miercuri, 12 august 2009

Astăzi, 12 august, în statele-membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) este marcată Ziua Internaţională a Tineretului


Tinerii din R. Moldova, tot mai afectaţi de criza economică

Tot mai mulţi tineri din R. Moldova devin şomeri. Cel mai mult au de suferit tinerii din mediul rural, care nu au studii superioare şi care sunt cei mai predispuşi să migreze, arată un studiu – „Şomajul tinerilor şi sărăcia în R. Moldova: situaţia actuală şi răspunsuri posibile”, elaborat de PNUD Moldova. Rezultatele studiului au fost făcute publice într-o conferinţă de presă miercuri, 12 august, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit cercetării, în primul trimestru al anului 2009, şomajul printre tineri a atins nivelul de 16%, faţă de 14% în 2007. Rata şomajului tinerilor este mai înaltă în regiunile rurale (17%), în timp ce în spaţiul urban ea constituie 15%. Şomajul este mai sporit în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani, care au studii de liceu sau şcoală medie. Analiza sugerează că ar fi binevenită o politică naţională, axată pe instruirea vocaţională a tinerilor.
„Tinerii continuă să se confrunte cu lipsă de experienţă şi cu neîncrederea potenţialilor angajatori, fiind obligaţi, în acelaşi timp, să concureze pe piaţa internă a forţei de muncă cu migranţii mai experimentaţi, care revin în ţară într-un moment de creştere a şomajului”, constată Lovita Ramguttee, managerul programului de reducere a sărăciei în cadrul PNUD Moldova.
O altă problemă semnalată este că mulţi dintre tineri nu se înregistrează în calitate de şomeri la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AOFM). „Cel puţin 50% din tinerii şomeri nu sunt înregistraţi la AOFM. Majoritatea dintre ei nu cunosc avantajele înregistrării, sunt descurajaţi de salariile mici pe care ar putea să le primească sau mai speră că ar putea să emigreze”, a spus Lovita Ramguette.
Pe parcursul cercetării, reprezentanţii PNUD au constatat cazuri de disponibilizări masive a angajaţilor, salarii reduse, întârzieri la plata salariilor şi reducerea programului de muncă.
Pentru a răspunde nevoilor grupului de tineri vulnerabili, PNUD a oferit asistenţă unui număr de peste 1000 de tineri, dintre care aproape 700 sunt acum angajaţi în muncă. Această asistenţă a fost acordată de programul PNUD „Oportunităţi mai bune pentru tineri şi femei”, implementat prin contribuţia Agenţiei SUA pentru dezvoltare Internaţională.
Potrivit datelor oficiale, prezentate de către ANOFM, în decembrie 2008 în R. Moldova erau înregistraţi 17,8 mii de şomeri, inclusiv tineri, iar la sfârşitul lunii iunie 2009 cifra a atins 35 mii.

Ştire+foto:
Info-Prim Neo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului