vineri, 18 septembrie 2009

Serviciul Grăniceri s-a grăbit să se conformeze: încă de aseară cetăţenii români puteau intra fără viză în Republica Moldova


Încă din seara zilei de 17 septembrie, de la ora 17.00, cetăţenii României puteau intra în Republica Moldova fără viză.
Declaraţia a fost făcută pentru Pro TV şi Unimedia de ofiţerul de gardă al Serviciului Grăniceri.
Aşadar, „chipiul invers!” la ordinea zilei, ca într-un cunoscut film sovietic care ilustra reacţia oamenilor la schimbarea puterii.

Decretul lui Mihai Ghimpu prin care a fost anulată obligativitatea vizelor pentru cetăţenii români a fost semnat ieri, la ora 16.00, urmând să intre în vigoare astăzi, 18 septembrie. Astăzi, decretul a fost publicat în „Monitorul Oficial”.

"Decretul preşedintelui este obligatoriu pentru toate organele puterii din stat. Dacă vameşii nu-l vor respecta, vor fi traşi la răspundere. Un stat de drept nu poate trăi în afara legii. Am trăit opt ani aşa, ajunge!", avertiza preşedintele interimar, preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu.
(foto)

Ministerul de Externe de la Bucureşti a salutat anularea vizelor într-un comunicat: „Anunţul făcut reprezintă începutul revenirii la normalitate şi la principiile de bună vecinătate, în concordanţă cu normele şi spiritul european. Acest gest reprezintă în acelaşi timp un semnal privind interesul administraţiei de la Chişinău de a debloca dialogul cu Uniunea Europeană privind noul acord-cadru de cooperare UE – Republica Moldova”.

Deocamdată, Serviciul Grăniceri nu a comunicat presei numărul cetăţenilor români care au intrat astăzi în Republica Moldova.

Vizele pentru cetăţenii României au fost instituite la 8 aprilie, la iniţiativa ex-preşedintelui Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor. El susţinea că România şi cetăţenii săi ar fi fost implicaţi în protestele violente de la 7 aprilie şi că ar fi sprijinit „o lovitură de stat” în Republica Moldova. Tot atunci, Vladimir Voronin a dispus expulzarea ambasadorului României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului