miercuri, 21 octombrie 2009

Când va fi semnată Convenţia privind micul trafic la frontieră?

Viorel Patrichi: “Sunt gata să merg mâine la Bucureşti pentru a semna Convenţia privind micul trafic de frontieră. Negocierile cu România s-au încheiat”, a anunţat premierul Vlad Filat. (…) Din nefericire, majoritatea politicienilor români au alte priorităţi acum. De aceea, ne confruntăm cu o gravă desincronizare a eforturilor pentru normalizarea relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti.” (Articolul complet - aici.)Acordul privind micul trafic la frontiera dintre România şi Republica Moldova a fost parafat marţi, 20 octombrie, la Chişinău, după ce delegaţiile au încheiat negocierile asupra textului după o singură rundă de discuţii, purtate luni.
Potrivit declaraţiilor ministrului de externe al R. Moldova, Iurie Leancă, primii cetăţeni ar putea ridica permisele de mic trafic până la sfârşitul acestui an. Părţile urmează să stabilească numărul localităţilor din R. Moldova care vor beneficia de noile condiţii şi să precizeze care va fi distanţa zonei de frontieră - 30 sau 50 km.
Cetăţenii moldoveni nu vor achita niciun ban pentru permisele de mic trafic, pentru că documentul prevede că taxa de eliberare a permisul este echivalentă costului vizei de scurtă durată în România, care în prezent este gratuită, a menţionat Iurie Leancă, în cadrul unui briefing.
Ministrul a mai spus că în scopul facilitării obţinerii permiselor de mic trafic, autorităţile de la Bucureşti au convenit că într-o perioadă scurtă vor fi deschise consulate ale României la Bălţi şi Cahul. Părţile au discutat adiţional şi despre deschiderea unui consulat al R. Moldova la Iaşi, în viitorul apropiat.
Semnarea convenţiei privind micul trafic la frontiera cu Republica Moldova a fost iniţiată de România în martie 2008, în timpul mandatului fostului ministru de externe Adrian Cioroianu.
România a avut această iniţiativă în calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene, documente similare fiind semnate de majoritatea statelor de la frontiera UE cu vecinii lor imediaţi. Bucureştiul a transmis Chişinăului un proiect de convenţie, dar autorităţile moldovene de atunci au respins oferta, condiţionând semnarea lui de adoptarea celor două documente controversate care au provocat tensiuni de-a lungul timpului între România şi Republica Moldova – Tratatul politic de bază şi Tratatul de frontieră.
Surse: NewsIn şi Info-Prim Neo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului