sâmbătă, 22 august 2009

Voronin nu doreşte să cedeze puterea în stat – aşa interpretează democraţii tactica Partidului Comuniştilor

Cele 4 partide care au constituit Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE) refuză să discute separat cu comuniştii. O asemenea propunere a avansat astăzi, 22 august, plenara Partidului Comuniştilor.

Iată ce relatează Agenţia românească NewsIn: “Miza comuniştilor pare a fi ruperea din AIE a Partidului Democrat şi coalizarea cu acesta – 48 de mandate plus cele 13 deţinute de PD pot asigura exact 61 de voturi necesare alegerii şefului statului şi menţinerii la guvernare a comuniştilor pentru încă patru ani”.

Comuniştii nu vor reuşi să creeze o ruptură în cadrul Alianţei, afirmă liderii democraţilor, care spun că atitudinea PCRM nu-i intimidează. Ei îşi menţin mesajul pe o notă optimistă şi se arată siguri că vor reuşi preluarea puterii în stat.
În această seară, postul de radio „Vocea Basarabiei” a consacrat o emisiune de peste 3 ore anunţatului dialog dintre democraţi şi comunişti şi posibilelor evoluţii pe arena politică. Prin telefon, şi-au expus părerile lideri şi deputaţi din Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat, Alianţa „Moldova Noastră” şi Partidul Democrat.
Poziţia politicienilor democraţi a rămas neschimbată: Alianţa pentru Integrarea Europeană îi invită pe comunişti la dialog pe data de 25 august, ora 11.00, în incinta Palatului Republicii, pentru a conveni „asupra soluţiilor de formare a noilor organe ale puterii centrale” şi declară că PCRM-ului i se vor respecta „drepturile pe care le are ca partid de opoziţie” şi i se va oferi o „parte din funcţiile de conducere din Legislativ”.
În cadrul emisiunii (moderată de Valeriu Saharneanu şi Petru Bogatu), propunerea comuniştilor a fost comentată de Vlad Filat, Alexandru Tănase (PLDM), Leonid Bujor (AMN), Anatol Şalaru (PL), Marian Lupu, Dumitru Diacov, Igor Klipii, Oleg Serebrian (PDM).
Vlad Filat a subliniat în mod special faptul că cele patru partide democrate dispun împreună de 53 de mandate, un număr suficient pentru alegerea preşedintelui Parlamentului la 28 august, în şedinţa de constituire a noului legislativ.
Oleg Serebrian (PDM) şi-a exprimat temerea că unele voturi din tabăra democraţillor ar putea migra către comunişti, în virtutea faptului că alegerile preşedinţilor Parlamentului şi statului sunt secrete, în cabina de vot. Întrebat de moderatori dacă se referă la situaţia din PDM, Serebrian a spus că le are în vedere pe toate cele 4 partide.
Majoritatea covârşitoare a vorbitorilor a apreciat că Vladimir Voronin şi Partidul Comuniştilor nu pot accepta ideea plecării de la guvernare şi fac încercări disperate de a se menţine la conducerea statului. A răsunat şi părerea potrivit căreia Voronin încearcă în fel şi chip să obţină una dintre cele trei funcţii importante în stat.
Serebrian şi Klipii au presupus că la întâlnirea din 21 august, de la Soci (foto), preşedintele rus, Dmitri Medvedev, i-ar fi garantat sprijin total lui Vladimir Voronin. Pe de altă parte, Filat, Tănase şi Şalaru au apreciat că, dimpotrivă, întâlnirea a avut un rezultat negativ pentru liderul comuniştilor moldoveni, el nereuşind să obţină sprijinul Federaţiei Ruse.


În cadrul emisiunii, moderatorii şi-au exprimat temerea că, nedorind să cedeze puterea în stat, comuniştii ar putea provoca destabilizări în societate, „de felul celei din 7 aprilie”. Îngrijorarea lor a fost împărtăşită şi de mulţi dintre politicieni, inclusiv Vlad Filat şi Alexandru Tănase.
După ce au reamintit despre puciul sovietic din 1991, în finalul emisiunii, moderatorii de la „Vocea Basarabiei” au făcut un apel la „vigilenţă şi informare” către societate, anunţând că şi postul de radio va activa într-un regim mai special până la 28 august - ziua în care societatea aşteaptă să aibă certitudinea că forţele democratice au preluat guvernarea.

3 comentarii:

  1. Se vede că bătăliile din arena politică moldov'nească abia încep. Cred că în următorii 4 ani vom avea foarte multe "surprize", mai multe decît în toţi cei 8 ani grei de guvernare comunisită...

    RăspundețiȘtergere
  2. Un material destul de amplu si calitativ.Operativ si impartial.E.L. este o jurnalista cu o bogata experienta.LAG.

    RăspundețiȘtergere
  3. ...s-au căţărat pe umeri unul peste altul nişte pitici ca să-l ajungă până la pălărie pe măgarul care îi conştient de insuficienţa lor şi trâmbiţează era potlogarilor,care tot a lor a fost...

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului