marți, 4 august 2009

Bolile – consecinţă a gândurilor, trăirilor şi acţiunilor


Suferinţele fizice şi bolile sunt determinate de neajunsurile spirituale. O spun sfinţii şi marii duhovnici ai creştinătăţii, maeştrii altor religii, dar şi savanţii confirmă acest lucru.
O trăsătură negativă de caracter sau o atitudine greşită, nepotrivită se poate manifesta fizic sub forma unei boli. (Există excepţii, ni le explică Mântuitorul Iisus Hristos în Sfânta Scriptură.)
Dacă avem o boală, este recomandat să ne întrebăm ce anume a provocat-o. Şi să fim sinceri când căutăm răspunsul.
Părintele Porfirie, un mare duhovnic-călugăr ortodox din Grecia, spunea, bunăoară, că oamenii geloşi riscă să se îmbolnăvească de cancer: "Femeile geloase, la fel ca şi bărbaţii, se îmbolnăvesc de cancer, din pricina supărării".
Şi
Părintele Arsenie Boca, preot-călugăr, mare duhovnic român, a scris mult despre legătura dintre deficienţele sufleteşti şi bolile trupeşti.
Uneori, o boală care survine pe neaşteptate (sau un accident) are scopul de a-l împiedica pe om să facă un anumit lucru ce nu ar fi spre folosul lui. În unele cazuri, înrăutăţirea stării de sănătate te împiedică să porneşti la drum, de exemplu, pentru că nu este un plan tocmai bun. Din acest considerent se spune că „tot ce se face, se face spre bine”.
Bolile sunt o reflectare în plan material a gândurilor, trăirilor şi acţiunilor.

Părintele Porfirie cunoştea cauza bolilor. Iată relatarea unuia dintre fiii săi duhovniceşti: „Într-o zi mergeam cu Părintele Porfirie pe strada Sokratous, îndreptându-ne spre unul dintre fiii săi duhovniceşti ce locuia într-un apartament de bloc. Înainte de a ajunge la el, ne-a ieşit în cale un om orb. Bunicuţul l-a salutat şi, după ce ne-am depărtat de el, m-a întrebat:
- Ştii de ce a orbit acest om?
- Nu, i-am răspuns.
- Ei bine, a orbit din pricina că, pe când construia acest bloc pe care îl vezi aici, mulţi meşteri din cei ce lucrau la construcţia sa îl furau şi el se necajea foarte tare. Şi, de atâta supărare, şi-a pierdut lumina ochilor.
Pe când intram în lift, părintele zise, surâzând:
- Ce norocoşi suntem, fiule, că nu avem multe averi!”.
(Anastasios Sotirios Tzavaras, „Amintiri despre Bătrânul Porfirie. Părintele nostru duhovnicesc, străvăzător şi înaintevăzător”, Editura „Bunavestire”, Bacău, 1999)

Părintele Arsenie:
„Dumnezeu a pedepsit până şi cu lepră. Deci lepra şi orice lepră, urmărite la obârşiile ei, arată că păcatul sufletului atrage după sine pedeapsa trupului, dar îi aduce sufletului smerenia, sănătatea minţii.
Boala apare întâi în psihic. Aceasta este o propoziţie a medicinii moderne. Scriptura vedem că întregeşte cu lămuriri ceea ce spune medicina. Este o retragere a lui Dumnezeu din susţinerea sănătăţii omului. Poate chiar o izgonire a Lui.
Din trei pricini se îmbolnăveşte trupul:
1. De otrăvuri din lipsa postului. Carnea este o otravă şi se mistuie tot cu ajutorul unei otrăvi care este fierea;
2. Din naştere, pentru că fie mama sau tata nu a fost treaz când s-a zămislit copilul. Fugiţi de bărbaţi când sunt ameţiţi de băutură, ca de foc;
3. Din desfrânare, pentru că trec măsura cuvenită şi începe să-i doară spatele, spinarea, şalele, slăbesc nervii, devin iuţi şi nerăbdători. Toate acestea, pentru că nu şi-au înfrânat poftele (puterile). Este tocmai ca bogatul care sărăceşte. Aşa şi trupul care şi-a mâncat toată vlaga."
(„Părintele Arsenie Boca, mare îndrumător de suflete din secolul XX. O sinteză a gândirii Părintelui Arsenie în 800 de capete”, Editura "Teognost", Cluj-Napoca, 2002)

2 comentarii:

  1. Eleonora :eu acredito que quando as pessoas pensam em coisas negativas ,estas coisas acontecem.Quem faz o mal para algúem ,vai pagar pelo mal que fez .
    Jesus disse que não se pode tirar figos de videiras ,ou seja : se você plantar o mal só poderá colher o mal.Da mesma forma quando você ajuda algúem ,DEUS te ajudará de alguma forma.Abraços

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului