marți, 13 octombrie 2009

De ce 14 octombrie este zi de Hram la Chişinău?


Cum de s-a întâmplat că oraşul Chişinău, capitala Republicii Moldova, şi oraşul Iaşi (capitala istorică a Moldovei) îşi sărbătoresc Hramul în aceeaşi zi, la 14 octombrie?
Practic, dintr-o întâmplare a rezultat acest simbolism frumos al unităţii dintre cele două maluri ale Prutului. Cu siguranţă, dacă fostele autorităţi ale statului ar fi înţeles din start implicaţiile acestei coincidenţe pentru percepţia românilor, ar fi căutat o altă zi pentru Hramul Chişinăului. Dar poate că autorităţile comuniste au ţinut cont doar de faptul că tot la 14 octombrie îşi sărbătoreşte hramul şi Tiraspolul?
Nu am găsit date exacte nici măcar pe site-ul Primăriei, aşa că mă voi baza pe propria-mi memorie: din 1991 şi până prin 2000, Chişinăul îşi sărbătorea Ziua Oraşului în a doua duminică a lunii octombrie, iar sărbătoarea a început să fie numită şi „Hram”. Dar se întâmpla ca a doua duminică din octombrie să nu coincidă cu nicio sărbătoare creştină importantă. Oamenii se uitau în calendar şi se întrebau ce fel de hram sărbătorim, în situaţia în care hramul unei localităţi este dictat de hramul (numele) bisericii sale. Bunăoară, Catedrala din centrul Chişinăului are hramul „Naşterea Domnului”.
În 2001, a doua duminică din luna octombrie a fost ziua de 14 octombrie, când în Republica Moldova se sărbătoreşte Acoperământul Maicii Domnului, conform calendarului bisericesc de stil vechi. Toată lumea părea mulţumită şi împăcată, iar ziua de 14 octombrie a rămas să fie zi de Hram.

Istoricii spun că prima atestare documentară scrisă a Chişinăului ca aşezare în valea râului Bâc este din 17 iulie 1436 – de acum 573 de ani. Bineînţeles, vârsta Chişinăului poate fi mai mare.

Pentru oraşul Iaşi, ziua de Hram de 14 octombrie este ziua cinstirii Sfintei Cuvioase Parascheva, „ocrotitoarea întregii Moldove”, moaştele căreia se păstrează din 1641 la Catedrala Mitropolitană din oraş. Şi în Republica Moldova numeroşi creştini, localităţi întregi chiar, o sărbătoresc pe sfântă în această zi. Dar o altă parte a creştinilor basarabeni, mai numeroasă, o vor cinsti pe Sfânta Parascheva la 27 octombrie (conform calendarului bisericesc de stil vechi, odată cu Biserica Ortodoxă Rusă), în timp ce la 14 octombrie vor sărbători Acoperământul Maicii Domnului.
Ziua de Hram este zi nelucrătoare.
Iată şi versiunea Agenţiei Info-Prim Neo cu privire la instituirea Hramului pe data de 14 octombrie: “Sărbătoarea a fost aleasă de Primăria Chişinău şi reprezentanţii ambelor mitropolii (Mitropolia Moldovei şi Mitropolia Basarabiei) drept hramul oraşului din cele trei hramuri ale Catedralei “Naşterea Domnului”.
În acea zi mohorâtă a anului 2000, în timpul Sfintei Liturghii, asupra capitalei a ieşit soarele, trezind în sufletul enoriaşilor convingerea că inaugurarea Hramului Chişinăului este binecuvântată de Dumnezeu şi de Maica Domnului.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului