marți, 6 octombrie 2009

Mihai Ghimpu se află la Bruxelles, în prima sa deplasare externă

Vizita lui Mihai Ghimpu la Parlamentul European (Bruxelles) se va încheia miercuri, 7 octombrie, urmând ca în aceeaşi zi Parlamentul de la Chişinău să se întrunească în şedinţă plenară, cu începere de la ora 16.00.
Deputaţii urmează să formeze comisia parlamentară specială pentru alegerea preşedintelui R. Moldova, iar prima tentativă de a-l alege pe şeful statului ar putea fi făcută la 23 sau 26 octombrie. Deputaţii din Alianţa pentru Integrarea Europeană deţin 53 de mandate (din totalul de 101) şi mai au nevoie de cel puţin 8 voturi din partea comuniştilor pentru a-l alege pe viitorul preşedinte. Candidatul anunţat de AIE pentru această funcţie, în urma negocierilor dintre cele 4 partide democratice din coaliţia de guvernare, este Marian Lupu, fost membru al Partidului Comuniştilor, actualul lider al Partidului Democrat. Comuniştii au declarat în repetate rânduri că nu-l vor vota pe Lupu, întrucât acesta "i-a trădat", abandonând partidul.
Într-un interviu acordat NewsIn, Mihai Ghimpu a rezumat că cele mai importante teme ale discuţiilor de la Bruxelles vor fi următoarele: “alegerea preşedintelui, depăşirea crizei social-economice şi democratizarea societăţii, funcţionarea instituţiilor democratice în Republica Moldova, dar şi parcursul european al Republicii Moldova şi perspectivele care ni le poate oferi UE".
Dintr-o ştire NewsIn:

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Mihai Ghimpu, care asigură şi interimatul funcţiei de preşedinte al R.Moldova, se întâlneşte marţi, 6 octombrie, la Bruxelles cu europarlamentari şi cu Jerzy Buzek, preşedintele Parlamentului European, într-o primă vizită externă de la alegerea sa în funcţie.
La fel ca şi premierul moldovean Vlad Filat, preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a ales ca primă destinaţie Bruxelles-ul. Într-un interviu pentru NewsIn, şeful interimar al statului a explicat acest gest prin faptul că alianţa democratică de guvernare de la Chişinău şi-a fixat drept prioritate integrarea europeană.
Mihai Ghimpu a declarat că problema care va fi în centrul discuţiei ţine de sprijinul politic, dar şi economic, care ar putea fi acordat de UE Republicii Moldova. "Avem de făcut reforme dureroase şi trebuie să avem susţinere pentru a le realiza, altfel există riscul de a compromite democraţia şi de a reveni la totalitarism", a spus Mihai Ghimpu.
"În cadrul acestei vizite, vom solicita sprijin economic. Dar este clar că UE nu va veni cu ajutoare economice până nu va fi încheiat un acord cu FMI, atunci când Chişinăul îşi va asuma politicile economice şi cursul de reforme. Cerinţele Fondului Monetar sunt dure, urmează să le discutăm. Dar noua guvernare democratică de la Chişinău are nevoie de sprijin nu doar politic, dar şi economic din Occident, pentru că criza în care au lăsat comuniştii Republica Moldova este una profundă", a spus Mihai Ghimpu.
Al doilea subiect care în mod sigur va figura pe agenda discuţiilor de la Bruxelles va fi alegerea preşedintelui Republicii Moldova. Parlamentul de la Chişinău va face prima încercare de a alege preşedintele la 23 octombrie. Mihai Ghimpu a spus că şi la acest capitol sprijinul politic, dar şi financiar al UE "contează foarte mult".
"Sunt convins că vom alege preşedintele, pentru că alegerile parlamentare anticipate sunt acum în detrimentul Partidului Comuniştilor, care şi-a pierdut o parte din sprijinul electoratului pe plan intern, iar odată cu introducerea votului prin corespondenţă şi participarea diasporei la alegeri – lucru pe care intenţionăm să-l facem pe viitor – scorul PCRM va scădea şi mai mult", a spus Mihai Ghimpu.
"Am primit o scrisoare din partea preşedintelui Parlamentului European, care spune că pentru parcursul democratic al Republicii Moldova trebuie să depunem toate eforturile pentru a alege preşedintele, adică să ne aşezăm la masa de dialog cu grupul parlamentar al Partidului Comuniştilor", a mai declarat Mihai Ghimpu.
Primul-ministru moldovean, Vlad Filat, a efectuat săptămâna trecută, la doar câteva zile după învestirea Guvernului, o vizită de două zile la Bruxelles, însoţit de vicepremierul Iurie Leancă, ministru de Externe. Filat a avut întrevederi la Comisia Europeană, la Parlamentul European şi la sediu NATO.
La revenire, Filat a declarat că a găsit la Bruxelles o deschidere fără precedent faţă de noua guvernare de la Chişinău. "Este de datoria guvernării democratice să gestioneze cu responsabilitate şi competenţă acest credit de încredere", a afirmat premierul Vlad Filat.
Sursa:
NewsIn

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului