miercuri, 7 octombrie 2009

Vine CSI-ul la Chişinău, cu tot cu ospătari şi bucătari. MAI îi roagă pe oameni să se ascundă de musafiri

Prin anii 90, doar preşedintele Federaţiei Ruse îşi lua bucătarul în vizitele sale externe. Acum, tradiţia s-a extins în întregul spaţiu CSI. Toţi preşedinţii care sosesc la 8 şi 9 octombrie la summit-ul de la Chişinău vor fi însoţiţi de ospătari, iar unii îşi vor lua şi bucătarii. Amănuntul a fost relatat pentru Pro TV Chişinău de angajaţi ai hotelului în care vor fi cazaţi şefii de stat. Apartamentele puse la dispoziţia lor au şi bucătării dotate cu toate cele necesare pentru prepararea mâncării. După episodul cu otrăvirea preşedintelui ucrainean, Victor Iuşcenco, politicienii din spaţiul ex-sovietic au devenit mai precauţi şi nu doresc să bea şi să mânânce din mâna oricui.


Până la reuniunea şefilor de stat din 9 octombrie, joi, 8 octombrie, la Palatul Republicii îşi va desfăşura lucrările reuniunea Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe (CMAE) CSI. Delegaţia R. Moldova va fi condusă de Iurie Leancă, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.
Pe agenda reuniunii la nivel înalt a CSI au fost trecute chestiuni vizând diminuarea consecinţelor crizei economice şi financiare globale, câteva documente referitoare la marcarea a 65 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial şi statutul veteranilor, acţiuni comune de securizare a frontierelor şi controlul circulaţiei substanţelor narcotice. Unul dintre subiectele anunţate ale discuţiilor vizează “continuarea colaborării multilaterale a Georgiei în cadrul CSI, după sistarea de către această ţară a calităţii de membru al organizaţiei la 18 august 2009” - sună ca un avertisment că CSI-ul nu poate fi abandonat cu una, cu două.
Întrucât Republica Moldova nu face parte din structurile militare şi vamale ale CSI, ea nu participă la examinarea chestiunilor ce ţin de colaborarea politico-militară şi în domeniul grăniceresc.
În cadrul summit-ului, Federaţia Rusă urmează să preia de la Republica Moldova preşedinţia prin rotaţie a CSI pentru următorul an. După ieşirea Georgiei din Comunitatea Statelor Independente, organizaţia a rămas cu 11 membri: Azebaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan şi Ucraina.Pe perioada summit-ului, Aeroportul Internaţional Chişinău a introdus o serie de restricţii: va fi limitat numărul locurilor de parcare pe teritoriul aferent aeroportului, va fi modificată schema de ieşire de pe teritoriul acestuia, vor fi înăsprite controalele efectuate de Serviciul de Securitate al Aeroportului.
MAI a suplimentat efectivele de menţinere a ordinii publice, iar circulaţia va fi oprită temporar sau pe perioade mai îndelungate pe mai multe artere din centrul Chişinăului şi spre Aeroport. Pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, circulaţia transportului privat va fi interzisă totalmente. Traseele pe care vor trece delegaţiile oficiale vor fi monitorizate şi de lunetişti. Poliţia i-a vizitat pe toţi cetăţenii dezechilibraţi şi pe cei cu trecut infracţional, prevenindu-i să stea cuminţi pe la casele lor în următoarele două zile. Ministerul de Interne ne recomandă să renunţăm la plimbările prin oraş, mai ales la cele prin centrul capitalei. Timp de două zile, va trebui să creăm impresia că Chişinăul este un oraş pustiu.
Maia Laguta spune, însă, că nu va renunţa la planul său de a picheta împreună cu pensionarii sediul Primăriei Chişinău.

Republica Moldova rămâne în CSI... pentru a beneficia în linişte de sprijinul Vestului

Un comentariu:

  1. Vaõ ser dias difíceis de se viver ,Eleonora .
    MUita segurança ,muita desconfiança e no fim os políticos ou não decidem nada ,ou fazem aquilos que os mais poderosos querem .
    Abraços

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului