vineri, 18 septembrie 2009

Statele Unite renunţă la desfăşurarea scutului antirachetă la presiunile exercitate de Kremlin

Barack Obama a anunţat că Pentagonul nu va mai instala scutul antirachetă în Polonia şi în Cehia fiindcă Iranul nu mai este o ameninţare evidentă pentru regiune. El neagă astfel că ar fi făcut o concesie regretabilă Moscovei la întâlnirea cu Dmitri Medvedev şi cu Vladimir Putin, dar ruşii jubilează.
Gardianul

O delegaţie americană s-a întâlnit joi dimineaţă cu oficiali polonezi la Varşovia pentru a discuta despre scut. Participanţii la convorbiri au refuzat însă să facă orice fel de comentarii.
Moscova aşteaptă o confirmare oficială a deciziei administraţiei americane de a suspenda desfăşurarea de elemente ale scutului antirachetă în Europa de Est, a declarat joi un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, după informaţiile în acest sens apărute în cotidianul american Wall Street Journal.
"Aşteptăm confirmarea acestor informaţii. În principiu, această turnură a evenimentelor răspunde intereselor relaţiilor bilaterale cu Statele Unite", a indicat purtătorul de cuvânt, citat de RIA Novosti şi Itar-TASS.
"Dacă SUA au efectiv intenţia de a abandona planurile de desfăşurare a unor elemente ale scutului anti-rachetă în Polonia şi Cehia, aceasta este, desigur, o veste bună", a afirmat un responsabil din minister, citat de Interfax.
Potrivit ediţiei de joi a Wall Street Journal, SUA prevăd suspendarea proiectului scutului antirachetă în Europa de Est, în urma unei analize ce arată că programul iranian privind dezvoltarea de rachete cu rază lungă de acţiune nu prezintă un pericol imediat pentru continentele european şi american.
Proiectul american, pus la punct de administraţia George W. Bush, a tensionat relaţiile cu Rusia, care vede în el o ameninţare pentru securitatea sa.
Concluziile analizei urmează să fie finalizate săptămâna viitoare, precizează WSJ, citând foşti şi actuali responsabili de la Washington.
Agerpres

Purtătorul de cuvânt al şefului Guvernului ceh declarase anterior că preşedintele american, Barack Obama, l-a sunat pe prim-ministrul Jan Fischer, în noaptea de miercuri spre joi, pentru a discuta pe tema scutului antirachetă.
Cotidianul american Wall Street Journal a relatat joi că Statele Unite prevăd abandonarea proiectului lor de mobilizare a acestui scut în Europa, adăugând că această decizie ar urma să "încânte" Moscova.
Potrivit unui diplomat al Alianţei Nord-Atlantice, oficiali americani urmează să informeze în după-amiaza zilei ţările NATO în legătură cu decizia luată de Statele Unite privind viitorul proiectului scutului antirachetă în Polonia şi Cehia.
În 2008, Varşovia şi Washingtonul încheiaseră un acord în legătură cu mobilizarea până în 2013 în Polonia a zece interceptoare de rachete balistice cu rază lungă de acţiune, cuplate cu un puternic radar în Cehia, generând nemulţumirea Moscovei.
Acordul a fost însoţit de mobilizarea în Polonia a unei baterii de rachete americane sol-aer Patriot, ceea ce a nemulţumit şi mai mult Rusia.
Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului