luni, 24 august 2009

Cum ne protejăm de gripa porcină?

Nou: Unele persoane contaminate nu fac febră!
Astăzi, în Republica Moldova a fost anunţat oficial cel de-al 8-lea caz de contaminare cu gripă porcină – un angajat al Vamei Chişinău a contractat virusul.
Pănă astăzi, în municipiul Chişinău au fost înregistrate 31 de cazuri suspecte, în 3 dintre ele fiind confirmat virusul. Pe întreaga republică, situaţia este următoarea: 60 de cazuri suspecte şi doar 8 confirmate. Toţi bolnavii de până acum au fost trataţi cu succes.
Potrivit informaţiilor oficiale, g
ripa de tip nou a fost "importată" în R. Moldova din SUA şi Portugalia.
Responsabilii din domeniul ocrotirii sănătăţii dau asigurări că Republica Moldova dispune de suficiente medicamente pentru tratarea gripei şi toţi medicii au fost instruiţi. Bolnavii suspectaţi de gripă porcină sunt izolaţi în boxe special amenajate.
Alarmant este că, săptămâna trecută, în Chile, a fost confirmată trecerea gripei porcine la păsări – au fost anunţate două focare, în două crescătorii de curcani. Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii susţin că păsările s-au molipsit de la oameni.
Medicii afirmă că simptomele gripei porcine sunt aceleaşi ca ale gripei obişnuite: tuse, febră bruscă, dureri de cap şi dureri musculare. În cazurile grave, poate duce la pneumonie şi chiar moarte. Perioada de incubare la oameni este între două şi cinci zile. În caz de îmbolnăvire, trebuie să apelăm imediat la medic şi să nu riscăm cu tratamente la întâmplare.
La noi, stresul ar putea creşte considerabil în toamnă, când va începe sezonul virozelor. Orice strănut, răceală sau caz de gripă obişnuită ne-ar putea speria mai mult ca de obicei. Statisticile cu privire la numărul deceselor (aproape 1.500) de pe urma gripei porcine ar speria pe oricine, dar cred că este foarte important să nu intrăm în panică şi să ne păstrăm convingerea că vom rămâne sănătoşi. Suntem sfătuiţi să ne fortificăm imunitatea, să ne spălăm pe mâini cu săpun sau dezinfectanţi din oră în oră, să nu ne atingem ochii, nasul şi gura cu mâinile nespălate, să evităm locurile aglomerate, sărutările de salut şi strângerile de mână. De asemenea, este recomandată folosirea batistelor de unică folosinţă, aerisirea încăperilor, dezinfectarea regulată a clanţelor de la uşi, a robinetelor, paharelor, ochelarilor, telefoanelor şi tastaturii computerelor. Ne putem proteja de virus şi prin purtarea măştilor chirurgicale de protecţie (se vând în farmacii), cum se procedează în alte state. În cazul bolnavilor, măştile chirurgicale împiedică răspândirea picaturilor de salivă infectată şi trebuie schimbate la fiecare patru ore.

Virusul care provoaca gripa porcină este o ramură a virusului H1N1, care conţine gene de pasăre, porc şi umane, într-o combinaţie nemaîntâlnită până acum. Cei mai expusi sunt oamenii cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, al căror sistem imun puternic reacţionează virulent la virus. Studii realizate în Statele Unite au arătat că vârstnicii au “o imunitate naturală la acest virus”.
Consumul de carne de porc nu duce la îmbolnăvirea de gripă porcină, pentru că prepararea cărnii la temperaturi mari elimină virusul.

Informaţii despre felul în care ne putem proteja de gripa obişnuită şi cea porcină sunt postate şi pe site-ul
gripa.md. Accesaţi acest site din când în când.

2 comentarii:

 1. Un articol: "Gripa porcină, motiv pentru vaccinul criminal"
  http://www.roaim.com/?a=articles&p=321
  Despre asta ce sa credem? Speculatii?

  RăspundețiȘtergere
 2. Îmi place cum ai creat semnătura cu link. Nu ştiam că se poate şi astfel. :)

  Am citit şi anterior pe internet materiale împotriva unor vaccinuri sau împotriva metodei în general. Medicii care vorbesc şi scriu pe această temă au un argument solid: vaccinurile au redus morbiditatea.
  Iată un material din „Formula As”: http://www.formula-as.ro/2008/837/scrisoarea-saptamanii-36/despre-vaccinuri-10205
  Autoarea, medic, le răspunde celor care pun la îndoială necesitatea vaccinării.

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului