vineri, 28 august 2009

Mihai Ghimpu a fost ales preşedinte al Parlamentului

Cei 53 de parlamentari din Alianţa pentru Integrarea Europeană l-au ales unanim pe Mihai Ghimpu (liderul PL) preşedinte al Parlamentului.
La vot au participat doar deputaţii democraţi, şedinţa fiind continuată de ei după ce comuniştii au anunţat-o închisă. Parlamentarii AIE au luat decizia prin vot, iar şedinţa a fost prezidată de Ion Hadârcă, decanul de vârstă din cadrul alianţei.
Comunistul Ivan Calin (decanul de vârstă) care prezida şedinţa a anunţat „o pauză în şedinţa Parlamentului” până la 4 septembrie, iar AIE a fixat pentru 2 septembrie următoarea şedinţă a Parlamentului.

Cele 4 partide care au constituit Alianţa pentru Integrarea Europeană au împreună 53 de mandate, iar comuniştii deţin 48 de mandate.
Mihai Ghimpu i-a chemat pe comunişti la conciliere, spunând că prima şedinţă "este mai emotivă, pentru că fiecare, când merge la alegeri, vrea să fie câştigator". El şi-a exprimat speranţa că deputaţii comunişti "îşi vor depăşi emoţiile şi vor reveni în sala de şedinţe pentru a soluţiona probleme ţării".
Deputaţii democraţi au votat o solicitare către conducerea companiei publice „Teleradio Moldova” pentru ca aceasta să le ofere spaţiu de emisie, în seara zilei de 28 august, la o oră de maximă audienţă, "pentru ca deputaţii să poată comunica cu cetăţenii şi să le transmită mesajul obiectiv, nu aşa cum doreşte Voronin”.
AIE a anunţat într-o conferinţă de presă că Vlad Filat este candidatul său la funcţia de premier, iar Marian Lupu la cea de preşedinte al Republicii Moldova.


Noul preşedinte al Parlamentului, Mihai Ghimpu, s-a născut la 19 noiembrie 1951, în com. Coloniţa, Chişinău. Este jurist şi politician, preşedinte (din 1998) al Partidului Liberal (fostul Partidul Reformei). A fost fondator al mişcării democratice Frontul Popular din Moldova, membru al biroului executive, deputat în primul parlament.Vladimir Țurcan: PCRM va contesta la CC legalitatea ședinței Parlamentului
Vlad Filat: Şedinţa este legală
Deputatul comunist, Vladimir Țurcan a declarat pentru JURNAL, că Partidul Comuniștilor va contesta la Curtea Constituțională legalitartea ședinței Parlamentului, continuată de cele patru partide parlamentare, în lipsa comuniștilor.
”Conform Constituţiei am anunţat pauză, pentru a constitui formaţiunea noastră. Toate aceste cum ar fi alegerea președintelui Legislativului, pot fi luate, doar după ce se constituie fracțiunea noastră. Iar faptul că AIE a demarat procedura de vot este o acțiune ilegală şi anticonstituţională. Este o provocare directă la alegeri anticipate, vedem bine cine doreşte aruncarea ţării în noi alegeri. Procedura de votare din cadrul Parlamentului trebuie pusă în limita legii, iar în cazul de faţă, când nu este formată încă fracţiunea noastră, celor 48 de deputaţi le-au fost lezate drepturile lor”, a conchis Țurcan.
Pe de altă parte, Vlad Filat, liderul PLDM, a declarat presei că “şedinţa este legală”.
Sursa: Jurnal.md


Vladimir Voronin l-a înjurat şi l-a ameninţat în rusă pe Vlad Filat
Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, l-ar fi înjurat în limba rusă pe liderul PLDM, Vlad Filat, în timp ce acesta susţinea un discurs în cadrul şedinţei parlamentare, relatează PRO TV Chişinău.
În timp ce Filat îşi susţinea discursul, Vladimir Voronin i-ar fi strigat din sală în limba rusă: "Du-te la mama dracului. Tu o să ne ameninţi, băiete?", conform traducerii realizate de site-ul Unimedia.md.
Potrivit PRO TV Chişinău, afirmaţia este susţinută de parlamentarii coaliţiei care se aflau lângă Voronin în momentul respectiv.
Sursa: Mediafax
Replica lui Voronin în original:
"Пошёл ты нахрен. Tы что, нам угрожаешь, пацан? Мы с тобой будем разбираться другими методами!"
Aici - un reportaj de la eveniment pe Unimedia

3 comentarii:

 1. Eleonora, posteaza te rog un link video ca sa vedem ce ton ar fi folosit Voronin cand l-a injurat pe Filat. Chiar daca eu nu stiu rusa vreau sa vad clar pe Voronin rastindu-se la Filat. Ca sa ma dumiresc si eu. Prezenta jurnalistilor la sedinta de azi a Parlamentului RM a fost pe tot parcursul sedintei?

  RăspundețiȘtergere
 2. Da, pe tot parcursul. Voronin s-a răstit de pe scaunul lui din sală - a fost auzit, dar nu ştiu dacă a fost filmat. Dar nu este ceva ieşit din comun pentru Voronin.
  Aici găsesti înregistrări video din şedinţă, inclusiv reacţia lui Filat la înjurătura lui Voronin: http://jurnaltv.md

  RăspundețiȘtergere
 3. Unimedia a postat o înregistrare video cu momentul în care a înjurat Voronin, dar acesta nu a putut fi filmat. Vocea lui Voronin se aude slab.
  În înregistrare, Filat vorbeşte de la tribuna centrală şi face pauză şi comentează vorbele pe care le aruncă Voronin de la locul lui din sală:
  http://www.unimedia.md/?mod=news&id=12847

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului