sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Dan Alexe, corespondent al Europei Libere la Bruxelles: R. Moldova n-are şanse să obţină statut de candidat pentru aderarea la UE în următorii 10 ani

Fragment dintr-un interviu difuzat de Radio Europa Liberă la 27 noiembrie 2009:

Radu Benea: … Ce şanse are Republica Moldova (…) să fie pusă alături de ţările din Balcanii de Vest, care stau deja de câţiva ani în aşteptarea următorului val de extindere a UE?

Dan Alexe: În nici un caz în următorul deceniu. Asta este foarte clar pentru toată lumea. În acest moment, s-a pus un fel de stavilă, o limită a extinderii UE. Singurele ţări care vor intra în următorul deceniu, - nu e un lucru care se spune deschis pe culoarele europene, însă, în culise, negocierile tind spre asta, - singurele ţări care vor intra vor fi Croaţia şi Islanda. Să nu uităm că aici există o ierarhie foarte solidă. O ţară trebuie să obţină mai întâi statutul de candidat. Deja acela este foarte greu de obţinut.

Statutul de candidat nu înseamnă însă că vor începe negocierile. Turcia a avut statutul de candidat, - nici nu-mi amintesc câţi ani, - foarte mulţi ani, poate peste un deceniu. Macedonia are statutul de candidat, dar nu poate începe negocierile, pentru că Grecia opune un veto negocierilor cu Macedonia, pentru că vrea ca Macedonia să-şi schimbă numele, denumirea. Deci, această ierarhie este atât de complexă, încât în viitorul apropiat, care înseamnă, să zicem, un deceniu, Moldova nu are o şansă de a intra în această categorie de ţări candidate la intrarea în UE.

(…)

Radu Benea: Moldova, se poate spune, în utimii ani a pierdut această şansă, despre care spuneau unii că ar fi existat?

Dan Alexe: Nu a existat această şansă.

Radu Benea: Nici în ultimul deceniu...

Dan Alexe: Nu, absolut deloc. Pentru că negocierile sunt foarte concrete. Negocierile au loc într-un fel aproape matematic. Vin o serie de experţi în ţara candidată şi analizează punct cu punct şi procent cu procent felul în care se aplică legislaţia europeană. Deci, nu e un fel de, să spunem, premiu de participare sau premiu de încurajare. Nu se face aşa ceva. Or, în cazul Moldovei nu a existat nici măcar începutul de efort de aplicare a legislaţiei europene în foarte multe domenii. Şi, în aceste condiţii, nimeni nu vede aici de unde a putut veni ideea că Moldova ar putea adera la UE, când ţări care se zbat şi care aplică sistematic legislaţia europeană, cum e de exemplu Croaţia, - candidată, care va intra în UE, - aşteaptă, răbdător, să vină experţii, să încheie capitolele.

Totul merge după un algoritm foarte strict şi linear. Nu se pot sări etapele. Nu există premiu de încurajare. Deci, nu ştiu de unde a venit această idee că Moldova, în ultimul deceniu, putea să facă nu ştiu ce. O ţară nu poate fi candidată oficial la aderarea la UE, câtă vreme are probleme de frontieră cu vecinii. Cazurile recente au fost foarte instructive. Croaţia, de exemplu, care are statutul de ţară candidată, şi-a văzut negocierile blocate vreme de multe luni de zile, pentru că Slovenia, care este membru al UE, are o problemă de frontieră maritimă cu Croaţia, deci nu o frontieră terestră, ci o problemă de ieşire la mare, de spaţiu maritim. Tot aşa, candidatura Macedoniei nu este acceptabilă pentru că Grecia, membru al UE, a opus un veto. Macedonia corespunde criteriilor europene în foarte multe privinţe: legislaţia economică, socială, ş.a.m.d. Însă Grecia are acest drept de veto şi îi cere Macedoniei să-şi schimbe numele. Deci, Macedonia are o problemă de frontieră, de identitate, de relaţie reciprocă cu un membru al UE. Moldova nici măcar nu intră în această categorie.

Deci, Moldova nu are o problemă cu un membru al UE, cum au avut Croaţia sau Macedonia, ci are o problemă cu o ţară din afară, cu vecini din afară – cu Ucraina, cu Rusia, - cu România, multă vreme, sub Voronin.
Deci, problema aderării Moldovei la UE sau a căpătării statutului de candidat nici nu s-ar fi putut pune, câtă vreme Moldova nu şi-a rezolvat toate aceste probleme cu vecinii. Faptul că UE se preocupă de securitatea Moldovei la frontiera cu Transnistria sau la frontiera cu Ucraina, nu înseamnă că acest lucru ar fi o încurajare pentru Moldova sau un gest în direcţia atragerii Moldovei spre Europa. UE face acelaşi lucru cu Marocul, cu Libia şi cu alte ţări instabile de la frontieră, de unde nu vrea să vină trafic de persoane, de droguri, de armament şi de orice alt fel de trafic. Este un fel de autoprotejare. Nu este o încurajare în vederea aderării la UE.

Sursa:
europalibera.org

Din arhiva blogului: Face parte Republica Moldova din ”planul secret” al UE? Aceasta-i întrebarea...

4 comentarii:

 1. În context, un mic fragment din interviul acordat recent de primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al PL, cotidianului bucureştean “Adevărul” şi publicat, la 26 noiembrie 2009, cu titlul „Anexarea Basarabiei va fi reparată în UE”

  Dorin Chirtoacă:
  “Până la urmă, în cazul în care privim obiectiv, corect şi matur relaţia dintre cele două ţări, observăm următoarele: integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană vine să rezolve definitiv ceea ce înseamnă dezbaterea pe problema unirii cu România. Pentru că în UE nu mai există frontiere. Este modul în care problema aceasta s-a rezolvat şi în alte regiuni ale Europei. Urmează să se rezolve şi în această parte. Am avut un asemenea conflict între Germania şi Franţa, pe Alsacia şi Lorena. Au mai fost şi alte regiuni ale Europei disputate de-a lungul timpului de unele state. Odată cu extinderea Uniunii, aceste probleme au dispărut.”

  http://adevarul.ro/international/Dorin_Chirtoaca-_-Anexarea_Basarabiei_va_fi_reparata_in_UE_0_160184412.html

  RăspundețiȘtergere
 2. Dacă ambii intervievaţi au dreptate, situaţia este de felul următor:

  „Anexarea Basarabiei va fi reparată în UE”. R. Moldova n-are şanse să obţină statut de candidat pentru aderarea la UE în următorii 10 ani

  RăspundețiȘtergere
 3. Eleonora : Penso que esta questão seria mais fácil de se resolver se os páises que querem a unificação com o bloco da União Européia se unissem num bloco também e mostrassem suas intenções e seu potencial como aliados .Cada páis isolado significa um pequeno mercado ,mas unidos transformam-se num parceiro econômico de grande porte ,o que facilita as negociações para o ingresso na União Europeia .
  Será que isto é possível ?
  Não sou um "expert" em política internacional ,mas sei que na realidade o que interessa é o poder economico .Portanto um bloco de nações pode mais que um país sozinho.

  Beijos

  RăspundețiȘtergere
 4. Cachorro Louco , é verdade, todos os países que querem aderir à UE busca de apoio dentro da organização. Um esclarecimento: Roménia é um membro da União Europeia.

  O problema é este: R. Moldova foi rasgada da Roménia. Alguns políticos dizem que essa injustiça será reparada na UE. Mas analistas dizem que R. Moldova não têm chances de participar da UE nos próximos 10 anos.

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului