miercuri, 7 octombrie 2009

Jerzy Buzek: “Pentru noi este important ca R.Moldova să devină compatibilă cu UE”La orele 14.30, pe Aeroportul Internaţional Chişinău, Mihai Ghimpu va susţine un briefing despre rezultatele vizitei sale la Bruxelles.

Mihai Ghimpu, preşedintele Parlamentului şi preşedintele interimar al Republicii Moldova, a efectuat o vizită la Bruxelles în zilele de 6 şi 7 octombrie, aceasta fiind prima vizită oficială a sa peste hotare. Tot “capitala europeană” a fost anterior destinaţia primei vizite externe a premierului Vlad Filat, ca o reconfirmare a faptului că integrarea europeană este “prioritatea absolută” a noii guvernări democratice de la Chişinău.
La Bruxelles, Mihai Ghimpu a discutat cu preşedintele şi vicepreşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek (fost premier polonez) şi, respectiv, Libor Roucek, cu membri ai Comisiei de cooperare parlamentară Uniunea Europeană – R. Moldova, condusă de românca Monica Macovei.
Subiectele discutate în cadrul vizitei au vizat alegerea preşedintelui, depăşirea crizei social-economice, democratizarea societăţii, funcţionarea instituţiilor democratice, parcursul european al Republicii Moldova şi perspectivele pe care i le poate oferi UE. Mihai Ghimpu a solicitat şi sprijin economic.
“UE este pregătită pentru o relaţie mult mai apropiată cu Republica Moldova şi pentru un acord de asociere ce urmează a fi negociat. Suntem pregătiţi pentru o relaţie mult mai apropiată cu Republica Moldova. Pentru noi este important ca Moldova să devină compatibilă cu UE, iar pentru aceasta e necesar să introduceţi reforme foarte dificile", i-a spus preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, lui Mihai Ghimpu, de faţă cu presa.
Ghimpu le-a spus europarlamentarilor că, potrivit sondajelor, 70% dintre cetăţenii moldoveni îşi doresc aderarea la Uniunea Europeană şi că noul guvern de la Chişinău speră să obţină mai mult decât un acord de asociere, poate chiar unul de includere a R. Moldova în grupul statelor din Balcanii de Vest, cu perspective de aderare la UE.
Referitor la această declaraţie, Agenţia NewsIn notează, citând opiniile unor observatori de la Bruxelles, că “rezultatul negocierilor pentru un nou acord nu poate fi încă anticipat, dar din experienţa Ucrainei este limpede că asemenea aşteptări sunt prea mari şi că, cel mult, UE va fi de acord să nu excludă explicit perspectiva aderării”. “Ar fi ca o perioadă de preaderare fără să fie numită aşa”, a explicat pentru agenţia citată un oficial European, sub protecţia anonimatului. “Însă e clar că reformele vor fi mai greu de introdus în aceste ţări, dacă nu există perspectiva clară a aderării”, a adăugat el.
La doar câteva zile după învestirea Guvernului, prim-ministrul moldovean, Vlad Filat, a efectuat o vizită de două zile la Bruxelles, însoţit de vicepremierul Iurie Leancă, ministrul de Externe. Ei au avut întrevederi la Comisia Europeană, la Parlamentul European şi la sediu NATO, declarând, la revenire, că au constatat o deschidere fără precedent faţă de noua guvernare de la Chişinău şi că “acest credit de încredere trebuie gestionat cu responsabilitate şi competenţă”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului