joi, 15 octombrie 2009

Procuratura, SIS-ul şi MAI spun că explozia din centrul Chişinăului a fost un act terorist. Aseară, premierul Filat a fost ameninţat prin telefon

Valeriu Zubco, procurorul general: "Raza de acţiune a grenadei RG-42 este de circa 20 de metri. Astfel, numărul persoanelor care au avut de suferit este mai mic, decât dacă ar fi fost utilizată o grenadă modernă."

Procurorul general, Valeriu Zubco, a declarat joi, 15 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă că explozia din seara zilei de 14 octombrie din centrul Chişinăului este un act de terorism şi că în spatele acestei infracţiuni ar putea sta o persoană sau un grup din lumea interlopă.
Valeriu Zubco pune la îndoială că deflagraţia s-ar fi declanşat din întâmplare şi că cineva ar fi adus cu el la sărbătoare, fără rea intenţie, o grenadă. Procurorul a mai comunicat că în anticamera premierului Vlad Filat au fost făcute două apeluri telefonice de peste hotare cu ameninţări.
Procuratura Generală precizează, într-un comunicat de presă, că apelurile telefonice cu ameninţări de răfuială fizică la adresa prim-ministrului au fost înregistrate la 14 octombrie, între orele 21.30 şi 22.30.
Potrivit ministrului de interne, Victor Catan, sunt câţiva suspecţi pe cazul exploziei. Unele dintre victime au văzut un tânăr de aproximativ 25 de ani, cu înălţimea de 1,70-1,75 m, îmbrăcat în negru.
„La început ne gândeam că putea fi o tentativă de omor, dar, analizând situaţia intimidării populaţiei care se afla la acel moment în centru, s-a dovedit a fi un act de terorism”, a declarat ministrul. El a mai spus că 12 persoane din cele care au avut de suferit de pe urma exploziei rămân la Spitalul de Urgenţă, dar starea de sănătate este stabilă.
Potrivit lui Victor Catan, pentru asigurarea ordinii publice în timpul concertului de hram, a fost mobilizat mai bine de jumătate din efectivul poliţiei. Chiar şi aşa, nu s-a putut controla fiecare dintre persoanele din mulţime.
Sursa:
Info-Prim Neo
Primarul general, Dorin Chirtoacă, a convocat astăzi, 15 octombrie, şedinţa Comisiei municipale pentru situaţii excepţionale. Martorii şi toţi cei care au imagini video sau foto sunt rugaţi să participe la anchetarea cazului.
Nr. de telefon la MAI - 27 95 95, la Primărie - 22 10 02.

Alexandru Stoianoglo, vicepreşedintele Parlamentului din partea PD, consideră că explozia de ieri din Piaţa Marii Adunări Naţionale ar putea fi un accident sau o faptă necugetată a unor tineri. "După modul de executare, aceste acţiuni nu pot fi nicidecum calificate drept profesioniste", a declarat Stoinaoglo pentru RIA Novosti. Până la activitatea politică, Alexandru Stoianoglo a fost un timp viceprocuror general al Republicii Moldova.(Sursa: jurnal.md)

Notă: Potrivit specialiştilor, raza de acţiune a grenadei de luptă de tip RG-42 este de 5 metri, iar raza de siguranţă de 25 metri, efectul – schije. Raza de acţiune a unei grenade de tip F-1 este de 100 de metri şi nu există rază de siguranţă.
Detaliu: În centrul Chişinăului există numeroase camere de supraveghere, dar azi a ieşit la iveală următorul fapt: locul în care a fost aruncată grenada, în spatele Arcului de Triumf, este un „unghi mort”, neacoperit de nici una dintre camere.


În seara zilei de 14 octombrie, 223 de colaboratori ai Poliţiei au asigurat ordinea publică în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde avea loc concertul de Ziua Oraşului. Alţi aproximativ 150 de poliţişti au fost dispersaţi în perimetrul străzilor Izmail şi Maria Cebotari. La concert, potrivit estimărilor Poliţiei, s-au adunat vreo 80 de mii de spectatori.
Reprezentanţi ai Poliţiei propun ca manifestările culturale de amploare să nu se mai desfăşoare în centrul capitalei, dar pe stadion, unde oamenii ar putea fi verificaţi şi protejaţi mai bine de forţele de ordine.


Un bărbat ameninţa cu o grenadă la Procuratura Generală

În dimineaţa zilei de 15 octombrie, între orele 10.00 şi 11.00, în faţa Procuraturii Generale, un bărbat ameninţa că va exploada o grenadă dacă nu va fi reexaminat cazul fiului său. Până la urmă, bărbatul a fost izolat, urcat într-o dubiţă şi dus într-o direcţie necunoscută. Ministrul de Interne, Victor Catan, a declarat că bărbatul avea un alt tip de grenadă decât cea care a explodat ieri, dar “la fel de periculoasă”.

Valeriu Zubco, procurorul general: "Cetăţeanul de azi dimineaţă este Zubin Leonid, care era nemulţumit că Zubin Denis, fiul său, este în închisoare de 7 ani. După conferinţa de presă, vom discuta cu el, deoarece el consideră că fiul său a fost condamnat ilegal, iar în spatele condamnării ar fi unele persoane interesate. Deci, nu este nicio legătură cu atentatul terorist de ieri."

(Citat şi imagine:
Unimedia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului