vineri, 11 septembrie 2009

Astăzi, „Moldova 1” l-a bocit şi l-a ridicat în slăvi pe Voronin. Câte episoade o fi având „telenovela”?

În debutul emisiunii informative în limba rusă de la ora 19.00, postul public TV „Moldova 1” a difuzat integral discursul de vreo 10 minute prin care Vladimir Voronin şi-a anunţat demisia de la şefia Republicii Moldova. În mod normal, într-o emisiune de ştiri se include un fragment din discurs, mai ales că mesajul video a fost difuzat integral de dimineaţă şi precis că va mai fi pus pe post până la miezul nopţii. A doua ştire pusă pe post în cadrul „Mesager”-ului de la ora 19.00 a fost o anchetă realizată în stradă, oamenii fiind întrebaţi „ce părere au despre demisie” (îl citez pe prezentator) şi despre activitatea lui Voronin pe perioada celor două mandate. Vreo 8 persoane au fost lăsate să vorbească în cadrul reportajului. Toate acestea, fără excepţie, au exprimat opinii favorabile lui Voronin, regretând plecarea sa de la conducerea statului şi lăudându-i activitatea. Nici un cuvânt de rău despre Voronin nu a fost lăsat în material, nici o părere critică. Unui telespectator mai puţin informat, reportajul îi putea crea falsa impresie că Republica Moldova a îmbrăcat straie de doliu şi plânge în batistă. Al treilea subiect a fost despre şedinţa Parlamentului şi, ca de obicei, întreaga relatare a fost construită de pe poziţia comuniştilor. Lucrurile au fost prezentate în deplin acord cu mesajul lui Voronin – s-a dorit crearea impresiei că statul intră pe o fâşie neagră, se pomeneşte în haos.

Nici pomină de obiectivitate jurnalistică la ştirile de la „Moldova 1”! Cea mai mare parte a contribuabililor – oamenii care nu i-au votat pe comunişti şi care sunt bucuroşi că se schimbă guvernarea – nu au fost deloc reprezentaţi în emisiune. Cei care fac ştiri la „Moldova 1” nu doresc, dar nici nu mai sunt apţi să intre într-o stare de normalitate. Le-ar sta cel mai bine în suita lui Voronin, filmând pentru arhiva personală a Familiei.

În aceeaşi emisiune, „Moldova 1” a afirmat că în curtea blocului în care locuieşte Mihai Ghimpu, preşedinte al Parlamentului, preşedinte interimar al Republicii Moldova, a fost turnat un petec de asfalt şi au fost montate câteva felinare. „Moldova 1” a afirmat că lucrările for fi acoperite din Bugetul Primăriei Chişinău. Ghimpu nu a confirmat informaţiile şi nu a comentat ştirea, dar observ că „Moldova 1” a prezentat lucrurile astfel de parcă ar fi vorba despre vila lui Ghimpu, nu despre o curte ce aparţine unei asociaţii de locatari. Foarte bine că s-a asfaltat în acea curte. Ar fi bine să fie astupate cât mai grabnic toate gropile din oraş. Cred că dacă Ghimpu ar fi căutat foloase personale, curtea ar fi fost amenajată cu doi ani urmă, pentru că asemenea lucrări au fost efectuate în alte cartiere ale oraşului.

Moldova 1” nu a văzut când Eugenia Ostapciuc s-a ales cu apartament în centrul Chişinăului şi când Vladimir Voronin s-a lăfăit în lux la Condriţa. Ar mai fi o listă foarte lungă de fenomene şi întâmplări pe care nu le-a văzut şi nu le vede „Moldova 1”.

P.S.:Moldova 1” a reluat toate subiectele în emisiunea de ştiri în limba română, de la ora 21.00. Iar la „Pro TV”, Ghimpu a precizat că lucrările din curtea blocului în care locuieşte vor fi plătite de Asociaţia de locatari.


Mesajul de adio al lui Voronin - text şi video.
Alt link.
Foto Info-Prim Neo din 28 august: Vladimir Voronin şi Valentin Todercan (preşedintele Companiei „Teleradio-Moldova”) beau şampanie în PMAN, în finalul raliului.

2 comentarii:

  1. Eleonora, cum ai tu rabdare sa te uiti la masajor? Eu prefer sa-mi pastrez nervii. Sper ca Parlamentul sa-i schimbe cat mai repede pe toti lingaii si toate risurile de la Munu. Dar totodata sper sa investeasca pe cineva capabil sa contruiasca un post de televiziune normal. Ma refer atat la continut, cat si la calitatea programelor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu-l privesc de plăcere şi nici pentru a mă informa. Mă interesează cum prezintă unele evenimente, pentru că este post public şi vreau să ştiu ce află oamenii de la ştirile lor. Am impresia că marea majoritate a telespectatorilor privesc din aceleaşi motive. :)

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului