duminică, 13 septembrie 2009

Francois Mitterrand şi Margaret Thatcher au fost contra reunificării Germaniei

Din articol: “Este interesant însă că Doamna de Fier i-a recomandat lui Gorbaciov să nu uite că Basarabia aparţine României şi că ţările baltice au dreptul la autodeterminare, la fel ca toate naţiunile din Uniunea Sovietică. Astăzi, declaraţiile cele mai vituperante contra reunificării României vin din Rusia, din Ucraina şi din… Germania.”

Viorel Patrichi

Franţa şi Marea Britanie nu au dorit reunificarea Germaniei, iată o informaţie reconfirmată oficial. Pe data de 11 septembrie, Londra a desecretizat documente din care rezultă că preşedintele francez Francois Mitterrand o avertizase pe Margaret Thatcher că o Germanie reîntregită ar putea “dobândi mai mult teren decât Hitler”, arată “Financial Times”.

Documentele relevă adânca preocupare din Marea Britanie şi Franţa că Germania reunificata s-ar putea reîntoarce la trecutul nazist. În ianuarie 1990, la câteva săptămâni după căderea Zidului de la Berlin, preşedintele Mitterrand o avertiza pe Margaret Thatcher în legătură cu primejdia reunificării germane, eveniment care a avut loc în octombrie 1990. Conform celor 500 de pagini publicate, doamna Thatcher a calificat drept alarmante opiniile ambasadorului britanic la Bonn, Sir Christopher Mallaby. Ea şi-a exprimat uimirea că ambasadorul se arată favorabil reunificării.

The Foreign and Commonwealth Office (Foreign Office sau FCO) a desecretizat documentele pentru a demonstra Berlinului că diplomaţii britanici au aplaudat reunificarea Germaniei, chiar dacă doamna Thatcher era contra acestui proces firesc.

La acea vreme, Mihail Gorbaciov nu mai ştia ce atitudine să adopte faţă de Bonn, văzând repulsia lui Mitterrand şi Thatcher faţă de reîntregirea naţională a Germaniei. Eduard Şevardnadze, şeful diplomaţiei sovietice, propusese chiar ca URSS să participe la demolarea Zidului Berlinului, un simbol al rivalităţii dintre Est şi Vest. Gorbaciov şi un ofiter KGB au respins imediat propunerea de teamă că FG va asimila RDG.

Thatcher şi Mitterrand jucau duplicitar, încercând să convingă URSS să se opună reunificării germane, arată alte documente declasificate de Rusia. Gorbaciov chiar a recunoscut atunci că unii lideri occidentali nu doreau unirea. Thatcher s-a dus la Moscova special ca să-l convingă pe Gorbaciov să nu accepte reîntregirea naţională a Germaniei.

“Reunificarea Germaniei nu este în interesul Marii Britanii şi nici al Europei Occidentale. Uitaţi ce aţi citit în comunicatele NATO! Nu dorim o Germanie reunificată. Ar conduce la contestarea frontierelor statelor europene. Nu putem permite aşa ceva pentru că o astfel de situaţie ar submina stabilitatea internaţională şi securitatea noastră”, i-a spus Thatcher lui Mihail Gorbaciov.

Este interesant însă că Doamna de Fier i-a recomandat lui Gorbaciov să nu uite că Basarabia aparţine României şi că ţările baltice au dreptul la autodeterminare, la fel ca toate naţiunile din Uniunea Sovietică. Mitterrand şi Thatcher au pus până la urmă o condiţie gravă pentru Germania: renunţarea la marcă, valuta naţională extrem de bine impusă pe piaţa mondială atunci.

Astăzi, declaraţiile cele mai vituperante contra reunificării României vin din Rusia, din Ucraina şi din… Germania.

Mai aşteptăm 50 de ani să vedem cine a jucat şi aici la două capete.

Sursa: “Gardianul”

Un comentariu:

  1. Tema postării dă posibilitate de a ajunge la o concluzie clară despre viitorul RM. Ne aducem aminte. Ştefan cel Mare - vasal al Poloniei,mulţi alţi domnitori numiţi de turci,primul rege al României(care plătea tribut turcilor) - german, propus de Napoleon III şi masonerie.Apoi era dictaturii comuniste importată din Germania prin Rusia şi însfârşit UE şi NATO, adică sub controlul direct al acelora care erau înainte după culise.Nu uitaţi că pactul de dezmembrare a României nu este MOLOTOV-RIBENTROP,dar invers!!! Acum întrebăm unde-i RM? "Neutră", forfecată,şi tot în ghearele lor!!!Nu mai aşteptăm desecretizarea documentelor şi în Rusia.Şi aşa se vede cine dezmembrează lumea ...

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului