vineri, 9 octombrie 2009

Premierul Vlad Filat despre UE, NATO, Rusia, limba română şi România


Publicaţia rusă “Kommersant” publică astăzi un interviu cu premierul Vlad Filat intitulat “«Говорят, что я жесткий и беру пример с Путина» (Se vorbeşte că sunt dur şi iau exemplu de la Putin”.
Titlul este inspirat de următorul fragment:
„Ваш стиль чем-то похож на стиль Михаила Саакашвили. Он тоже начинал с того, что заявлял о дружбе с Россией, но уверенно шагал на Запад, и в августе прошлого года мы все увидели, чем это кончилось. Возможен ли в Молдавии грузинский сценарий?
- Во-первых, мы находимся совсем в другой ситуации. А во-вторых, обо мне говорят разное. То я человек Москвы, то убежденный западник. Кто-то говорит, что я жесткий и беру пример с Путина. Аналогий много. Почему, если у человека есть характер, если он ставит себе цели и их добивается, его обязательно нужно с кем-то сравнивать?”
Traduc în română:
„Stilul Dvs. se aseamănă întrucâtva cu stilul lui Mihail Saacaşvili. Şi el a început prin a declara despre prietenia cu Rusia, dar păşea ferm spre Vest, iar în în luna august a anului trecut am văzut cu toţii cum s-a terminat acest lucru. Este posibil în Moldova un scenariu georgian?
- În primul rând, situaţia noastră e cu totul alta. În al doilea rând, despre mine se vorbesc multe. Ba că sunt omul Moscovei, ba că sunt prooccidental convins. Cineva spune că eu sunt aspru şi iau exemplu de la Putin. Există multe analogii. Dacă omul are caracter, dacă-şi pune scopuri şi le atinge, de ce neapărat trebuie să-l compari cu cineva?”

În continuare, preiau câteva fragmente din acelaşi interviu, în traducerea Unimedia:
"Nu pot vorbi şi decide pentru poporul moldovenesc. NATO nu este prioritate, UE este şi am anunţat clar acest lucru. R. Moldova este o ţară neutră, fapt menţionat în Constituţie. Trebuie să fie clar acest lucru pentru toată lumea, însă nu îneleg de ce pe teritoriul ţării noastre (n.r. în regiunea separatistă transnistreană) se găsesc soldaţi străini. Iată aceste chestiuni trebuie rezolvate".

Referindu-se la creditul de jumătate de milion de dolari promis de Federaţia Rusă, Filat a menţionat: "Cred că acum Federaţia Rusă poate demonstra că nu îl ajută pe Voronin sau Filat, dar îi ajută pe cetăţenii R. Moldova". Dialogând despre chestiunile economice, şeful cabinetului moldovean a vorbit şi despre deficitul bugetar de 12.5% al R. Moldova, oferind ultimul exemplu şocant pentru societatea moldovenească: "Nouă mii tone de grâu din ajutorul umanitar al Federaţiei Ruse au ajuns unde nu trebuie. Dorinţa Federaţiei Ruse de a ajuta cetăţenii R. Moldova a dus la beneficiul a 2 agenţi economici. Aşa s-a făcut politica în R. Moldova până acum", a declarat Filat.

“Da, eu sunt premierul R. Moldova, dar vorbesc limba română. Faptul că în Constituţie ea se numeşte moldovenească, e o chestie de conjunctura care a fost la momentul adoptării documentului. Dacă veţi întreba vorbitorii de limbă rusă din Chişinău ce limbă vorbim, vă vor spune - în română", a specificat premierul.

Filat a vorbit şi despre "Unirea R. Moldova cu România", spunând că nu este decât o invenţie a PCRM. "Ideea unirii cu România este rezultatul propagandei comuniştilor. Nu ascund că suntem interesaţi de relaţii normale cu România. Totodată, vom semna acordul de frontieră cu România cât mai curând. Moldova este o ţară independentă, iar oamenii care locuiesc aici se simt cetăţeni ai acestei ţări. Unirea nu este dorită de cetăţeni şi ea nu este posibilă din punct de vedere juridic", a opinat premierul moldovean.
Sursa:
Unimedia, cu referire la “Kommersant”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului