joi, 8 octombrie 2009

Summit CSI la Chişinău, fără discutarea problemei transnistrene. Leancă spune că preşedinţia CSI nu a fost uşoară

Miniştrii de externe din Comunitatea Statelor Independente (CSI) au participat la o reuniune la Chişinău, care prefaţează summit-ul din 9 octombrie al şefilor de stat şi de guvern din CSI. Printre chestiunile aflate pe ordinea de zi a miniştrilor de externe se numără şi relaţia cu Georgia, care a părăsit organizaţia fostelor republici sovietice anul acesta, ca urmare a războiului ruso-georgian din august trecut.
Şedinţa Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe CSI a început la ora 15:12, cu o întârziere de 42 de minute. Anterior, miniştrii de Externe s-au întrunit în format restrâns, la care presa nu a avut acces. Miniştrii s-au întâlnit şi cu preşedintele în exerciţiu al R. Moldova, Mihai Ghimpu.
Dintre cele 22 de subiecte de pe ordinea de zi a şedinţei, 3 au fost excluse, iar restul 19 au fost adoptate de către miniştrii de Externe în aproximativ o jumătate de oră. Acestea vizau subiecte cu caracter social şi umanitar, în legătură cu marcarea a 65 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial.

„Moldova va fi un partener previzibil, care va inspira încredere tuturor statelor CSI, activizându-şi, în măsura posibilităţilor, rolul său în procesul de cooperarea internaţională. Se încheie preşedinţia R. Moldova în instituţiile esenţiale ale CSI, în special în Consiliul miniştrilor de externe. Nu a fost o preşedinţie uşoară, inclusiv în contextul proceselor politice care au avut loc în ţara noastră. Totuşi, în opinia noastră, planul preşedinţiei a fost îndeplinit”, a declarat Iurie Leancă, ministrul moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, la deschiderea întrunirii.
“Republica Moldova şi-a ales drept prioritate principală integrarea în Uniunea Europeană”, a mai declarat Leancă.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev se va întâlni mâine, 9 octombrie, cu preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, şi cu candidatul AIE la funcţia de şef al statului, Marian Lupu. Informaţia a fost confirmată pentru UNIMEDIA de către Serviciul de presă al Parlamentului.
Nu se ştie dacă Medvedev va avea o întâlnire bilaterală şi cu secretarul general al PCRM, Vladimir Voronin, ex-preşedintele R. Moldova.
Conflictul transnistrean nu a fost discutat în cadrul Consiliului miniştrilor de externe ai CSI. Ministrul moldovean de externe, Iurie Leancă, a declarat pentru presă că această problemă nu va fi discutată nici în cadrul Consiliului şefilor statelor CSI vineri, 9 octombrie.
În cadrul summit-ului, Federaţia Rusă urmează să preia de la Republica Moldova preşedinţia prin rotaţie a CSI pentru următorul an. După ieşirea Georgiei din Comunitatea Statelor Independente, organizaţia a rămas cu 11 membri: Azebaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan şi Ucraina.
Republica Moldova nu face parte din structurile militare şi vamale ale CSI.

Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) şi Partidul Ecologist „Alianţa Verde” au protestat joi, 8 octombrie, la Chişinău, cerând ieşirea R. Moldova din CSI.
Maia Laguta, preşedinta organizaţiei nonguvernamentale „Salvgardare”, organizatorul protestelor pensionarilor din capitală împotriva majorării tarifelor la apă şi transport şi anulării dreptului la călătorii gratuite în transportul public, a condus astăzi o nouă pichetare a Primăriei Chişinău. Un cordon de poliţişti nu a admis blocarea traficului de către cei aproximativ o sută de protestatari.


Marian Lupu și-a înregistrat candidatura în alegerile prezidențiale de la 23 octombrie
Marian Lupu şi-a înregistrat astăzi candidatura la alegerile prezidenţiale de pe 23 octombrie. Comisia specială pentru organizarea alegerilor spune că în sprijinul liderului democrat au semnat 26 de deputaţi ai Alianţei pentru Integrarea Europeană. Partidul Comuniştilor, care deţine votul de blocaj, spune că nu va vota pentru candidatura majorităţii parlamentare pentru funcţia de şef al statului. În cazul eşuării repetate a alegerilor prezidenţiale, Parlamentul urmează a fi dizolvat anul viitor şi organizate alegeri parlamentare anticipate.
După
Unimedia, Info-Prim Neo şi Radio Europa Liberă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului