marți, 8 septembrie 2009

Mihai Ghimpu, noul preşedinte al Parlamentului de la Chişinău, este forţat să renunţe la convingerile lui

Din articol: “Nu ştiu ce anume îl leagă pe Petru Clej de Basarabia, dar domnia sa are grijă să pună întrebări boldiş, de genul: «De unde va mobiliza resursele România pentru a sprijini aducerea noii sale “provincii” la un nivel acceptabil unui stat din UE, inclusiv plata unor alocaţii sociale (pensii) decente?».”

Viorel Patrichi

Vladimir Putin nu a ascuns niciodată că va folosi toate pârghiile pentru a descuraja orice tentativă de apropiere a Basarabiei de România. În aceste zile, Mihai Ghimpu
(foto) a fost supus unor atacuri intense din partea ruşilor şi a comuniştilor, după ce afirmase că este unyonist.

Într-un interviu acordat publicaţiei “Jurnal de Chişinău”, Mihai Ghimpu răspunde asa-ziselor acuzaţii că ar fi “românofil şi unyonist”, explicând că “este o politică mârşavă a comuniştilor”. Provenind dintr-o familie cu tradiţii în lupta anticomunistă şi antisovietică, preşedintele Partidului Liberal a răbufnit: “Da, sunt român pentru că aşa m-au conceput părinţii, iar pe ei – părinţii lor. Dacă m-aş fi prezentat ca Mihail Feodorovici sau ca Mişa, eram bun, dar aşa – nu. Da, sunt şi unyonist (scriu acest cuvânt aşa fiindcă altfel softul îl consideră obscen şi ar apărea doar “…ist”, spre deosebire de termenul “comunist” – n.red.), dar această idee îmi aparţine ca om, care îşi cunoaste istoria. Politica înseamnă altceva. Astăzi, avem două lucruri foarte mari, care ne macină: sărăcia şi lipsa libertăţii individuale, fără de care nu există creaţie şi, respectiv, evoluţie”, a spus Mihai Ghimpu.
Portalul comunist “Omega” îl acuză însă direct: “Preşedintele Parlamentului va promova ideea lichidării statalităţii moldoveneşti” şi unirea Republicii Moldova cu România.

„Şi totuşi, se mişcă“
Agenţia RIA Novosti de la Moscova a preluat afirmaţiile atribuite de “Omega” şi amplifică starea “Un lider moldovean promovează unirea cu România”, referindu-se tot la Mihai Ghimpu. Ca să nu mai existe dubii, preşedintele Parlamentului de la Chişinău a acordat un interviu pentru postul de radio “Ecoul Moscovei”, prin care pur şi simplu abjură: “Ca orice persoană, am un punct de vedere. Dar nu am declarat că voi promova o politică în această direcţie. Dacă spun că vorbesc în limba română, asta nu înseamnă că sunt pentru unirea Moldovei cu România. Da, sunt unyonist. Dar sunt şi preşedintele unui partid care are un program politic, pe care sunt obligat să-l respect. Astăzi, urmează să abordăm situaţia din alt punct de vedere. Programul nostru politic prevede două puncte principale: eliminarea sărăciei şi integrarea în Uniunea Europeană. Dar integrarea în UE presupune că statalitatea Republicii Moldova se păstrează”. După care aceeaşi agenţie RIA Novosti titrează: “Ghimpu promite să nu promoveze politica de unire a Moldovei cu România”.
Încerc să înţeleg ce se întâmplă în sufletul lui Mihai Ghimpu. El este un român autentic şi gândeşte ca un politician, chiar dacă unii îl consideră dificil, chiar rigid. Aici şi-a călcat pe inimă pentru a potoli ura troglodiţilor care urlă contra României, dar au cetăţenie română şi-şi trimit copiii la studii la Iasi, la Cluj sau Bucureşti, asemenea filologului stalinist Vasile Stati. Eu cred însă că unirea nu trebuie să mai fie un tabu politic la Chişinău sau la Bucureşti, altfel va trebui să cerem interzicerea cuvântului “Moldova” din denumirea statului vecin, aşa cum a procedat (fără justificare istorică reală) Grecia cu Macedonia.
Istoria vine peste noi, chiar dacă generaţiile obosite nu vor. După meciul de fotbal dintre Franţa şi România, sute de tineri au ieşit pe străzile din Chişinău cu drapele româneşti. Şi fusese numai un egal. Nu vor politicienii să facă unirea din calcule oportuniste, vor veni tinerii peste ei fiindcă motivaţia economică a reîntregirii naţionale este mult mai puternică decât conştiinţa unităţii de limbă, de teritoriu şi de destin. Iar românii din Basarabia se află tocmai într-o asemenea circumstanţă. Mihai Ghimpu este asemenea lui Galilei care, ca să nu ajungă pe rug, a spus despre Pământ: “Şi totuşi se mişcă!”.
El nu neagă evidenţa şi de aceea nu trebuie lăsat singur pentru ca apoi să-l acuzăm că abjură. Nu acuzaţiile comuniştilor au importanţă aici. Partidul Liberal face parte dintr-o alianţă contra naturii cu Partidul Democrat, unde Marian Lupu şi Dumitru Diacov veghează atent la dezvoltarea bunelor relaţii exclusiviste cu Rusia, chiar dacă nu o spun deschis. Pe de altă parte, atitudinea duplicitară a unor state puternice din Uniunea Europeană faţă de Rusia ne creează mari probleme în afirmarea identităţii naţionale dincolo de Prut. Aceleaşi state au făcut posibilă împingerea R. Moldova în zona gri, în care se zbat Ucraina, Georgia, Belarus sau Azerbaidjan.
La fel ca la Chişinău, la Bucureşti există un curent contra unirii, adică împotriva naturii. Nu ştiu ce anume îl leagă pe Petru Clej de Basarabia, dar domnia sa are grijă să pună întrebări boldiş, de genul: «De unde va mobiliza resursele România pentru a sprijini aducerea noii sale “provincii” la un nivel acceptabil unui stat din UE, inclusiv plata unor alocaţii sociale (pensii) decente?». L-aş ruga pe domnul Clej să analizeze în chip onest nivelul de sărăcie din judeţul Vaslui sau Botoşani, comparativ cu raioanele de peste Prut şi va vedea că diferenţa nu ne onorează pe noi “aderaţii”.
Basarabenii nu vor pomană de la Ferentari, lor trebuie să li se recunoască un drept elementar: apartenenţa la aceeaşi naţiune. Restul e multă muncă. Am scris şi altadată că mulţi intelectuali ruşi, cum este Stanislav Belkovski, fost consilier al lui Vladimir Putin, care a propus şi la Bucureşti unirea Basarabiei cu România, gândesc mult mai departe decât numeroşi concetăţeni de-ai noştri…

„Ne vedem în uniunea naţiunilor slave“

Rusia face eforturi pentru transnistrizarea întregii republici, la fel ca Turcia în Cipru. Modelul cipriot se va impune şi aici fiindcă nu există ieşire: cele şase judeţe basarabene vor adera la Uniunea Europeană cu sprijinul direct al României, urmând ca transnistrenii să hotărască dacă vor dori să rămână sub cizma rusească. Ca să fim însă corecţi, nimeni nu i-a întrebat ce vor. Generalul Igor Smirnov, agentul Rusiei, a elaborat deja un proiect de constituţie pentru fâşia de pe Nistru şi a ameninţat Chişinăul cu un nou război.
“Instabilitatea din R. Moldova este în crestere. Aceasta ar putea duce la provocări diverse, inclusiv armate. Indiferent cine vine la putere, rămâne un singur vector de mişcare: Occidentul. Dar noi ne vedem în Est, alături de marea Rusie, într-o uniune fraternă a naţiunilor slave”, a spus Smirnov pe data de 6 septembrie, când s-au împlinit 18 ani de la crearea forţelor armate transnistrene. Adică aceeaşi Armată a 14-a sub comanda unui agent al Kremlinului. Este aici explicită politica imperială a Rusiei noi şi democratice spre Europa. Chişinăul nu mai controlează Tiraspolul de la războiul din 1992, aici staţionează trupele ruseşti “de menţinere a păcii”, iar negocierile de pace s-au sistat din februarie 2006. Conform Constituţiei, Mihai Ghimpu este acum şi preşedintele interimar al republicii după ce Voronin şi-a anunţat demisia pentru a rămâne în funcţia de parlamentar.
Astăzi, se aşteaptă răspunsul Curţii Constituţionale la sesizarea depusă de Partidul Comuniştilor, care nu recunoaşte alegerea lui Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al Parlamentului. Pentru orice eventualitate, generalul de miliţie l-a medaliat deja pe preşedintele Curţii.

„Rusa să fie limbă de stat, să nu ne tâmpim cu totul“
Asociaţia internaţională de prietenie şi colaborare “Moldova-Rusia” (un ONG plătit de Moscova) a cerut ca “rusa să fie limbă de stat, ca să nu ne tâmpim cu totul”. “Dacă nu cunoşti literatura rusă, eşti prost, eşti fundamental de prost. Este o catastrofă să cunoşti în R. Moldova o singură limbă. Avem atâtea posibilităţi. Limba rusă nu trebuie marginalizată”, a recomandat cineastul Constantin Munteanu. Este aberant să mai ceri aşa ceva când rusa suverană este peste tot la Chişinău.
Deocamdată este cert că la Chişinău “epoca” dinozaurului Voronin se sfârşeşte, aşa cum nota acelaşi Belkovski. După ce a trecut pe la Tiraspol, deputatul rus Konstantin Zatulin avertiza: “Deocamdată Voronin rămâne preşedintele R. Moldova, însă toţi înţeleg că aceasta este o situaţie trecătoare. Revin la putere acele forţe care anterior au susţinut reunificarea cu România şi reprimarea Transnistriei. Rusia urmăreşte atent cum vor evolua evenimentele şi puţini sunt cei care cred că noul preşedinte al legislativului de la Chişinău şi-a schimbat convingerile. Ce va fi cu R. Moldova, pe ce cale va merge, aceste lucruri nu pot să nu ne preocupe. Însă, indiferent cine ar veni la conducere, Rusia în orice caz va apăra drepturile concetăţenilor săi”.

Gardianul
08-09-2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului