sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Băsescu: De abia spre sfârşitul mandatului este atmosfera pe care mi-am dorit-o în relaţia cu Moldova

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus vineri, 13 noiembrie, premierului moldovean Vladimir Filat că acum, spre sfârşitul mandatului său la Cotroceni, se creează, în relaţia cu Republica Moldova, o atmosferă pe care şi-a dorit-o în toată perioada cât a deţinut preşedinţia României.
Preşedintele Traian Băsescu l-a întâmpinat,vineri, la Palatul Cotroceni, pe premierul moldovean vorbind în limba engleză, spre surprinderea celor prezenţi. "Nice to see you in Bucharest! (Mă bucur să vă văd în Bucureşti!)", i-a spus Băsescu lui Filat, care a răspuns în schimb în română- "Bună ziua, domnule preşedinte!" Citeşte continuarea ştirii.
"I was extremely interested if you'll answer in Moldavian language or in Romanian language" (Eram extrem de interesat dacă o să răspundeţi în moldoveană sau în limba română)", a continuat Băsescu, râzând. "În română", a replicat premierul moldovean, ceea ce l-a făcut pe şeful statului să-i mulţumească. "Mulţumesc! Mă bucur. Am văzut declaraţia dumneavoastră că răspundeţi în limba maternă", a explicat Băsescu gestul de a-şi întâmpina invitatul vorbind în limba română. "Dar am spus şi care este (limba, n.r.)", a spus zâmbind premierul Republicii Moldova. "Aţi spus şi care este? Până acum trebuia să vorbesc cu translator cu conducătorii de la Chişinău", a explicat Băsescu. Filat l-a asigurat pe şeful statului că şi în cazul în care nu exista un translator, el tot ar fi înţeles ceea ce-i spune preşedintele.
Băsescu a ţinut să-l felicite pe premierul moldovean şi să îi mulţumească pentru măsurile luate imediat de Guvernul de la Chişinău de a anula expulzarea ambasadorului român, de a ridica vizele pentru români şi de a aproba deschiderea celor două consulate de la Cahul şi Bălţi.
"În plus, la aceste acţiuni se adaugă şi deschiderea secţiilor de votare necesare pentru ca cetăţenii din Republica Moldova care au drept de vot să poată să participe la alegerea preşedintelui", a adăugat Vladimir Filat.
"Vă mulţumesc şi vă asigur că poziţia mea este total deschisă faţă de Republica Moldova şi faţă de Guvernul de la Chişinău. Sperăm să fie şi un preşedinte definitiv în Republica Moldova, indiferent cine, ne bucură foarte mult şi poziţia pe care o are domnul Ghimpu, preşedintele interimar, cu privire la România şi nu mi-am permis niciun fel de declaraţii care să genereze cea mai mică suspiciune asupra intenţiilor noastre în ceea ce priveşte relaţia cu Republica Moldova", a precizat şeful statului.
Băsescu l-a asigura pe Filat că acum, spre sfârşitul mandatului său de preşedinte, se creează o atmosferă pe care şi-a dorit-o tot mandatul în relaţia cu Republica Moldova.
"Poate e o atmosferă bună pentru mandatul următor", a replicat Filat, şeful statului rezumându-se să comenteze că "asta se poate".
"Vreau să mai spun ceva cât este presa aici, am fost în situaţia de a discuta cu preşedintele Republicii Moldova cu translator şi faptul că acum putem discuta în limba română este extraordinar şi vă mulţumesc domnule prim-ministru!", a ţinut să precizeze şeful statului înainte de discuţia cu uşile închise.
La întâlnirea de la Palatul Cotroceni participă şi ministrul interimar al Externelor, Cătălin Predoiu, şi şeful Departamentului pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac.
Sursa: NewsIn

Vlad Filat şi Emil Boc au semnat Acordul privind micul trafic la frontieră între R. Moldova şi România. Nu se renunţă la ideea tratatului de bază?

4 comentarii:

 1. Cam asa ar trebui facut, in opinia mea, jurnalismul: informativ. Concluzia sa o traga cititorul, nu sa i-o serveasca gata rumegata/digerata cel care scrie.
  Felicitari, stimata doamna!

  RăspundețiȘtergere
 2. Mulţumesc pentru felicitări, mai ales că aţi comentat la o ştire preluată :)
  Să comenteze sănătos jurnalistul, dar nu în ştire sau reportaj :) - să facă o sinteză, o analiză, un comentariu.
  Pe bloguri, cred eu, au succes articolele scrise pe un ton agresiv, cele care solicită şi alimentează furia cititorului sau alte patimi. Pe blogul meu intră oameni lucizi şi echilibraţi :)

  RăspundețiȘtergere
 3. :) Pentru aceasta intalnire a aparut un fel de banc care in nici 24 de ore a fost transmis pe mess la foarte multe persoane si care e cam asa:
  Basescu il intreaba pe Filat: "si in ce limba vorbiti dvstra, dle Prim-ministru? "
  Filat: "in romana"
  Basescu, de parca n-ar fi auzit: ïn ce limba vorbiti?"
  Filat: "In romana!"
  Basescu din nou: "In ce limba vorbiti?!"
  Filat scos din sarite: "Dle Presedinte, da nu intelegeti ca in romana?! Nu auziti?"
  La care Basescu: "Ba da, aud, dar nu m-as mai satura sa tot ascult acest raspuns"

  :))

  Ce ma bucur ca tinerii si apoi politicienii din Moldova au fost atat de curajosi, si puternici si perseverenti si au schimbat ceva ce parea fara nicio sansa :) felicitari tuturor!!! Pacat ca nu am avut acest curaj cu totii si mai intens de-a lungul istoriei, dar poate incepem sa recuperam cumva :)

  RăspundețiȘtergere
 4. N, mulţumesc pentru comentariu. L-am preluat pe blog în această postare: http://eleonora-lisnic.blogspot.com/2009/11/banc-cu-vlad-filat-si-traian-basescu.html
  Şi bancul este bun. ;)

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului