joi, 6 august 2009

De ce este atât de importantă funcţia de preşedinte al Parlamentului?


Pentru că, la ora actuală, deputatul care va fi ales preşedinte al Legislativului are şansa de a exercita şi funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

Dacă parlamentul ales la 29 iulie nu va reuşi să-l aleagă pe şeful statului, vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate prin luna iunie 2010. Până atunci, preşedintele Parlamentului va exercita atribuţiile şefului de stat.
Iată ce stabileşte Articolul 91 din Constituţie despre interimatul funcţiei de preşedinte al RM:
„Dacă funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova devine vacantă sau dacă Preşedintele este demis ori dacă se află în imposibilitatea temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de Preşedintele Parlamentului sau de Primul-ministru.”.
Actualmente, funcţia de preşedinte al Republicii Moldova este vacantă, pentru că Vladimir Voronin o ocupă ilegal, a explicat specialistul în drept constituţional dr. Constantin Lazăr, într-o emisiune pe postul de radio „Vocea Basarabiei”, în seara zilei de 6 august.
Explicaţiile detaliate ale juristului, fost consilier al ex-preşedintelui Petru Lucinschi, le puteţi asculta pe pagina de internet a „Vocii Basarabiei”, emisiunea „Forum” din 6 august 2009, înregistrarea căreia va fi postată aici.

Mandate în Parlament obţinute de cele 5 formaţiuni politice la alegerile din 29 iulie 2009, potrivit CEC:
Partidul Comuniştilor – 48 de mandate din totalul de 101, Partidul Liberal Democrat – 18, Partidul Liberal – 15, Partidul Democrat – 13, Alianţa Moldova Noastră - 7.
Dacă vor face alianţa pe care o negociază acum, PL, PLDM, AMN şi PDM vor dispune de un număr suficient de mandate pentru alegerea preşedintelui Parlamentului – este necesar un minim de 52 de voturi favorabile, iar cele 4 partide deţin 53 de mandate. (Tot cu un minim de 52 de voturi se instalează şi Guvernul.)
Obiectiv: conform numărului de mandate, PDM nu este formaţiunea cea mai îndreptăţită să pretindă funcţia de preşedinte al Parlamentului. Are cu 5 mandate mai puţin decât PLDM şi cu 2 mandate mai puţin decât PL.

Un comentariu:

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului