sâmbătă, 12 septembrie 2009

“Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea patria?” – o întrebare adresată la 1 septembrie elevilor din clasa întâi
Iată o înregistrare video care ne arată cum o învăţătoare din Republica Moldova discută la 1 septembrie 2009 cu elevii din clasa întâi despre patrie şi admite doar părerile pe care ea le consideră corecte.
Copiii „care-şi iubesc patria” sunt îndemnaţi să se ridice în picioare. Un băieţel, Sandu, rămâne aşezat şi învăţătoarea începe „reeducarea micului duşman al poporului”. „Numai Sandu nu-şi iubeşte patria?”, întreabă ea, fixând atenţia clasei asupra celui care a îndrăznit să aibă o altă părere.
Sandu spune că patria este „slabă”. Are cineva curajul să-l contrazică? Învăţătoarea îl pune la punct, spunându-i că este „prea mic” pentru a da asemenea aprecieri. Dar nu era "prea mic" dacă spunea că-şi iubeşte patria şi că este puternică?
Mai bine l-ar fi întrebat de ce crede un asemenea lucru şi l-ar fi încurajat să se exprime, iar mai târziu să-i spună că ne iubim patria chiar dacă este slabă şi că trebuie să contribuim cu toţii pentru a o face puternică şi pe placul nostru.
“Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea patria?”, îi mai întreabă învăţătoarea pe copiii din clasa întâi. Dar oare nu sunt "prea mici" pentru a se gândi la geopolitică? Învăţătoarea le spune că “dacă ar dispărea patria”, “am fi străini peste tot”. Probabil, avea în vedere "pericolul" unirii cu România. Celor care au această fobie, le-a răspuns reuşit o fetiţă: "Se poate trăi şi la Moscova". Apoi, un copil răspunde că echivalentul cuvântului "patria" este "România". Poate avea copilul cetăţenie românească, la urma urmei?! Nu, dna îndoctrinatoare nu poate presupune aşa ceva, nu acceptă răspunsul şi le spune copiilor că "la moment suntem ţări diferite". Ea repetă de trei ori această afirmaţie, ca s-o întipărească la sigur în memorie.
“La moment" înseamnă "la ţanc", "la timpul potrivit". În Republica Moldova, expresia este folosită greşit în loc de “pentru moment”, “acum”, “actualmente”, “la ora actuală”, “în prezent”.Înregistrarea video a fost postată pe YouTube de Vitalicuss, iar eu am văzut-o mai întâi pe blogul lui Ştefan Căliman.

5 comentarii:

 1. Bravo, bravo, bravo acelei fetițe!!! Iar profesoara se vede că e cam afectată de „stepaniuchism”! Eeh, ce s-ar fi întâmplat dacă lecția s-ar fi petrecut cu un an în urmă, iar la lecție ar fi asistat Stepaniuc. Cu siguranță părinții fetiței se alegeau cu „mustrare aspră” din partea „patriei”

  RăspundețiȘtergere
 2. bietul Sandu :) ma mir ca nu l-o legat la stalpul Infamiei? Cum de si-a permis el sa spuna ca nu-i trebuie patrie? :))

  Asemenea lectii aveam si noi pe vremea lui Ceausescu. Nu-i rau sa fii patriot, nu-i rau sa iti iubesti tara, dar asemenea lectii chiar te duc in stare de indobitocire.

  De altfel se putea citi plictiseala si sictir-ul pe fetele copiilor..pe buna dreptate.

  RăspundețiȘtergere
 3. Eleonora : Existe o pensamento de unir Romania e Moldova ? Isto poderia transformar o país numa nação mais forte e mais rica ?
  Se puder me mande um e-mail para que eu possa entender melhor este assunto .Beijos

  RăspundețiȘtergere
 4. ...bravo! Patria nu poate să dispară fiindcă-i
  element de cauţiune pentru "moşii" de la putere.Cine le va mai da credite ?! Trăiască suveranitatea Patriei, scula de expluatare a moldovenilor inclusiv şi celor care încă nu s-au născut!!!

  RăspundețiȘtergere
 5. Foarte "interesantă" lecţie. Trebuie să fim extrem de mîndri! Atîta patriotism în tovarăşa proafă!!!... E ceva.

  Doamne, fereşte-mă de astfel de mo(n)stre! Deloc nu-mi doresc să cobor atît de jos în materie de "patriotism"...

  Eleonora, fără a-ţi cere acordul, am preluat acest articol pe blogul meu. Mulţumesc anticipat. :)

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului