joi, 3 septembrie 2009

10 cazuri de gripă porcină au fost înregistrate până acum în Republica Moldova

Nou: Unele persoane contaminate nu fac febră!

Din cele 79 de cazuri suspectate de contaminare cu virusul gripal A(H1N1) înregistrate în Republica Moldova, doar în 10 cazuri a fost confirmată prezenţa virusului, informează astăzi, 3 septembrie, Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă.
În Republica Moldova nu a decedat nimeni din cauza virusului.

Vaccinul actual contra gripei sezoniere, care conţine o componentă contra virusului te tip nou A(H1N1), nu este eficient împotriva virusului nou pandemic A(H1N1).
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că se aşteaptă ca vaccinul împotriva gripei porcine să fie disponibil în septembrie sau octombrie, potrivit BBC.
Până acum, cele mai afectate ţări de gripa porcină sunt cele din America Latină. Este imposibil de prezis exact momentul în care ţările din Europa vor fi afectate, dar un val propriu-zis pare inevitabil în toamnă, mai devreme decât se întâmplă în cazul gripei sezoniere, informează site-ul Gripa.md, care citează o evaluare a Centrului European de Control al Maladiilor.

Iată alte previziuni din raportul de evaluare: „Se va înregistra un nivel mai scăzut de afectare a persoanelor în vârstă, probabil datorită prezenţei la multe dintre ele a imunităţii împotriva virusului pandemic (cu toate acestea, la persoanele în vârstă se înregistrează rate sporite de cazuri severe şi deces în comparaţie cu alte grupuri de vârstă). Majoritatea celor infectaţi dezvoltă forme uşoare de boală. Cu toate acestea, ca şi în cazul gripei sezoniere, există persoane care pot face forme severe de boală, iar unele dintre acestea mor în pofida acordării asistenţei medicale. Din cauza numărului mare de cazuri ce apar simultan şi în situaţia în care doar o mică parte a acestora vor avea forme grave de boală, actuala pandemie va constitui o provocare pentru asistenţa medicală spitalicească. Indicii de mortalitate pentru Europa nu pot fi încă prevăzuţi. Rata raportată până în prezent în SUA este de 0,4%, în timp ce în Europa, rata observată în primele ţări afectate este de 0,3%.”.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în întreaga lume, virusul a provocat aproape 2.200 de decese, dintre care mai mult de jumătate in America Latină.
În ultima săptămână, Brazilia a înregistrat 100 de noi decese provocate de gripa porcină, numărul total al victimelor în această ţară fiind de 657. În Brazilia au fost înregistrate 6.592 de cazuri, potrivit datelor centralizate până la 29 august şi făcute publice la 2 septembrie.
Potrivit AFP, citată de NewsIn, autorităţile braziliene afirmă că se constată, totuşi, „o încetinire a propagării virusului” şi că, în raport cu populaţia sa de 190 de milioane de locuitori, Brazilia este de abia pe locul şase ca număr de decese provocate de gripa porcină. Brazilia are 0,34 decese la 100.000 de locuitori, cu mult în urma Argentinei (1,15).

În cazul gripei aviare, previziunile de asemenea erau alarmante, dar europenii şi-au demonstrat atunci capacitatea de a opri epidemia. În Republica Moldova nu a fost raportat nici un caz de gripă aviară.


2 comentarii:

  1. Eleonora : Como o Brasil é um país muito grande fica difícil se saber quantos morreram realmente da gripe do porco.O governo fal em amise de 600,mas organizações não governamentais dizem que já pode ter passado de 1000 o número de mortos .Muitos casos não são considerados como gripe suina.A tend~encia éw que esta gripe ainda se espalhe um pouco mais.Para nós vai mlhorar porque a primavera está chegando ,e o vírus não sobrevive no calor.Abraços

    RăspundețiȘtergere
  2. Obrigado pelo esclarecimento.

    Traduc din portugheză comentariul lui Cachorro Louco:

    Cum Brazilia este o ţară foarte mare, este dificil să se ştie câţi au murit cu adevărat de gripă porcină. Guvernul vorbeşte de 600, dar organizaţiile non-guvernamentale spun că s-ar putea ca numărul morţilor să fi depăşit 1.000. Multe cazuri nu sunt considerate gripă porcină. Tendinţa este că de acum încolo această gripa se va răspândi mai puţin. Pentru noi, situaţia se va ameliora, pentru că se apropie primăvara şi virusul nu poate supravieţui la căldură.

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului