miercuri, 14 octombrie 2009

Parlamentul va constitui Comisia pentru investigarea evenimentelor din aprilie. Raport: reţinuţi – 700, torturaţi – 200, inclusiv copii
Potrivit agendei anunţate, Parlamentul ar urma să constituie săptămâna aceasta, la 15 sau 16 octombrie, Comisia de anchetă pentru elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor de după 5 aprilie 2009.
Un raport făcut public la 13 octombrie de Fundaţia “Soros-Moldova” conţine următoarele informaţii: după protestele din 7 aprilie, Poliţia a reţinut 674 de persoane, inclusiv 83 de minori. 212 persoane, inclusiv 26 de copii, au declarat că au fost torturate de poliţişti.
Raportul a fost elaborat cu participarea mai multor organizaţii de promovare şi protejare a drepturilor omului.
Una dintre concluziile raportului este că autorităţile comuniste de la Chişinău au folosit masiv “poliţişti mascaţi şi în haine civile, având intenţia de a-i proteja pe ofiţerii de poliţie, însă astfel încălcând standardele internaţionale”.
Altă constatare: poliţia i-a bătut pe suspecţi în faţa unui număr mare de poliţişti cu diverse ranguri, ceea ce ar însemna că torturile au fost aplicate cu ştirea şi chiar aprobarea unor responsabili de rang înalt.
Raportul recomandă pedepsirea poliţiştilor, procurorilor şi judecătorilor care au comis şi au admis torturile şi au încălcat prevederile legislative referitoare la reţinere, interogare şi detenţie.
„Ţinta autorităţilor au fost tinerii. Este strigător la cer să afli ce fel de comportament inuman au suportat”, a declarat Igor Grosu, membru al grupului de criză. „Zeci de infractori, printre care şi de grad înalt, se bucură în continuare de funcţiile avute. Este înfricoşător”, a spus Victor Munteanu, Director al Programului de Drept.

Victimele protestelor anticomuniste din aprilie au fost comemorate la Chişinău şi în multe oraşe din România (la 7 octombrie 2009)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului