luni, 19 octombrie 2009

Marian Lupu despre comportamentul său din 7 aprilie


În emisiunea Pro TV „În Profunzime” din 19 octombrie, Marian Lupu a pus pe seama tensiunii nervoase felul în care le-a vorbit la 7 aprilie liderilor democraţi, inclusiv faptul că i-a învinuit pe aceştia şi România de „tentativa unei lovituri de stat”.
Totodată, actualul candidat al Alianţei pentru Integrarea Europeană la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova a afirmat că în acea perioadă deja era „scos din circuitul informaţional” al conducerii de vârf a statului, deşi era membru al Partidului Comuniştilor şi preşedinte al Parlamentului.
După 8 aprilie, susţine Lupu, Vladimir Voronin nu l-a convocat la nicio discuţie în format restrâns. Din spusele lui Lupu, ar reieşi că Voronin în mod intenţionat l-a expus, scoţându-l în faţă şi determinându-l să lanseze acuzaţii.
Lupu a mai declarat că nu cunoaşte ce s-a întâmplat la 7 aprilie şi a refuzat să-şi facă publice presupunerile.
În momentul în care clădirea Parlamentului fusese luată cu asalt şi incendiate unele încăperi, el încă se afla în biroul său şi spune că a văzut prin geam cum anumiţi indivizi coordonau acţiunile violente. Din stradă, i s-ar fi transmis mesajul să iasă pe pragul clădirii Parlamentului „cu un drapel alb, să se aşeze în genunchi şi să-şi ceară iertare”. Lupu susţine că doreşte şi el să ştie ce s-a întâmplat cu adevărat la 7 aprilie, pentru a afla şi cine i-a transmis respectivul mesaj. În context, el a reamintit că Parlamentul va constitui o comisie specială pentru anchetarea evenimentelor din aprilie.
Marian Lupu, actualul lider al Partidului Democrat, a părăsit Partidul Comuniştilor la 10 iunie 2009.


Priviţi aici fragmente video de la discuţia din 7 aprilie (din Casa Guvernului) dintre Marian Lupu şi Vladimir Voronin, pe de o parte, şi Vlad Filat, Dorin Chirtoacă şi Serafim Urechean, pe de alta. Lupu, despre care se ştia că este calculat şi calm, le vorbeşte pe un ton acuzator celor trei lideri liberali, loveşte cu palma în masă şi spune, între altele: „Situaţia a ieşit pe o dimensiune care se anunţă, eu nu arăt cu degetul la nimeni, dar se anunţă, ca caracter şi ca conţinut, ca o tentativă de lovitură de stat”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului