joi, 27 august 2009

După 18 ani, Alexandru Moşanu a citit din nou Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova

Astăzi, exact ca acum 18 ani, Alexandru Moşanu, preşedintele primului parlament al Republicii Moldova, cel care a dat citire Declaraţiei de Independenţă la Marea Adunare Naţională din 27 august 1991, a citit din nou Declaraţia, lângă monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Piaţa Marii Adunări Naţionale. (foto) Momentul a fost reeditat în premieră, în cadrul mitingului organizat în această dimineaţă de Asociaţia „Parlamentul 90”, la care au participat deputaţii din primul parlament (care au votat Declaraţia de Independenţă), actuali deputaţi, numeroşi membri şi simpatizanţi ai partidelor democratice.
Mitingul a început cu rugăciunea “Tatăl Nostru”.

Ziua Independenţei – fără discursuri ale conducerii de vârf şi cu mesaje ale opoziţiei pe fundalul zgomotului de motoare
(După o ştire a Agenţiei Info-Prim Neo)
De Ziua Independenţei, numită oficial “Ziua Republicii”, primii au depus flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul Chişinăului preşedintele şi premierul în exerciţiu. În jurul orei 09.00, fără să zăbovească şi fără să facă declaraţii, Vladimir Voronin şi Zinaida Grecianîi au urcat în maşini pentru a se deplasa la Memorialul „Eternitate”, unde au fost urmaţi de miniştri şi alţi oficiali din administraţia centrală.
În scurt timp, lângă monumentul domnitorului şi-au făcut apariţia politicieni din opoziţie, deputaţi din primul Parlament, oameni de cultură şi simpli cetăţeni, pentru a participa la mitingul organizat de Asociaţia „Parlamentul 90”.
La Memorial, conducerea de vârf a fost aşteptată de poliţişti, însoţiţi de familiile lor, dar şi de muncitorii care lustruiau de zor pavajul pe care trebuia să calce preşedintele Voronin. Nici aici nu s-au ţinut discursuri oficiale.
Către ora 10.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale a început ceremonia oficială de inaugurare a Zilei Republicii. În scurt timp s-a dat startul Raliului „Cupa Independenţei”, desfăşurat sub patronajul lui Voronin.
“Bruiaţi” de zgomotul produs de motoarele bolizilor, lângă monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, politicienii din opoziţie au ţinut discursuri.


Aici - un reportaj de 2 minute al Pro TV Chişinău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului