vineri, 9 octombrie 2009

Opiniile lui Mihai Ghimpu şi Vlad Filat despre CSI

În preajma reuniunii CSI, care se desfăşoară la Chişinău în zilele de 8 şi 9 octombrie, Mihai Ghimpu, preşedinte interimar al Republicii Moldova, preşedintele Parlamentului, şi premierul Vlad Filat au fost solicitaţi de mediile de informare să-şi expună opiniile faţă de viitorul CSI şi oportunitatea rămânerii R. Moldova în această organizaţie. Ambii au fost de părere că CSI nu soluţionează problemele statelor membre, că organizaţia trebuie reformată şi că viitorul R. Moldova îl reprezintă UE.

“Pentru moment, este greu să spun care va fi viitorul CSI-ului, dar e clar că viitorul nostru este în UE şi că noi în această direcţie trebuie să muncim. Sunt convins că dacă va veni ziua când CSI va deveni o piedică în integrarea noastră europeană, cetăţenii moldoveni vor alege să meargă în UE”, a declarat preşedintele-gazdă al reuniunii, Mihai Ghimpu, citat de NewsIn. În opinia sa, “practic, nu am câştigat nimic” de pe urma acestei organizaţi, dar, în schimb, a trebuit să suportăm un embargo la produsele noastre impus de Federaţia Rusă, “partenerul principal din CSI”, am avut un conflict armat pe teritoriul nostru, avem armata rusă staţionată în continuare în Republica Moldova, avem problema transnistreană.

La rândul său, premierul Vlad Filat declara pentru Radio Europa Liberă:
“Este important ca în cadrul acestui summit să transmitem mesajul nostru, al noii guvernări. Este important ca şi colegii noştri din CSI să cunoască obiectivele noastre, acţiunile pe care urmează să le întreprindem aici în Republica Moldova, dar şi în raport cu partenerii noştri externi. Putem spune că CSI nu mai este o structură viabilă. Probabil, se impune nevoia reformării CSI în vederea eficientizării ei, dar cel puţin reprezintă o posibilitate de a avea aceste discuţii în cadrul summit-ului, dar şi întrevederi bilaterale. Urmează să eficientizăm cooperarea bilaterală cu partenerii din spaţiul CSI, punând mai mult profesionalism şi mai multă energie în acest sens. Noi am prevăzut în programul de activitatea a Guvernului relaţii de parteneriat strategic cu Ucraina. Ne dorim să avem şi acţiuni comune în vederea integrării europene.”.
Răspunzând la una dintre întrebări, prim-ministrul a admis că regiunea separatistă transnistreană supravieţuieşte economic doar datorită faptului că “şi Republica Moldova, şi Ucraina, şi Rusia” sunt “tolerante” şi a subliniat că rolul Moscovei şi Kievului sunt determinante în soluţionarea diferendului transnistrean.

2 comentarii:

  1. filat are din ce in ce mai mult limbajul de lemn din epoca comunista . vorbeste mult si nu spune nimik. de la ghimpu am inteles ce vrea sa zica .... nu stiu daca va pune in aplicare ceea ce zice ....daca cred cei 2 in viitorul rm in ue ....no coment.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred că în zadar mai tragem din gard, găsind argumnete în favoarea lor. Ar trebui să zicem lucrurilor pe nume şi să lăsam iluziile... au minţit o lume întreagă şi continue să minta... nimic nu s-a chimbat pentru că scopul lor nu este integrarea, dar interesele de partid şi personale şi de grup. Ghimpu nimic nu va face, nu are nici puterea şi probabil nici dorinţă, pe el îl preocupă mai mult imaginea partidului preferând să fie cuminte, zvârlind din când în când câte o pastilă electoratului său. Filat împinge limita pragmatsmului dincolo de absurd, iar lumea mai continuă să-l creadă... De Lupu nu mai vorbesc.

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului