miercuri, 5 august 2009

Atribuirea mandatelor parlamentare se face după o formulă ce favorizează Partidul Comuniştilor


Mihai Ghimpu, preşedinte PL: "Comisia Electorală Centrală ne spune că mandatele de deputat se calculează în baza metodei d'Hondt. Am căutat în legislaţie şi nu am găsit nicăieri o asemenea precizare. Am consultat experţi de la Academia de Ştiinţe şi am constatat că modalitatea CEC de calculare a mandatelor este ilegală. În Constituţie se spune că fiecare vot are putere juridică egală, pe când în realitate CEC stabileşte valori diferite din punct de vedere al numărului de voturi pentru PCRM si celelalte partide. Numărul de voturi pentru un mandat PL, de exemplu, este mai mare cu 750 comparativ cu un mandat PCRM.”
Potrivit concluziilor Comisiei de experţi a AŞM, prezentate astăzi în conferinţa de presă a PL, distribuirea mandatelor urmează să fie următoarea: PCRM - 47 mandate, PLDM - 17 mandate, PL - 16 mandate, PDM - 13 mandate şi AMN - 8 mandate.
În temeiul actului Comisiei de experţi, remis PL de către AŞM, miercuri, 5 august, PL a atacat la Curtea de Apel hotărârea CEC “Cu privire la aprobarea Şirului descrescător de voturi valabil exprimate şi stabilirea numărului de mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova între concurenţii electorali în urma alegerilor din 29 iulie 2009”. Cauza va fi examinată joi, 6 august, ora 11.00.
Sursa: pl.md, după Unimedia
“Negocierea dintre cele patru partide decurge lent, dar bine! Am negociat coaliţia de guvernare în proporţie de 99,9%. Vom veni cu soluţia de guvernare înainte de prima şedinţă a Parlamentului”. Declaraţia îi aparţine lui Mihai Ghimpu, preşedinte al Partidului Liberal, şi a fost făcută astăzi, 5 august, în cadrul unei conferinţe de presă.
“Coaliţia de guvernare cred că ar trebui să se numească Alianţa pentru integrarea europeană”, a mai adăugat Ghimpu.
Sursa:
Unimedia
Citiţi părerea Academiei de Ştiinţe referitoare la împărţirea mandatelor (click pe imagine):Memoria scurtă este soră bună cu prostia. Dispută aprigă la Chişinău pentru fotoliul de preşedinte al Republicii

Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a validat rezultatele alegerilor: Partidul Comuniştilor – 48 de mandate din totalul de 101; Partidul Liberal Democrat – 18; Partidul Liberal – 15; Partidul Democrat – 13: Alianţa Moldova Noastră - 7. Curtea Constituţională a respins cererea lui Iurie Roşca privind renumărarea voturilor. Scrutinul, la care au participat 1.591.757 de electori, adica 58,5%, a fost validat.
Vlad Filat, presedintele PLDM, a spus că negocierile celor 4 partide se desfăşoară normal, dar că nu au discutat încă despre atribuirea funcţiilor, cel mai important aspect pentru opinia publică. La acest nivel, marea dispută se desfăşoară la nivelul acestei funcţii reprezentative.
Eleonora Lisnic apreciază că Marian Lupu în funcţia de preşedinte ar fi o batjocură la adresa tinerilor ucişi: “Actuala situaţie politică de la noi a decurs din mult curaj, demnitate, dar şi din multă durere. Se bazează pe jertfă de sânge chiar. Ce are Marian Lupu în comun cu toate acestea, de cred unii că merită să fie preşedinte al Republicii Moldova şi să ne reprezinte statul în exterior?! Nimic. Iar memoria scurta este soră bună cu prostia. Cei din afara R. Moldova, care fac lobby pentru Lupu, ar face mai bine să-l invite la ei şi să-i dea o funcţie. Una care
să-i permită să se fandosească la maxim, iar ei să-l admire nestingheriţi, daca le place”.
Mai pragmatic şi mai ahtiat decât toţi, Serafim Urechean, liderul AMN, s-a şi adunat la cisla cu Valerii Kuzmin, ambasadorul Rusiei la Chişinău, dar a negat că ar fi vorbit despre acordarea unui sprijin ca să ajungă prezident. Cu mult mai inspirat, Vlad Filat acceptă şi funcţia supremă, dar a mai propus ca preşedintele să fie din afara partidelor politice. Chiar dacă toţi au şi convingeri politice, se vehiculează deja unele nume: academicianul Mihai Cimpoi, regizorul unionist Ion Ungureanu, “statalistul moldovan” Ion Druţă sau Eugen Doga, un compozitor de talie mondială.
Viorel Patrichi,
“Gardianul”
5 august, 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului