miercuri, 16 septembrie 2009

PCRM condiţionează votarea viitorului preşedinte, inclusiv prin puncte ce vizează regiunea transnistreană şi autonomia găgăuză

(O sinteză după ştirile Agenţiei Infotag)

Cele 4 partide care au constituit Alianţa pentru Integrarea Europeană au împreună 53 de mandate în Parlament, iar comuniştii deţin 48 de mandate. Pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova sunt necesare 61 de voturi. AIE speră să obţină de la comunişti cele 8 voturi care nu-i ajung pentru alegerea şefului statului.

În conferinţa de presă de la 15 septembrie, ex-preşedintele Vladimir Voronin a declarat că deputaţii PCRM ar putea participa la alegerea preşedintelui, dacă Alianţa pentru Integrarea Europeană va accepta două seturi de propuneri ale comuniştilor – “pentru combaterea crizei economice şi de reglementare a problemei transnistrene".
PCRM propune majorarea salariului o dată la doi ani, indexarea anuală a salariilor, pensiilor, compensaţiilor şi plăţilor sociale, cere să nu fie majorat cenzul vârstei de pensionare, alte garanţii sociale.
PCRM propune majorităţii de la guvernare "să-şi declare disponibilitatea de a soluţiona problema transnistreană prin acordarea Transnistriei a statului de republică în componenţa Moldovei". Comuniştii mai cer AIE să-şi ia angajamentul că va menţine neutralitatea Moldovei, că statul nu va adera la blocuri politico-militare şi că va rămâne în componenţa CSI.
"Transnistriei şi autonomiei găgăuze trebuie să li se acorde dreptul la autodeterminare şi la ieşire din componenţa Moldovei, în cazul în care ţara îşi pierde statutul de independenţă şi de subiect al dreptului internaţional", a declarat liderul PCRM.
Voronin a spus, totodată, că deputaţii comunişti nu vor vota candidatura lui Marian Lupu pentru funcţia de preşedinte, deşi anume Lupu ar urma să fie candidatul oficial al Alianţei pentru Integrarea Europeană.
"Cred că CC al PCRM nu ne va permite nouă, deputaţilor din partid, să votăm trădătorii”, a spus Voronin. Comuniştii îl consideră “trădător” pe Lupu, care la 10 iunie a părăsit rândurile PCRM şi conduce PD. Dacă majoritatea parlamentară nu va accepta propunerile PCRM, atunci "comuniştii nu vor înainta candidatura la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului, pe care coaliţia a lăsat-o vacantă pentru Partidul Comuniştilor", a anunţat Voronin.

AIE: “Condiţiile sunt inacceptabile”


Condiţiile PCRM sunt inacceptabile şi nu au nimic comun cu interesele naţionale, consideră Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE).
Candidatul AIE la funcţia de prim-ministru, liderul PLDM, Vlad Filat, a spus că "e timpul ca comuniştii să se trezească şi să conştientizeze două lucruri: situaţia deplorabilă pe care au lăsat-o în republică şi starea reală a lucrurilor".
"Au avut la dispoziţie opt ani să soluţioneze problemele social-economice şi problema transnistreană. Însă PCRM nu a reuşit să o facă. În ceea ce priveşte problema transnistreană, situaţia chiar s-a înrăutăţit faţă de 2001. Trebuie să fii deosebit de obraznic ca acum să vii cu asemenea declaraţii", consideră Filat.
Potrivit lui, decât să vină cu asemenea propuneri, comuniştii mai bine nu ar împiedica transmiterea puterii în mod civilizat şi democratic.
Liderul grupului parlamentar al Alianţei "Moldova Noastră", Veaceslav Untilă, a apreciat că propunerile comuniştilor vor fi discutate în cadrul fracţiunii şi în cadrul Alianţei. "Straniu că comuniştii încearcă să ne impună cum să soluţionăm problemele pe care ei nu au putut să le rezolve în opt ani de conducere", a spus Untilă.
Preşedintele Parlamentului, preşedintele interimar Mihai Ghimpu, a spus că coaliţia de guvernare va studia propunerile PCRM. "Sunt bucuros că PCRM, în sfârşit, are un program anticriză şi că ei recunosc că ţara este în criză", a spus el.
Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, susţine că propunerile PCRM ar putea servi ca bază pentru discuţii. "Din 11 septembrie, avem la dispoziţie două luni pentru a alege preşedintele. Acesta este un termen suficient pentru negociatorii normali", a menţionat el.
Prim-vicepreşedintele Parlamentului, Serafim Urechean, a spus că PCRM şi liderii săi studiază două variante posibile: "Ei doresc să complice situaţia din ţară sau să pătrundă pe porţile deschise pentru a vota noul preşedinte".
Urechean nu exclude că toţi cei 48 de deputaţi comunişti vor vota preşedintele, pentru a preveni scindarea partidului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului