, AFP
13.08.2009

Un comentariu:

  1. Eleonora : quando existe radicalismo ,tudo fica pior tanto na esquerda quanto na direita ,porque os radicais são fanáticos que acreditam estarem certos em tudo que pensam e fazem.Nos Estados Unidos existem centenas de grupos radicais de todas as correntes politicas ,e quando começam a agir só aumentam a violência no país.

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului