joi, 6 august 2009

“New York Times”: Două submarine atomice ruseşti patrulează în preajma coastelor răsăritene ale SUA

Titlu original în “Gardianul”: Rusia atacă America. Aflat de zece ani la putere, Putin este gata de luptă

Viorel Patrichi

Cotidianul “The New York Times” anunţă că două submarine atomice ruseşti patrulează în preajma coastelor răsăritene ale Statelor Unite. Submarinele au la bord rachete nucleare.

Este o premieră absolută de la prăbuşirea Uniunii Sovietice. Experţii credeau că flota Rusiei nu mai este capabilă să opereze atât de departe de bază. Expertul american Norman Polmar precizează pentru ziarul citat că un asemenea eveniment nu a mai avut loc de peste 15 ani. Cele două submarine de atac fac parte din clasa Akula. Polmar crede că “a fost o încercare a militarilor de a demonstra că ei ar mai fi nişte jucători în viaţa politică şi economică a Rusiei”. Oficialii de la Pentagon au confirmat că un submarin a rămas în apele internaţionale, la aproximativ 200 de mile de ţărmul SUA. Niciodată însă nu s-au apropiat navele ruseşti de război atât de mult de vechiul adversar. Chiar dacă au sateliţii cei mai sofisticaţi, americanii nu mai reuşesc să localizeze celălalt vas, au recunoscut unii experţi anonimi de la Pentagon. Zilele trecute, nava a mers spre sudul Cubei, după care nu a mai apărut pe radare. Dacă Rusia ar fi atacat SUA în acel moment, rachetele de pe submarinul respectiv ar fi fost foarte greu de detectat. De altfel, Obama afirma recent la Moscova că Statele Unite nu se pot apăra în faţa arsenalului rusesc. A fost atunci o slăbiciune, o gafă politică monumentală sau o recunoaştere onestă pentru deschiderea unei uşi ferecate?

Exerciţii de luptă în triunghiul Bermudelor
Pentagonul nu se arată îngrijorat şi a comunicat că Rusia are dreptul să patruleze prin apele internaţionale oriunde în lume. Statul Major al forţelor navale ruse a bravat şi a confirmat că submarinele nucleare Akula fac asemenea exerciţii frecvent. “Şi în vremurile cele mai grele ale Flotei ruse de la mijlocul anilor ’90, submarinele ruse au ieşit pe mare pentru misiuni de patrulare şi pentru exerciţii de luptă. Această practică continuă şi astăzi”, a spus un general pentru RIA Novosti.
Flota Rusiei a revenit puternic în Atlantic, în Pacific, dar şi în Mediterană, unde îndeplineste misiuni de lungă durată. În perioada “Războiului Rece”, în largul Insulelor Bermude, se aflau permanent câteva submarine sovietice, care puteau lansa oricând rachete nucleare spre teritoriul Statelor Unite. Preşedintele rus Dmitri Medvedev l-a sunat pe Barack Obama şi l-a felicitat cu prilejul zilei de naştere. Liderul american a împlinit 48 de ani (la 4 august). Nu se cunoaşte dacă au discutat şi despre cele două submarine cu rachete strategice nucleare la bord, dar Casa Albă a anunţat că Obama a folosit prilejul pentru a-i da peste nas lui Medvedev în legătură cu presiunile exercitate de Kremlin în Georgia. Vicepreşedintele Joe Biden l-a sunat pe preşedintele georgian Mihail Saakaşvili pentru a-l convinge să rămână calm pe poziţie. Este şi o formă indirectă de susţinere. Mai ales că Rusia a închis frontiera Osetiei de Sud cu Georgia. Parlamentul Osetiei de Sud a aprobat numirea lui Vadim Brovţev în funcţia de premier al provinciei georgiene. Brovţev este un prosper om de afaceri rus şi conduce compania Vermikulit de la Celiabinsk, care participă la construcţia obiectivelor olimpice de la Soci.

Caucazul va deveni noul nod gordian

S-a împlinit un an de la invazia rusă în Georgia. Tensiunea dintre Moscova şi Tbilisi se menţine la fel de surdă, chiar dacă ONU încearcă să împace părţile. Obama a spus deschis că va ajuta la refacerea armatei georgiene.
“Restabilirea potenţialului militar georgian se produce cu mare rapiditate, din păcate. Statele occidentale continuă să ajute la restabilirea puterii militare a armatei georgiene, prin finanţarea şi livrarea de armament. Experienţa arată că, dacă se reînarmează, o fac cu scopul unei agresiuni. După Primul Război Mondial, germanii nu aveau voie să se mai înarmeze. Limita la 100.000 de militari în forţele armate, restricţiile de a avea tancuri, aviaţie şi flotă nu au fost o piedică. Acest lucru i-a oprit? Cel de-al Doilea Război Mondial a avut loc. Agresorul trebuie pus la punct”, a spus generalul Anatoli Nogoviţîn, şeful Statului Major rus.
Ca să vezi în Mihail Saakaşvili un nou Hitler este cel puţin comic, dacă nu ar fi o strategie de imagine tipic rusească. După zece ani la putere, Putin a consolidat noul imperiu rus şi îşi face iluzii că va reveni la masa cea mare, în faţa Unchiului Tom. Condiţii obiective împiedică însă Rusia să redevină o forţă de talia Statelor Unite, consideră STRATFOR: dimensiunile imperiului răsfirat pe 11 fuse orare şi lipsa unor limite geografice bine definite. “Fiind extrem de mare, Rusia este condamnată să fie şi extrem de săracă”, notează STRATFOR. După modelul imperiului mongol al lui Ghinghis Han, Rusia nu va reuşi să redevină o ameninţare puternică pentru SUA.


Scenariul unui nou război mondial
Este foarte important însă cum va reuşi Moscova să iasă din criză sau cum va provoca nişte circumstanţe pentru a ieşi. Aici e posibilă orice evoluţie. Un scenariu posibil ar fi ca izolarea treptată a Rusiei, lucru greu de imaginat, dar previzibil, să provoace noua armată roşie să iasă din carapace. Un atac surprinzător asupra Statelor Unite de pe submarinele nucleare şi din sateliţi ar pune Casa Alba într-o situaţie gravă. Un sinucigaş la Kremlin ar putea provoca o asemenea nebunie. Ofensiva ar putea fi posibilă dacă Rusia îşi va consolida poziţia militară din Cuba şi din Venezuela. Întâmplător sau nu, Columbia a oferit 7 baze militare pentru extinderea armatei americane. Desigur, pentru a lupta cu teroriştii şi cu traficanţii de droguri. Un asemenea război se bazează pe lovituri surprinzătoare. Rachetele americane ar putea riposta tardiv din Extremul Orient, din Orientul Mijlociu şi din Europa de Vest. “Defectul” Rusiei – dimensiunile uriaşe – ar fi un mare avantaj strategic. Într-un asemenea scenariu apocaliptic, lumea arabă ar ataca Israelul, ţara care posedă arme nucleare, iar Pakistanul ar intra în Caşmir. Ce se poate aştepta de la Rusia, o ţară care nu poate fi condusă după modelul democraţiilor participative? Recent, Comitetul orăşenesc de la Sankt Petersburg a dispus restaurarea monumentului lui Lenin, care fusese aruncat în aer la 1 aprilie 2009. Nu trebuie supraestimată însă capacitatea arsenalului rus, în mare parte învechit. Noua armată roşie a mai ratat un test (al şaselea fiasco!) cu racheta intercontinentală Bulava, care a fost lansată de pe un submarin din Oceanul Îngheţat de Nord, pe data de 15 iulie. Inventatorul rachetei Bulava şi-a dat demisia, dar programul lui militar continuă.
“Gardianul”

Ştire AFP/Mediafax din 5 august 2009:
Moscova acuză Statele Unite că ar continua să înarmeze Georgia
În poză: premierul rus, Vladimir Putin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului