luni, 5 octombrie 2009

Republica Moldova rămâne în CSI... pentru a beneficia în linişte de sprijinul Vestului


Săptămâna aceasta, la 8 şi 9 octombrie, Chişinăul va găzdui reuniunea Comunităţii Statelor Independente (CSI), în cadrul căreia Republica Moldova îi va transmite Federaţiei Ruse preşedinţia prin rotaţie a acestei organizaţii ce reuneşte foste republici sovietice.
Este cunoscută antipatia lui Mihai Ghimpu faţă de CSI, dar, în virtutea evenimentelor interne, anume lui i-a revenit rolul de preşedinte-gazdă. Ghimpu deja a comentat ce-l bucură: va pasa mai departe preşedinţia organizaţiei, nu o va prelua.
Actuala coaliţie de guvernare a proclamat integrarea europeană drept „prioritate absolută”, dar nu intenţionează să pună problema ieşirii din CSI. Este un tribut adus funcţionalităţii Alianţei pentru Integrarea Europeană (AIE), formată din patru partide cu viziuni diferite asupra relaţiilor moldo-ruse. În plus, un viraj brusc ar încinge spiritele în societate şi ar distrage eforturile guvernării de la lucrurile cu adevărat importante, mai ales că opoziţia comunistă şi-a chemat simpatizanţii la „rezistenţă organizată”.
Pentru a evita problemele, liderii din AIE preferă să nu pună acum problema abandonării CSI, dar să valorifice la maxim relaţiile cu Uniunea Europeană, cancelariile marilor democraţii, organizaţiile paneuropene şi organismele financiare internaţionale. Iar deschiderea acestora faţă de Republica Moldova este una fără precedent. Poate chiar mai mare decât cea arătată în 1998-1999, pe timpul guvernului democratic instalat de ADR. Dacă Republica Moldova va rata şi de această dată şansele care i s-au deschis, preţul rateului va fi unul tragic: va fi lăsată să se descurce cum poate într-un areal dominat de Federaţia Rusă.
Cu sau fără o Republică Moldova democratică, Europa este aceeaşi din punct de vedere economic şi al securităţii. Mai degrabă, politicienii şi analiştii moldoveni au exagerat interesul geostrategic pe care ar trebui să-l aibă Vestul pentru teritoriul micului nostru stat. Mâna de ajutor care ne este întinsă acum este dezinteresată, reprezentând mai degrabă o reacţie emoţională şi de nobleţe la evenimentele din primăvară şi la soarta a câteva milioane de oameni ce locuiesc în inima Europei fără a beneficia de cuceririle ei.
În America de Sud, Africa sau Asia există state cu o situaţie mult mai proastă decât a noastră, dar pentru viitorul democratic al cărora nimeni nu afişează un interes foarte special. Sună discriminatoriu, dar situaţia este aşa cum este: a fi european, este un avantaj pe care trebuie să-l valorificăm.

Acest articol a fost preluat de portalul de ştiri "Unimedia". Citiţi comentariile vizitatorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului