miercuri, 21 octombrie 2009

Premierul, miniştrii şi primarul Chirtoacă vor putea fi şi deputaţi timp de 6 luni


Aşa prevede modificarea operată (la 20 octombrie) de către parlamentarii AIE la un articol din Legea privind statutul deputatului. Termenul admis acum de lege pentru cumularea acestor funcţii este de doar 30 de zile.
Demnitarii, însă, nu vor încasa şi două salarii.
Comuniştii au criticat modificarea, susţinând că aceasta compromite principiul separaţiei puterilor în stat.
De ce a fost necesar acest lucru din punctul de vedere al AIE?
Pro TV are o explicaţie interesantă: dacă cei 9 membri ai Cabinetului Filat și-ar da demisia din Parlament, Alianța pentru Integrarea Europeană (AIE) ar rămâne pentru o perioadă de până la 40 de zile fără majoritatea actuală, de 53 de mandate. Potrivit legii, Comisia Electorală Centrală are la dispoziție 10 zile pentru a-i desemna pe candidații supleanți de pe lista electorală a respectivului partid, iar apoi Curtea Constituțională trebuie să valideze în termen de 30 de zile mandatele noilor deputați. În total, procedura poate dura până la 40 de zile.
Dar AIE are nevoie în mod constant de toate cele 53 de voturi.

Marţi, 20 octombrie, într-o conferinţă de presă, deputatul comunist Anatolie Zagorodnîi a făcut următoarea apreciere: “Deşi au criticat comuniştii pentru uzurparea puterii în stat, acum democraţii sunt mai agresivi şi mai insistenţi, modificând legislaţia cum le convine”.
Zagorodnîi a criticat şi modificarea operată de AIE la Legea cu privire la statutul funcţionarului public, prin care democraţii şi-au deschis calea pentru a-i înlocui cu oamenii lor pe actualii miniştri adjuncţi, angajaţi de comunişti.
Deocamdată, miniştrii adjuncţi nu pot fi demişi din cauză că beneficiază de statutul de funcţionar public şi sunt protejaţi de prevederile contractului de muncă. Situaţia se va schimba după intrarea în vigoare a modificării legislative, iar AIE va fi în măsură să preia puterea în stat şi la nivelul eşalonului doi.

Democraţii nu au încotro. Altfel, cum să facă Schimbarea?


Traducerea textului de pe posterul cu V. Lenin: "O fantomă hoinăreşte prin Europa. Fantoma comunismului".

Un comentariu:

  1. Asta e! In mod normal, m-ar fi indignat acest abuz de putere, dar avand in vedere ca sunt niste conditii mai speciale ( ca si tot ce tine de RM :) ), este bine sa se ia orice masura necesara pentru a impiedica revenirea comunistilor

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului