joi, 10 septembrie 2009

Medvedev şi dictatorul Chavez au fost pe aceeaşi undă şi au făcut declaraţii “serioase şi importante”


Chavez vrea arme ruseşti şi recunoaşte cele două regiuni separatiste din Georgia

Moscova, 10 sep /Agerpres/ - Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a anunţat joi că ţara sa recunoaşte independenţa regiunilor separatiste din Georgia, Abhazia şi Osetia de Sud, spre marea satisfacţie a Moscovei, cu ocazia unei întâlniri cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, relatează AFP.
“Venezuela recunoaşte de astăzi Osetia de Sud şi Abhazia”, a declarat Hugo Chavez la reşedinţa preşedintelui rus, promiţând să stabilească “cât de curând” relaţii diplomatice cu cele două. Venezuela este astfel a treia ţară care recunoaşte suveranitatea celor două teritorii georgiene, după Rusia şi Nicaragua. Moscova a recunoscut independenţa lor după conflictul ruso-georgian din august 2008 pentru controlul Osetiei de Sud.
Georgia a contestat acest anunţ, considerând că Chavez este o figură “marginală”, şi decizia sa, o “anomalie” care nu va avea “consecinţe politice importante”, potrivit premierului georgian, Temur Iakobaşvili.
“Mulţumesc, Hugo, faci o serie de declaraţii serioase şi importante”, i-a răspuns Medvedev preşedintelui venezuelean. “A fost exprimată ideea recunoaşterii celor doua noi state”, a adăugat el.
Şi liderul abhaz, Serghei Bagapş, i-a mulţumit omului forte de la Caracas şi a spus că va face tot posibilul pentru “dezvoltarea celor mai strânse relaţii politice şi economice”.
Potrivit cotidianului Kommersant de joi, Kremlinul dorea să obţină de la Chavez recunoaşterea celor două teritorii, în contextul în care Venezuela are nevoie de un credit de la Moscova pentru achiziţionarea de armament rusesc. Presa rusă scrie că Venezuela vrea să achiziţioneze tancuri T-72 şi T-90, elicoptere, transportoare de luptă blindate, submarine şi sisteme antirachetă. Niciun contract în domeniul militar nu urma totuşi să fie semnat în cursul acestei vizite.
Rusia, care vrea să se asocieze cât mai strâns la exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi din Venezuela, a semnat în timpul acestei vizite mai multe contracte cu Caracasul în acest domeniu.
Hugo Chavez, aflat în a opta sa vizită în Rusia, a salutat sfârşitul lumii unipolare, axate în jurul puterii americane. “Am vorbit despre o lume multipolară. Lumea unipolară s-a sfârşit”, a spus el. “Rusia este astăzi o superputere; în pofida crizei, ea se descurcă foarte bine”, a încheiat Chavez, citat de AFP.


Hugo Chavez compară SUA cu un şarpe Boa care înghite naţiuni mai mici

Mediafax / 10.09.2009
Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, aflat în vizită la Moscova, s-a lansat într-o nouă critică la adresa Statelor Unite, pe care le-a comparat cu un şarpe Boa care înghite naţiuni mai mici.
Chavez şi-a început vizita miercuri seara printr-un discurs în faţa studenţilor moscoviţi, în cadrul căruia a comparat Statele Unite cu un şarpe Boa care înghite naţiuni mai mici, după care a calificat puterea americană drept "principalul terorist al lumii".
"Statele Unite vor să controleze lumea întreagă, dar imperiul yankeu este pe cale de a eşua. Se va prăbuşi (...) în anii, deceniile care urmează", a declarat acesta în discursul rostit la Universitatea prieteniei între popoare, potrivit Interfax.
Chavez a lăudat apoi acţiunile premierului rus, Vladimir Putin şi ale lui Dmitri Medvedev. "Cred că Putin şi Medvedev vor lăsa în urma lor o mare moştenire, nu numai pentru Rusia, ci pentru întreaga lume", a precizat acesta.
Pasional ca de obicei, Chavez a cântat împreună cu publicul.


Chavez îi propune lui Lukaşenko să-şi unească ţările într-o "nouă republică"

Mediafax/9.09.2009
Preşedintele venezuelan, Hugo Chavez, i-a propus, miercuri, la Minsk, omologului său belarus, Aleksandr Lukaşenko, să unească cele două ţări într-o "nouă republică", drept dovadă a relaţiilor lor excelente.
"Trebuie să creăm o nouă uniune a republicilor" Venezuelei şi Belarusului, a declarat Chavez, în urma unei întrevederi cu Lukaşenko în capitala fostei republici sovietice.
"Aceasta nu va fi o uniune ca aceea a republicilor socialiste sovietice (URSS, n.red.), ci a unor republici libere regrupate într-o uniune", a adăugat Chavez, potrivit serviciului de presă al preşedinţiei belaruse.
La rândul său, Lukaşenko şi-a exprimat intenţia de a merge în Venezuela, cu scopul de a aprofunda cooperarea bilaterală care s-a dezvoltat foarte repede.
"În urmă cu câţiva ani, nu ne cunoşteam deloc şi în prezent schimburile noastre comerciale ating sute de milioane de dolari", a subliniat Lukaşenko.
Chavez a mers în Belarus pentru prima oară în 2006 şi a promis atunci să fondeze o "echipă combativă" cu "noul său prieten" Lukaşenko.


De atunci, liderul venezuelan a revenit în fiecare an în Belarus şi l-a invitat pe Lukaşenko să facă acelaşi lucru. Viitoarea vizită în Venezuela va avea loc probabil în noiembrie sau decembrie, potrivit lui Chavez.
Cu această ocazie, a declarat Lukaşenko, "vom traversa toată Venezuela, începând cu marea şi munţii, apoi vom examina minele de aur, depozitele de petrol şi gaz", a spus el.
Cele două ţări au semnat deja mai multe acorduri în domeniul energetic.


Manifestaţii de amploare împotriva lui Hugo Chavez


Mediafax / 5.09.2009
Mii de persoane au defilat împotriva preşedintelui Hugo Chavez, în special în Columbia, dar şi în Venezuela şi alte ţări, ca răspuns la un apel lansat pe Internet de columbienii care i se opun şefului statului venezuelan.
La Bogota, câteva sute de persoane au defilat către centrul istoric, arborând panouri pe care se putea citi "Chavez dictator".
"Din cauza lui Chavez, Venezuela şi Columbia sunt inamici. Sper că vom fi auziţi în ţările democratice", a declarat în acest oraş o pensionară participantă la marş, Mariela Sanchez.
Preşedintele socialist Hugo "Chavez se înscrie într-un curent de stânga foarte distructiv", declara, la rândul său, William Vargas, un avocat în vârstă de 32 de ani, care a profitat de manifestaţie pentru a vinde tricouri pe care scrie "No mas Chavez" (Ajunge cu Chavez), la preţul de trei dolari bucata.
În capitala columbiană, o manifestaţie a adepţilor preşedintelui venezuelan a fost deviată de poliţie de la traseul iniţial, pentru a evita confruntările între cele două tabere. În pofida măsurilor, câteva ciocniri au avut loc în centrul capitalei , a constatat un jurnalist al AFP.
La Caracas, câteva sute de opozanţi ai lui Chavez s-au reunit pentru a respinge politica sa de "diviziune", de "sărăcire" şi "manipulare" a venezuelanilor, potrivit lor.
La Madrid, în Paza Mayor, circa 100 de persoane au cerut, de asemenea, plecarea lui Hugo Chavez, la fel ca şi la New York, în faţa sediului ONU.

Imagini: Mediafax Foto/AFP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului