vineri, 21 august 2009

Pe comunişti îi şochează anticomunismul (O scurtă trecere în revistă a evenimentelor politice de ultimă oră)

Foto: europalibera.org

Comuniştii sunt şocaţi de anticomunism, aşa a declarat astăzi, 21 august, deputatul comunist Maria Postoico (foto) pentru „Europa Liberă”, într-un interviu referitor la anunţatul dialog dintre democraţi şi comunişti. Iată declaraţia exactă: “Asta cel mai mult îi şochează pe toţi - anticomunismul şi atât. (…) Oricum, totuşi mă miră faptul că noi trăim în veacul XXI şi noi încă ne temem de o denumire”.
Astăzi, parlamentarii aleşi la 29 iulie 2009 şi-au ridicat legitimaţiile de deputat, în cadrul unei ceremonii organizate de Comisia Electorală Centrală în incinta Casei Guvernului. (foto 1)
Spre deosebire de anii precedenţi, nu s-a servit şampanie. După alegerile din 5 aprilie 2009, parlamentarii democraţi au boicotat ceremonia de înmânare a legitimaţiilor, spunând că nu doresc să bea şampanie cu comuniştii care au fraudat alegerile. „Şocată de anticomunism”, guvernarea comunistă n-a mai pregătit şampanie pentru astăzi.
Tot „şocat de anticomunism”, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a refuzat să primească personal invitaţia la dialog din partea celor patru partide liberal-democrate. „Jurnal de Chişinău” relatează că după ceremonia de înmânare a legitimaţiilor de parlamentar, liderul PLDM, Vlad Filat, s-a apropiat de Voronin pentru a-i oferi invitaţia în scris semnată de cei patru lideri ai „Alianţei pentru Integrarea Europeană” (AIE). “Vă rog să i-o daţi lui Mândru”, a fost răspunsul lui Voronin, care a refuzat să primească foaia. Problema e că nimeni nu ştia cine o fi „Mândru”. Filat a spus că invitaţia va fi transmisă printr-un curier şi că democraţii îi invită pe comunişti la dialog pe data de 25 august, ora 11.00, în incinta Palatului Republicii.
AIE îi invită pe comunişti la dialog pentru a conveni „asupra soluţiilor de formare a noilor organe ale puterii centrale”, declară că PCRM-ului i se vor respecta „drepturile pe care le are ca partid de opoziţie” şi i se va oferi o „parte din funcţiile de conducere din Legislativ”.


Comuniştii vor decide mâine, 22 august, dacă doresc un dialog cu democraţii. Declaraţia a fost făcută de deputatul comunist Mark Tkaciuk. „Şocat de anticomunism”, dacă e s-o credem pe Postoico, Tkaciuk (foto de astăzi) şi-a lăsat mustăţi şi barbă.

„Încă un pic şi se transformă în Che Guevara”, am auzit comentariul cuiva. (Che Guevara (foto), pe numele lui adevărat Ernesto Rafael Guevara de la Serna (1928 – 1967), a fost un revoluţionar de stânga, lider al regimului comunist cubanez şi insurgent sud-american.)

Presupuneri despre scopul întâlnirii Voronin-Medvedev
După ce şi-a ridicat legitimaţia de parlamentar, Vladimir Voronin, liderul comuniştilor şi preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, a plecat la Soci, pentru a se întâlni cu preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev.
Analistul Oazu Nantoi crede că discuţia lor va viza strategia şi tactica Partidului Comuniştilor în contextul constituirii noului parlament de la Chişinău, alegerii preşedintelui şi formării guvernului. De aceeaşi părere este şi analistul Anatol Ţăranu: „Voronin şi PCRM îşi pregătesc terenul pentru discuţiile cu AIE. Vrea să afle dacă Moscova este gata să-i garanteze spatele”. Ţăranu nu exclude că Voronin se gândeşte şi la varianta atragerii de partea comuniştilor a unor deputaţi democraţi. (P.S.: Presa rusă relatează că Voronin şi Medvedev au discutat timp de două ore, cu "uşile închise".)

În urma alegerilor anticipate din 29 iulie 2009, 5 partide au acces în Parlament, reuşind să treacă pragul electoral de 5%:
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova – 706.732 voturi, 48 mandate;
Partidul Liberal Democrat din Moldova – 262.028 voturi, 18 mandate;
Partidul Liberal – 232 108 voturi, 15 mandate;
Partidul Democrat din Moldova – 198.268 voturi, 13 mandate;
Alianţa “Moldova Noastră" – 116.194 voturi, 7 mandate.

Cele 4 partide care au constituit "Alianţa pentru Integrarea Europeană" au împreună 53 de mandate, iar comuniştii deţin 48 de mandate.
Cu minim 52 de votui, poate fi ales preşedintele Parlamentului şi instalat Guvernul, în timp ce pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova sunt necesare 61 de voturi. AIE speră să obţină de la comunişti voturile necesare pentru alegerea şefului statului.

Parlamentul Republicii Moldova, monocameral, este compus din 101 deputaţi. Prima şedinţă a noului legislativ va avea loc la 28 august.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului