miercuri, 12 august 2009

Astronomi români au fost premiaţi în cadrul Anului Internaţional al Astronomiei 2009. Din 12 august - o nouă ploaie de stele


La 11 august, la Rio de Janeiro, în Brazilia, a avut loc ceremonia de premiere a organizatorilor de evenimente în cadrul proiectului „100 de Ore de Astronomie”, care s-a desfăşurat în perioada 2-5 aprilie.
1.370 de evenimente s-au organizat în peste 100 de ţări şi au fost înregistrate în cadrul acestui proiect al Anului Internaţional al Astronomiei 2009.
Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) a organizat la Târgovişte un festival de astronomie cu zeci de acţiuni pentru publicul larg şi grupuri organizate. Acest eveniment a fost înscris la categoria „Cel mai amplu eveniment” la concursul susţinut de UNESCO şi Uniunea Astronomică Internaţională şi organizat
de Astronomi fără Frontiere (AWB) şi Observatorul European de Sud (ESO).
Evenimentul organizat la Târgovişte de SARM a câştigat locul doi în lume (alături de un altul organizat în Franţa şi după cel organizat în China) şi a primit distincţia „Highly Commended”. Este o recunoaştere deosebită pentru România şi pentru rezultatele deosebite obţinute de SARM în domeniul astronomiei şi al educaţiei în astronomie în cei peste 26 de ani de activitate.
(...)
Din păcate, niciun delegat al SARM nu a putut face deplasarea la Rio de Janeiro
pentru a primi această recunoaştere. Distincţia va fi preluată de d-na Magda Stavinschi, preşedinte al Comisiei de Educaţie din cadrul UAI şi va fi înmânată Societăţii Astronomice Române de Meteori la întoarcerea în ţară.

Tot la 11 august, a debutat ediţia a 17-a a Taberei Naţionale de Astronomie Perseide 2009 care se va desfăşura în perioada 11-19 august, în Munţii Făgăraş, la Cabana Salvamont Argeş, pe Transfăgărăşan. Aici vor avea loc o şcoală astronomică de vară şi sesiuni de observaţii asupra curenţilor de meteori Perseide (care va avea maximum de activitate pe 11 şi 12 august) şi kappa Cygnide (cu maximum pe 17 august). Lectori sunt Valentin Grigore, preşedintele SARM, prof. Adriana Nicolae (membru în conducerea SARM) şi Dr. Ovidiu Văduvescu, cercetător la reţeaua de telescoape Isac Newton din insulele Canare. Dânsul va face şi o prezentare a proiectului EURONEAR, primul proiect european (preponderent românesc) de studiere a asteroizilor care se apropie foarte mult de Pământ. Participă tineri din Târgovişte şi din ţară, inclusiv olimpici internaţionali la astronomie şi astrofizică. Rezultatele observaţionale ale acestei tabere vor fi prezentate la Conferinţa Organizaţiei Internaţionale de Meteori care va avea loc în luna septembrie în Croaţia, unde SARM va reprezenta România. Ediţia de anul acesta a acestei manifestări unice în România (în mod tradiţional finanţată de Ministerul Tineretului şi Sportului) nu va beneficia anul acesta de nici un fel de finanţare, cheltuielile fiind suportate de către participanţi şi organizatori. Partener al acestei ediţii este Salvamont Argeş.
Se aşteaptă ca anul acesta curentul de meteori Perseide să aibă o activitate mai puternică decât de obicei.
Sursa: Comunicat de presă al SARM
(Valentin Grigore, 0722829034, www.sarm.ro)


Ploaie de stele - la 12 şi 13 august. Eclipsă parţială de Lună - la 16 spre 17 august


Perseidele, aşa-numitele "ploi de stele căzătoare", vor putea fi observate din ţara noastră în ziua de 13 august, între orele 14 şi 17, ora României.
Stelele căzătoare vor putea fi urmărite, însă, şi în noaptea de 12 spre 13 august, când vor cădea cel puţin o sută de meteori pe oră.
Sursa acestui curent meteoric este cometa Swift-Tuttle, care orbitează Soarele odată la 133 de ani, precizează National Geographic. Aceasta se afla în prezent în afara orbitei lui Uranus şi coada ei se întinde într-o zonă pe care Pământul o traversează în luna august.
Curentul de meteori Perseide, al cărui nume vine de la constelaţia Perseu unde se află radiantul (locul de unde meteorii radiază aparent pe cer), va constitui atracţia principală a nopţilor din jurul datei de 12 august.
Resturi de materie a cometei lovesc atmosfera Pământului cu viteze mari, de până la 220.000 kilometri pe oră şi, când se dezintegrează, produc o dâră de lumină.
În plus, luna august le mai aduce românilor, în noaptea de 16 spre 17 august, şi o eclipsă parţială de Lună. Satelitul natural al Pământului va intra în penumbră la ora 20.20 şi în umbră la 21.35. Momentul fazei maxime a eclipsei de Lună se va înregistra la 23.10.
Sursa: ziare.com

Un comentariu:

  1. Eleonora ,boa noite . Existem mais fotos como esta da postagem sobre este cometa ? .A foto mostrada é muito bonita Deve ser muito interessante poder ver isso bem perto .Abraços

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului