vineri, 18 septembrie 2009

Renunţarea la scutul antirachetă: NATO încearcă să liniştească Praga şi VarşoviaBruxelles, 18 sep /Agerpres/ - Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a încercat vineri să înlăture temerile suscitate în Polonia şi Republica Cehă de renunţarea Statelor Unite la proiectul privind instalarea unor elemente ale scutului american antirachetă pe teritoriul celor două ţări europene, afirmând că apărarea aliaţilor va fi întărită - informează AFP.Decizia preşedintelui SUA, Barack Obama, nu constituie 'o abolire a apărării antirachetă (în Europa)', a declarat Anders Fogh Rasmussen în cadrul unei dezbateri desfăşurate la Bruxelles pe tema securităţii, organizată de Fundaţia Carnegie.Din contră, a estimat el, noile proiecte vor permite instituirea unui sistem de protecţie 'mai larg'.'Prin urmare, nu există niciun motiv pentru a crede că aceste proiecte vor slăbi apărarea vreunui aliat, din contră', a mai spus Anders Fogh Rasmussen.Proiectul precedentei administraţii americane prevedea instalarea până în 2013 a unui puternic radar în Republica Cehă şi a zece interceptoare de rachete balistice cu rază lungă de acţiune în Polonia.Casa Albă a decis să înlocuiască acest proiect - care se baza pe ameninţarea cu rachete iraniene cu rază lungă de acţiune contra SUA - cu un sistem care îi protejează mai degrabă pe europeni de tirurile balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune. Anders Fogh Rasmussen a reafirmat, de altfel, că noul proiect american constituie 'un avans pozitiv' pentru că va permite implicarea tuturor aliaţilor.Joi seară, 18 septembrie, ministrul ceh al afacerilor externe, Jan Kohout, a cerut ca Washingtonul să 'umple spaţiul gol' după renunţarea la proiect.Presa poloneză a primit foarte prost decizia SUA, pronosticând o răcire a relaţiilor cu Washingtonul, iar unele ziare au vorbit chiar de 'trădare'.

Rusia renunţă la desfăşurarea de rachete în enclava Kaliningrad /sursă militaro-diplomatică/
Moscova, 18 sep /Agerpres/ - Rusia renunţă la proiectul privind desfăşurarea de rachete în enclava Kaliningrad, după ce Statele Unite ale Americii au anunţat abandonarea planului scutului antirachetă în Europa de Est, a declarat vineri o sursă militaro-diplomatică rusă, citată de agenţia Interfax, preluată de AFP.
'Măsurile luate /de Rusia/ ca răspuns la proiectul scutului antirachetă american vor fi îngheţate şi poate chiar abandonate complet', a indicat sursa, cu referire la planul Moscovei de a desfăşura rachete Iskander în Kaliningrad.
La începutul lunii iulie, preşedintele rus Dmitri Medvedev a reafirmat intenţia Moscovei de a desfăşura rachete Iskander în enclava rusă Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania, dacă SUA îşi vor amplasa scutul antirachetă în Polonia şi Cehia.

SUA cer Rusiei unele concesii în schimbul renunţării la scutul antirachetă – surse
Washingtonul vrea ca Moscova să adopte o poziţie fermă în privinţa programului nuclear iranian, în schimbul restructurării proiectului său de scut antirachetă, a declarat o sursă diplomatică rusă pentru ediţia de vineri a cotidianului Kommersant.
Potrivit acestei surse, Statele Unite cer, de asemenea, Rusiei să renunţe la a mai vinde Teheranului sistemul de apărare antiaeriană S-300, care ar putea fi amplasat în apropierea instalaţiilor nucleare iraniene.
"Americanii insistă asupra a două probleme cheie. Ni se cere să nu mai livrăm Iranului rachete S-300 şi să susţinem o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care să includă sancţiuni împotriva Teheranului", a declarat acest diplomat "de rang înalt" pentru Kommersant.
Ruşii şi americanii au dezminţit oficial, joi, că restructurarea proiectului american antirachetă în Europa este rezultatul unui acord de schimb între cele două ţări.
Proiectul precedentei administraţii americane prevedea instalarea, până în 2013, a unui radar puternic în Cehia, asociat unui sistem de zece interceptoare format din rachete balistice cu rază lungă de acţiune în Polonia.
Destinat oficial contracarării oricăror eventuale tiruri de rachetă cu rază lungă de acţiune provenind din Iran, acest program suscita nemulţumirea Moscovei, care îl privea drept o ameninţare la propria sa securitate.
Statele Unite au anunţat joi că noul proiect prevede de acum amplasarea în Polonia şi Cehia a unor rachete concepute pentru a distruge proiectilele cu rază de acţiune scurtă şi medie.
Cehia vrea ca Statele Unite "să umple un spaţiu gol", după abandonarea proiectului său iniţial al scutului antirachetă, incluzând un puternic radar pe teritoriul ceh, a declarat, joi seară, la Praga, ministrul ceh al Afacerilor Externe, Jan Kohout.
(AFP, Mediafax)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului