miercuri, 7 octombrie 2009

Valeriu Zubco este noul procuror general


La 7 octombrie, în şedinţa plenară a Parlamentului, cu voturile celor 53 de deputaţi din AIE, a fost numit noul procuror general al Republicii Moldova – Valeriu Zubco. Mandatul procurorului general este de 5 ani.
Valeriu Zubco are 44 de ani, este avocat, doctor în drept, conferenţiar universitar. Din 2000 şi până în prezent este conducător ştiinţific la catedra „ Drept public”, Universitatea Liberă Internaţională din Moldova. Între anii 1993 şi 1996, a fost consilier al pretorului Sectorului Buiucani. Este membru al Consiliului ştiinţific-consultativ de pe lângă Curtea Constituţională şi Curtea Supremă de Justiţie, preşedinte al organizaţiei obşteşti non-profit „EX LEGE” (Agenţia pentru Susţinerea Învăţământului Juridic şi a Organelor de Drept „EX LEGE”).
Neoficial, se spune că Zubco a fost recomandat pentru înalta funcţie de către Partidul Democrat, condus de Marian Lupu.
Comuniştii, care nu au participat la vot, au reproşat că Zubco nu are experienţă de activitate în organele procuraturii şi că ar fi făcut propagandă electorală printre studenţi. Comunistul Victor Stepaniuc, l-a felicitat, totuşi, pe noul procuror cu prilejul numirii în funcţie şi i-a recomandat să fie “procurorul general al R. Moldova, nu al Parlamentului sau Preşedinţiei”.
Într-o conferinţă de presă ţinută la 6 octombrie, Eduard Maican, preşedintele Uniunii Naţionale a Veteranilor Războiului pentru Independenţă, a afirmat că Zubco s-ar afla în relaţii foarte bune cu “apropiaţi ai comuniştilor” şi că numirea sa în funcţia de procuror general “va conduce la muşamalizarea investigării fraudelor economice şi a crimelor comise de regimul comunist, dar şi a evenimentelor din luna aprilie”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului