duminică, 20 septembrie 2009

“Gardianul”: În «jocul» lui Obama. România ar putea găzdui rachete americane


Viorel Patrichi

După abandonarea scutului antirachetă din Polonia, strategii americani mută “jocul” în ţara noastră.

“Statele Unite nu au abandonat ideea de a descuraja orice riscuri şi ameninţări. America nu s-a retras din joc, are o abordare mult mai deschisă şi mult mai flexibilă şi cu o adresare mult mai directă tuturor partenerilor, mai ales Rusiei. Pot să vă spun că România este în joc”, susţine ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu. Fără să explice totuşi ce vrea să însemneze “România este în joc”, ministrul Diaconescu pune degetul pe obiectivul strategic al americanilor: “SUA au interese foarte importante la Marea Neagră”. Robert Gates a spus că este vorba de rachete mobile şi mult mai flexibile. Care ar fi aici grija noastră? Să nu rămânem pe falia dintre Est şi Vest, dar nici să primim loviturile de ghiulea în cap.
“Ceea ce eram obişnuiţi să credem – anume că graniţa de securitate euroatlantică coincide exact cu graniţa NATO – pare a nu mai fi valabil. Din acest punct de vedere, Bucureştiul caută să nu fie pe o falie. Căutăm să nu fim într-o zonă de confruntare. Bineînţeles că noi sperăm că această confruntare nu se va întâmpla”, a subliniat Cristian Diaconescu.
Strategii americani au elaborat un nou plan de apărare, prin instalarea unor rachete sol-aer în Turcia, Grecia, Bulgaria sau România. Mult mai verosimil în faţa ruşilor, care tot mai cred că vor americanii să-i invadeze. Şi ca să nu mai fie ruşii stresaţi, ţările din estul Europei nu au dreptul să se apere.

“Ar fi bine ca SUA să bată palma cu ruşii”

Cu alte cuvinte, Barack Obama nu renunţă la estul Europei de frica Rusiei şi nici din cauza fondurilor prea mari, necesare pentru instalarea scutului din Polonia şi Cehia. Obama nu anulează un program de apărare, el schimbă doar… paradigma. Şi pentru ca toată lumea să fie fericită, ar fi tare bine dacă americanii şi ruşii s-ar prinde într-un kazaciok.
“Nimeni nu va fi lăsat în urmă, ar fi foarte bine să bată palma cu ruşii”, a adăugat Cristian Diaconescu.
Obama a bătut deja palma cu Medvedev şi cu Putin, încă din primavară, cu prilejul tratativelor de la Moscova. În marele joc geostrategic, România şi Polonia contează mai puţin. Frontul s-a mutat în Ucraina, în Caucaz şi în Asia Centrală. Acolo ţintesc americanii. Iată de ce nici la întrunirea de la Moscova, nici la reuniunea NATO de la Bucureşti nu s-a amintit măcar de armata rusă de ocupaţie de pe Nistru, despre pericolul acestei prezenţe pentru pacea din toată regiunea.
Cehia şi Polonia au cerut să se menţioneze explicit în protocolul NATO de la Bucureşti instalarea scutului antirachetă, dar doleanţa lor a fost eludată. În schimb, se menţiona destul de ferm primirea Georgiei şi a Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică atunci când vor fi pregătite. Aşa că nu trebuie să ne îngrijorăm prea mult: americanii chiar au bătut palma cu ruşii. Noi trebuie să discutăm foarte serios din nou cu Polonia, fiindcă destinele noastre se apropie iar, în condiţiile în care Germania şi Rusia se înţeleg perfect. Iar în siajul Germaniei, vin foarte uşor Italia, Franţa, Spania, Ungaria. Ca pe vremuri…
“Jocul” se anunţă interesant şi plin de figuri necunoscute pentru ageamii.
Citeşte continuarea în “Gardianul” din 21-09-2009

Un comentariu:

 1. Eleonora :Existem duas interpretações para isto :
  Em função da presença dos americanos com seus foguetes ,os russos não vão invadir nenhum país nos proximos anos ,e ficaraõ sossegados em suas terras com medo de provocarem guerra.
  Ou
  A possibilidade de uma nova guerra na região está se tornando mais forte e os dois lados estão começãndo a se preparar para uma longa luta ,que será a primeira grande guerra do século 21.

  Espero que isto não ocorra ,mas os americanos já perceberam claramente que os russos estão se infiltrando na América do Sul em países que estão aceitando a ideologia comunista,e querem assusta-los montando uma barreira em volta deles .
  Beijos

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului