vineri, 9 octombrie 2009

Ghimpu i-a reamintit lui Medvedev că Rusia trebuie să-şi retragă armata


Principalul rezultat al reuniunii CSI este adoptarea unui plan comun de depăşire a crizei economice. Mihai Ghimpu a avut un discurs de deschidere, dar lucrările reuniunii preşedinţilor CSI au fost moderate de ministrul moldovean al Economiei, Valeriu Lazăr. Lazăr a spus că participarea lui Marian Lupu la reuniunea şefilor de stat este îndreptăţită de calitatea sa de candidat al AIE la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova - „pentru a asigura continuitatea”.
Întâlnirea preşedinţilor din CSI, desfăşurată „cu uşile închise”, a durat cu vreo două ore mai mult decât era prevăzut. Din acest motiv, a fost anulată recepţia ce urma să fie dată la Cricova.

Mihai Ghimpu va oferi amănunte despre lucrările reuniunii într-o conferinţă de presă programată pentru 10 octombrie, ora 10.00.

Potrivit postului de radio “Europa Liberă”, la întrevederea pe care a avut-o cu Dmitri Medvedev, Mihai Ghimpu a solicitat retragerea armatei ruse de pe teritoriul R. Moldova, conform angajamentelor asumate anterior de Federaţia Rusă, şi a solicitat ca Moscova să-l influenţeze pe liderul separatist transnistrean, Igor Smirnov, în contextul soluţionării pe cale paşnică a diferendului transnistrean şi reintegrării statului.
Mihai Ghimpu l-a prezentat şefilor de state din CSI pe liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, drept viitor preşedinte al R. Moldova. La fel ca Mihai Ghimpu, Marian Lupu a avut, ulterior, o întrevedere bilaterală cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev.

Foto: Președintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, cu președintele Federației Ruse, Dmitri Medvedev, la reuniunea CSI de la Chișinău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului