sâmbătă, 24 octombrie 2009

„Gardianul”: America ia Basarabia sub protecţie

Din declaraţia lui Joseph Biden:
“Eu apreciez foarte mult faptul că Guvernul României a adoptat cu braţele deschise noul sistem de apărare anti-rachetă pe care îl vom introducem în Europa, adică sistemul SM3 care va înlocui sistemul care era inţial proiectat să apere securitatea, dar cu o arhitectură mult mai bună. Acest nou sistem protejează fizic Europa şi SUA; apreciez foarte mult faptul că dumneavoastră aţi primit aproape imediat acest sistem, aţi înţeles ce înseamnă el. Şi colegii dumneavoastră din Polonia şi alte ţări au înţeles ceea ce dumneavoastra aţi înţeles de la început, că acest sistem este mai bun. De asemenea, şi noi dorim ca vecinii României, inclusiv Moldova, să îşi continue paşii spre democratizare şi reforme economice şi să fie integrate în structurile euroatlantice când vor fi pregătite. De aceea, după cum aţi arătat, sperăm că vom putea să ajutăm la stabilizarea economică a Moldovei. Domnule Preşedinte, am discutat şi despre securizarea energetică, rolul României în susţinerea şi dezvoltarea conductelor şi a altor coridoare energetice care vor aduce noi surse de energie în Europa. Este foarte important acest lucru şi apreciem leadership-ul dumneavoastră şi al ţării dumneavoastră.”
Sursa: Declaraţia de presă comună a preşedintelui României, Traian Băsescu, şi a vicepreşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden


Viorel Patrichi

Aflat la Palatul Cotroceni din Bucureşti, vicepreşedintele american Joe Biden
(foto) a precizat că Statele Unite vor sprijini stabilizarea politică şi economică a Republicii Moldova.
Este pentru prima dată când un înalt demnitar de la Washington rosteşte în ţara noastră asemenea cuvinte. Sigur că rugămintea lui Traian Băsescu a contat, dar nu cred că Biden ar fi făcut o asemenea afirmaţie dacă noua strategie a Administraţiei Obama nu ar fi prevăzut un pas mai departe, dincolo de România. Ne place sau nu, frontul pentru o democraţie extinsă a depăşit ţara noastră spre est. Noile provocări de mâine pentru redistribuirea resurselor impun accesul liber, fără discriminare, pentru satisfacerea necesarului de materii prime, pentru dezvoltarea liberă a tuturor economiilor naţionale din regiune.
Biden a reamintit la Bucureşti de articolul 5 din statutul Alianţei Nord-Atlantice: orice ţară membră atacată va primi sprijinul necondiţionat din partea NATO. “Statele Unite îşi menţin angajamentul faţă de alianţa noastră cu Europa, despre care noi, americanii, credem şi vom continua să credem că este de importanţă primordială în politica externă americană”, a subliniat Biden.
“Nimic despre voi (cu Rusia) fără voi!”, spunea la Varşovia. Mulţi ziarişti polonezi au scris că a fost o vizită convenţională, de consolare, după ce Obama semnase în primăvară unele acorduri cu Medvedev la Moscova.
La Praga, Joe Biden s-a întâlnit cu preşedintele ceh Vaclav Klaus şi mesajul a fost acelaşi: construirea unui nou scut antirachetă, mai flexibil şi cu acoperire totală în Europa.

Capcană pentru Rusia?

Analiza demnitarului american mă determină să afirm că este pentru prima oară când văd o evaluare coerentă asupra estului Europei din partea Washingtonului. Biden este un bun orator, dar a dovedit că stăpâneşte foarte bine programul geostrategic american. Nimic nu se va mişca pe Nistru fără intervenţia decisivă a Washingtonului, iar acest lucru trebuie să se priceapă bine la Chişinău, la Bucureşti, dar şi la Kiev. Biden a spus ca noul proiect antirachetă nu este îndreptat contra Rusiei fiindcă este vorba de rachete de rază scurtă şi medie. El a îndemnat însă ţările din estul şi din centrul Europei să acorde asistenţă Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei şi Azerbaidjanului pentru democratizare şi deschidere.
Ei bine, Moscova vede şi aici un pericol îndreptat împotriva Rusiei. Expertul rus Konstantin Sivkov crede că bazele militare de la Babadag (România) şi Novo Selo (Bulgaria), unde Pentagonul investeşte peste o sută de milioane de dolari, ar fi o ameninţare pentru interesele ruseşti. “Numărul militarilor americani de la cele două baze nu va fi mare, dar cine poate spune că nu va fi dublat, triplat sau cvadruplat în viitor? Mai mult, apariţia bazelor NATO la malul Mării Negre se alătură obiectivelor militare ale SUA din regiunea Baltică. Astfel, Rusia va fi prinsă în capcană”, sustine Sivkov. El a găsit şi explicaţia: “Sunt 4.000 de kilometri din România până în Orientul Mijlociu. Este o distanţă prea mare pentru susţinerea trupelor americane din Irak şi Afganistan. Aş dori să atrag atenţia asupra faptului că Academia americană West Point a lansat recent cursuri extensive de limbă şi cultură rusă. Ei au început să înveţe despre cultura irakiană şi arabă cu trei ani înainte de invadarea Irakului”.
Mutatis-mutandis, ce caută ruşii pe Nistru? Ei nu pot să-şi înzecească efectivele de-acolo în două ore? De la Nistru la Babadag să tot fie 300 de kilometri, iar de la Babadag în Rusia, peste Ucraina, avem peste o mie de kilometri. Cine este mai expus loviturilor – Rusia sau România? Mai direct spus, ţările din estul Europei au dreptul la apărare sau nu, mai ales că au rămas fără armate naţionale? Ce poate face Chişinăul, care este mai expus decât Bucureştiul? Analistul militar pune degetul pe rana Kremlinului: “Bazele urmează să fie stabilite în România şi Bulgaria pentru a asigura securitatea transporturilor de petrol şi gaze caspice”.

Moscova se pregăteşte de război
“Trebuie să înţelegem că situaţia în ţară şi în lume se schimbă. Dacă în 1993 ne gândeam că orice conflict militar era exclus, în prezent trebuie să ne dăm seama că unele conflicte de mare anvergură nu pot fi excluse”, a avertizat Nikolai Patruşev, directorul Consiliului de Securitate Naţională şi de Apărare de la Moscova, fost şef al FSB. Patruşev a anunţat încă de la începutul lunii octombrie că Rusia îşi va revizui doctrina militară, adoptată în aprilie 2000, şi că va adopta atacurile nucleare “preventive”.
Viorel Patrichi
„Gardianul”
24 octombrie 2009

Foto: Preşedintele Traian Băsescu cu Joseph Biden. 22 octombrie 2009, vizita oficială în România a vicepreşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden.
Sursa: presidency.ro (mai multe poze)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului