luni, 19 octombrie 2009

La Moscova va ninge doar când va dori primarul Lujkov

Cu mulţi ani în urmă am privit un flim SF despre manipularea precipitaţiilor: ploile unora erau „furate” şi vândute altora. Cine avea nevoie de o ploaie la momentul potrivit, o cumpăra.
Aflu acum că acest procedeu nu mai este chiar de domeniul fantasticului. Primarul Moscovei, Iuri Lujkov, doreşte să scape capitala Rusiei de zăpezile abundente, care aduc cu sine gheţuş şi blocaje în trafic.
Ar urma ca din noiembrie până în martie aviaţia să pulverizeze pe nori o substanţă chimică mai înainte ca aceştia să ajungă deasupra Moscovei, astfel provocându-se „descărcarea” zăpezii în suburbii.
Operaţiunea ar costa aproximativ 6 milioane de dolari – o jumătate din suma pe care primăria o cheltuie pentru deszăpezirea drumurilor. Substanţa chimică „anti-zăpadă” conţine pudră de ciment, gheață deshidratată şi iodură de argint.
Suburbiile n-au primit vestea cu încântare – dacă vor trebui să ţină piept şi precipitaţiilor destinate Moscovei, în primăvară se vor confrunta cu inundaţii.
Lujkov promite să aplice manevra doar după ce moscoviţii îşi vor spune părerea în cadrul unui sondaj, dar proiectul a fost deja aprobat de consiliul local.
Presa rusă şi cea internaţională notează că Lujkov ţine şi ploile sub control. De Ziua Victoriei şi de Ziua Oraşului, el a plătit aviaţia pentru răspândirea unei substanţe chimice care să prevină ploaia.
Asemenea intervenţii îmi par periculoase pentru planetă – riscăm să provocăm mari dezechilibre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului