joi, 13 august 2009

Germania şi Franţa au ieşit din recesiune. Nemţii pornesc spre Lună, iar comuniştii moldoveni au cheltuit tot ce au putut şi în avans


Agenţiile de presă internaţionale relatează astăzi că Germania şi Franţa au ieşit din recesiune, cu o creştere a economiei de 0,3% a în al doilea trimestru, în raport cu primele trei luni ale acestui an.
“Germania a ieşit din cea mai severă recesiune de după cel de-Al Doilea Război Mondial”, scrie Mediafax, care citează Reuters.
Economia Franţei a înregistrat creşterea de 0,3% în trimestrul al doilea al anului 2009, comparativ cu primele trei luni ale anului, “spre surprinderea analiştilor şi investitorilor, dar şi a guvernului de la Paris”. Datele, anunţate în dimineaţa zilei de 13 august, au fost publicate de institutul de statistică INSEE.

România a avut, în trimestrul doi, o scădere a PIB-ului de 8,8% - a patra scădere din UE
Scăderea de 8,8% a Produsului Intern Brut (PIB) al României în trimestrul doi al anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut, reprezintă al patrulea declin din Uniunea Europeană (UE), comparativ cu o medie de 4,8% la nivelul celor 17 state care au raportat datele către Eurostat spre centralizare.
Cele mai accentuate contracţii ale economiei au fost înregistrate, în trimestrul al doilea, în Lituania (-22,6%), Letonia (-18,2%) şi Estonia (-16,6%), la polul opus situându-se Grecia (-0,2%), Cipru (-0,7%) şi Franţa (-2,6%), se arată într-un comunicat al Biroului de Statistică al UE, Eurostat.
Media UE indică , astfel, o restrângere de 4,8% a economiei blocului comunitar în trimestrul al doilea faţă de perioada similară a anului trecut, faţă de -4,7% în primele trei luni din 2009, respectiv -1,6% în trimestrul patru al lui 2008.

“Republica Moldova se scufundă într-o criză fără precedent”, apreciază “Deutsche Welle”
“Economiştii din cele patru partide componente ale Alianţei pentru Integrarea Europeană, care se pregăteşte să preia puterea de la comunişti în Republica Moldova, s-au întrunit pentru o revizie prealabilă a principalilor indicatori economici. Ceea ce au descoperit i-a şocat! „Paradisul financiar” promis de liderul comunist Vladimir Voronin în campania electorală s-a dovedit a fi o bombă cu ceas care va exploda în cel mult două luni, făcând imposibilă achitarea pensiilor şi salariilor”, a relatat postul de radio german.
"În timp ce majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est a depăşit punctul critic al crizei economice mondiale, Republica Moldova se scufundă într-o criză fără precedent", comentează aceeaşi sursă.
Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat pentru “Deutsche Welle” că Republica Moldova va avea către sfârşitul anului un deficit bugetar de 6 miliarde de lei moldoveneşti – o jumătate de miliard de dolari.
Liderii partidelor democrate susţin că agenţii economici au fost determinaţi de către autorităţi să-şi plătească impozitele cu o jumătate de an în avans, iar banii deja au fost cheltuiţi.
Au fost cheltuiţi până şi banii din Fondul de rezervă al Guvernului, informează Info-Prim Neo, citând o declaraţie a premierului Zinaida Grecianîi. În anii trecuţi, din Fondul de Rezervă erau acoperite şi cheltuielile pentru organizarea recepţiei oficiale de Ziua Republicii, marcată la 27 august. În acest an, recepţia va fi mai modestă, iar banii vor fi luaţi din fondurile alocate “pentru întreţinerea Aparatului Guvernului”. “Aparatul Guvernului şi aşa a redus cheltuielile cu 22%, va trebui să le mai reducă puţin”, a declarat Greceanîi.

Germania pe Lună
Odată ce au învins criza economică, nemţii sunt optimişti şi au planuri mari: la 12 august, ministrul responsabil cu cercetarea spaţială a declarat că, în jurul anului 2015, o misiune spaţială germană, fără echipaj uman la bord, va ajunge pe Lună. Costul misiunii a fost estimate la aproximativ 1,5 milioane de euro. Potrivit “Deutsche Welle”, motorul navetei va fi construit de BMW.
“Şi alte ţări, precum China şi Rusia, şi-au anunţat intenţia de a ajunge pe Lună, aflată la 384.000 de kilometri distanţă de Terra sau la patru zile de zbor şi al cărei subsol este bogat în resurse naturale”, notează AFP, citată de Mediafax.

3 comentarii:

 1. Iată şi versiunea oficială:
  "Economia Moldovei înregistrează deja primele semnale de ieşire din criză, afirmă Igor Dodon
  12 Aug. 2009 / [5935]
  Chişinău, 12 aug. /MOLDPRES/. Primele semnale de ieşire din criză a economiei Republicii Moldova deja sînt înregistrate. Astfel, o parte din sectoarele industriale se află în creştere, iar altele precum cel al construcţiilor se menţin la acelaşi nivel de cîteva luni. În asemenea condiţii, pentru gestionarea de mai departe a situaţiei este necesară efectuarea unui şir de modificări legislative care ar permite implementarea cu succes a măsurilor anticriză lansate anterior.
  Declaraţii în acest sens a făcut astăzi pentru presă prim-vicepremierul Igor Dodon, ministru al Economiei şi Comerţului, informează MOLDPRES.
  Dodon a subliniat că cea mai esenţială cădere a economiei Moldovei a fost pînă în luna mai a anului curent. Pentru ca economia naţională să iasă mai repede din criză este nevoie ca viitorul Parlament să aprobe modificarea a circa 50 de legi, fapt care va permite implementarea cu succes a măsurilor anticriză.
  Totodată, prim-vicepremierul a accentuat că pentru acoperirea deficitului bugetar vor fi folosite atît resurse financiare externe, cît şi interne. În primele şapte luni deficitul bugetar este de circa 2 mlrd de lei /125 mln de euro/. Dodon a relevat că pentru ca ţara noastră să obţină susţinere financiară externă, de asemenea, este nevoie de a opera modificări legislative.
  Referindu-se la deflaţia înregistrată de Moldova în ultimele şapte luni - de 2,4%, Dodon a menţionat că scăderea acestui indice se va menţine şi în luna august. El a adăugat că ulterior din luna septembrie, în funcţie de politicile care vor fi lansate de viitorul Guvern se va vedea evoluţia acestui indice, notează MOLDPRES."
  www.moldpres.md

  RăspundețiȘtergere
 2. Dodon şi echipa sa, consideră ieşiria din criză, prin acordaria concediului pe cont propriu a salariaţilor.Şefii ne doresc - odihnă plăcută, iar noi amabil l-e mulţumim.

  RăspundețiȘtergere
 3. Dodon chiar aseară a declarat presei că vorbele despre restanţe salariale în sectorul bugetar sunt minciuni.
  Salariatul are dreptul la un concediu plătit. Plecarea în concediu pe cont propriu cum se face şi pe cât timp? Şeful o recomandă? Poate este un caz izolat?

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului