miercuri, 7 octombrie 2009

23 octombrie – prima încercare de a-l alege pe noul preşedinte al Republicii Moldova

Parlamentul, cu voturile deputaţilor din Alianţa pentru Integrarea Europeană, a fixat pentru 23 octombrie data primei încercări de a-l alege pe viitorul preşedinte al Republicii Moldova.
De asemenea, a fost constituită comisia parlamentară specială pentru organizarea alegerilor, din care fac parte 3 deputaţi comunişti şi câte unul din celelalte 4 grupuri parlamentare. Comisia va recepţiona propunerile de desemnare a candidaţilor, va stabili modelul şi textul buletinului de vot, va asigura procedura de votare şi va totaliza rezultatele.
Şeful statului este ales de către deputaţi, cu cel puţin 61 de voturi favorabile.
Deputaţii din Alianţa pentru Integrarea Europeană deţin 53 de mandate (din totalul de 101) şi mai au nevoie de cel puţin 8 voturi din partea comuniştilor pentru a-l alege pe viitorul preşedinte.

Candidatul anunţat de AIE pentru această funcţie, în urma negocierilor dintre cele 4 partide democratice din coaliţia de guvernare, este Marian Lupu (foto), fost membru al Partidului Comuniştilor, fost preşedinte al Parlamentului în 2005-2009, actualul lider al Partidului Democrat. Comuniştii au declarat în repetate rânduri că nu-l vor vota pe Lupu, întrucât acesta "i-a trădat", abandonând partidul.

2 comentarii:

  1. Nu e prima incercare. Au mai fost cu Zina, ai uitat?

    RăspundețiȘtergere
  2. Aceea este altă istorie. Prima încercare a actualului parlament, ales la 29 iulie :)

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului