miercuri, 12 august 2009

UE trebuie să-l înlocuiască pe reprezentantul său special la Chişinău - aşa crede un jurnalist român şi argumentează

România ar trebui să militeze “la nivel diplomatic pentru câteva ajustări ale poziţiei UE” în Republica Moldova, inclusiv “să propună discret preşedinţiei suedeze a UE sa trimită un emisar”, întrucât reprezentantul special al UE la Chişinău, Kalman Mizsei (foto), “este, din păcate, o figură tristă şi aproape compromisă”, scrie Cristian Ghinea în comentariul său din “România Liberă” de astăzi, 12 august.

“Printre analiştii, politicienii şi ziariştii cu care m-am văzut la Chişinău există o profundă neîncredere în Mizsei. Mai mulţi sunt convinşi chiar că a încercat să convingă partidele de opoziţie să ofere votul de aur unui candidat comunist la preşedinţie. În mod oficial, varianta este negată, cert este însă că Mizsei, încercând să intermedieze o soluţie, le-a spus lucruri diferite celor cu care se vedea, în funcţie de interlocutor. Omul a mizat pe faptul că partidul lui Voronin va rămâne la putere şi a pariat pe stabilitate cu orice preţ. A mizat prost şi ar trebui retras din acest motiv. Oricum, relaţiile dintre el şi staff-ul Comisiei, atât la Chişinău, cât şi la Bruxelles, nu sunt tocmai roz”, menţionează Cristian Ghinea.

Comentariul jurnalistului român a fost remarcat şi citat astăzi de presa de la Chişinău.
Încă în aprilie-mai s-a scris, dar şi mai mult s-a comentat neoficial pe seama comportamentului lui Kalman Mizsei. În mediul jurnalistic se vorbea că în perioada în care comuniştii căutau “votul de aur” necesar pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova, reprezentantul special al UE la Chişinău făcea şi câte două vizite pe zi la sediul partidelor democratice, tot încercând să-i convingă pe liderii acestora să voteze, aşa cum le cerea Voronin. Toţi se întrebau pe cine reprezintă Mizsei, ungur de origine, un om care ar trebui să ştie ce înseamnă comunismul sovietic şi tot ce a produs el.
Se mai comentează că bugetul reprezentanţei UE la Chişinău, cu foarte puţini angajaţi, ar fi unul mai mult decât confortabil, iar lui Mizsei i-ar fi picat cu tronc Chişinăul şi relaţiile de aici. Din ştiri mai vechi şi mai noi, din spuse oficiale şi neoficiale, mai reţinem că lui Mizsei îi place să le fixeze întâlniri prin restaurante politicienilor moldoveni. Se mai spune că nu el este cel care plăteşte pentru masă - politicienii îi respectă funcţia şi-l omenesc. Chiar astăzi, 12 august, Mizsei a avut o nouă întâlnire la restaurant cu liderul PLDM, Vlad Filat. Nu se ştie exact ce au discutat Mizsei şi Filat, dar în noul context politic, fireşte că reprezentantul UE are noi idei şi noi sfaturi. De unde vin şi pe cine favorizează, nu avem de unde şti.
Poza este de pe facebook.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului