vineri, 11 septembrie 2009

Mihai Ghimpu este preşedintele interimar al Republicii Moldova. Comuniştii recunosc că au trecut în Opoziţie


Cu voturile deputaţilor din cele 4 partide care au format coaliţia “Alianţa pentru Integrarea Europeană”, Parlamentul a decis ca preşedintele forului legislativ, Mihai Ghimpu (foto), să asigure interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova.
Articolul 91 din Constituţie se referă la interimatul funcţiei de preşedinte al RM: „Dacă funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova devine vacantă sau dacă Preşedintele este demis ori dacă se află în imposibilitatea temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de Preşedintele Parlamentului sau de Primul-ministru.”.
Deputaţii comunişti s-au pronunţat împotriva acestui interimat şi cereau ca chestiunea să fie decisă ulterior. La rândul lor, deputaţii majoritari au replicat că statul nu poate fi lăsat cu un “vacuum de putere”, în situaţia în care atât Guvernul, cât şi preşedintele republicii şi-au încheiat mandatele.
Comuniştii au refuzat să voteze până şi pentru declararea vacanţei funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova, deşi liderul comunist Vladimir Voronin
(foto) şi-a prezentat astăzi demisia.
Vladimir Voronin şi-a anunţat demisia vineri, 11 septembrie, în cadrul unui mesaj televizat adresat cetăţenilor şi transmis de postul public de televiziune “Moldova 1”, deşi legislaţia prevede ca demisia să fie anunţată în faţa Parlamentului.
"Părăsesc postul de preşedinte şi trec cu toată echipa mea în opoziţie", a anunţat Voronin în mesajul său televizat. „Le cedez puterea oponenţilor mei fără tragere de inimă şi fără încrederea că ei sunt capabili să conducă ţara!”, a mai mărturisit el, citat de Agenţia rusă de ştiri “RIA-Novosti”.
Astăzi, liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, care a fost şef al statului timp de 8 ani, a devenit simplu deputat care face parte din Comisia parlamentară pentru securitatea naţională, apărare şi ordine publică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului