vineri, 27 noiembrie 2009

Dezvăluiri şi semne de reconfigurare a „stângii”


Ne sunt servite periodic „dezvăluiri din culisele politicii”. Săptămâna aceasta, sursa a fost una „profesionistă” - Valeriu Pasat, fost director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (1999-2002) şi fost ministru al Apărării (1997-1999).
Într-o conferinţă de presă, la 23 noiembrie, el i-a adus o serie de acuzaţii grave ex-preşedintelui Voronin, care s-ar rezuma la faptul că aceasta ar fi încercat să-şi consolideze puterea politică şi financiară cu ajutorul serviciilor secrete. Pasat susţine că el şi subordonaţii săi din SIS ar fi refuzat să îndeplinească ordinele lui Voronin şi că, din acest motiv, ex-preşedintele s-a răzbunat pe el – i-a fabricat dosare şi l-a băgat în puşcărie (martie 2005 - iulie 2007). Apoi, afirmă Pasat, tot Voronin i-a decis eliberarea din arest, cerându-i să plece imediat la Moscova, unde-şi are domiciliul din 2003, să renunţe la cetăţenia R. Moldova şi să nu mai revină niciodată aici, să nu se implice în politică. În iulie 2007, Pasat a fost amnistiat în episodul în care era acuzat de vânzarea sistemelor reactive „Uragan” şi eliberat. Recent, procurorii au decis clasarea a două dosare în care continua să fie - “contrabandă cu armament” şi „tentativă de lovitură de stat şi tentativă de asasinare a lui Iurie Roşca, la indicaţia Kremlinului”.
Pasat, care a sosit în Republica Moldova la 2 noiembrie, pentru a-şi vizita părinţii, după ce autorităţile moldovene au acceptat să-i perfecteze paşaport, susţine că nu se va implica în politică, dar că va face “tot posibilul ca PCRM să nu revină la guvernare”.

Conexiuni cu Rusia

Intenţionat sau ba, Pasat oricum a spus nişte lucruri care pot influenţa viaţa politică. De exemplu, a declarat că ex-ministrul de Externe din guvernul comuniştilor, Andrei Stratan, a fost recent la Moscova, având intenţia să creeze la Chişinău un partid prorus. Prin urmare, Stratan ar urma să contribuie şi el la diminuarea popularităţii partidului condus de Voronin.
Să notăm că şi liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, ex-comunist şi candidatul actual al AIE pentru funcţia de şef al statului, a fost zilele trecute la Sankt Petersburg, la congresul partidului de guvernare „Rusia Unită” („Edinaia Rossia”), cu care doreşte să semneze un acord de cooperare. În context: premierul Vlad Filat este de părere că AIE ar trebui să le promită comuniştilor care vor vota pentru Lupu că vor fi în drept să-şi creeze un grup parlamentar distinct. Şi Partidul Democrat a anunţat că are o serie de propuneri referitoare la scrutinul prezidenţial, dar că acestea vor fi prezentate conducerii partidului.
Totodată, Lupu continuă seria declaraţiilor pe placul comuniştilor: într-o conferinţă de presă, a reconfirmat că se consideră „moldovean” şi că 1 Decembrie este o zi lipsită de semnificaţie pentru el, deoarece este „sărbătoarea unui stat străin”.
O nouă tentativă de a-l alege pe preşedintele R. Moldova ne aşteaptă în perioada 7-10 decembrie. Să vedem câţi comunişti vor răsplăti prin vot declaraţiile cu iz românofob ale fostului lor coleg de partid.
Iată şi conexiunile cu Rusia din biografia lui Pasat: a absolvit Academia de diplomaţie de la Moscova, în 1994-1997 a fost ambasador al R. Moldova în Rusia, din 2003 este consilier pentru relaţii externe al şefului administraţiei RAO „EES Rossii” Anatoli Ciubais, a fost decorat cu distincţia Federaţiei Ruse "Ordinul prieteniei".


Voronin n-avea încredere în ai lui?

Alte afirmaţii ale lui Pasat ţintesc direct în temelia Partidului Comuniştilor. El susţine că Voronin i-ar fi cerut să adune informaţii compomiţătoare până şi la adresa unor activişti comunişti: Vladimir Ţurcan, Vadim Mişin, Dmitri Todoroglo, Ala Popescu.
„Pasat spune adevărul, dar nu până la urmă!”, a reacţionat unul dintre cei vizaţi, Vladimir Ţurcan. „A afirmat că ar fi refuzat să adune aceste materiale. Eu însă ştiu că astfel de materiale au fost adunate, desigur că erau false, dar au fost. Eu însumi am luat cunoştinţă de acest dosar”, a declarat Ţurcan pentru „Ştirea Zilei”.
Deputatul comunist povesteşte că, imediat ce a aflat „de la unii angajaţi SIS” despre existenţa unor asemenea materiale, a mers direct la Voronin şi i-a cerut explicaţii: „Am avut o convorbire. I-am explicat şi i-am demonstrat că toate acele materiale sunt false. L-am întrebat de ce acest dosar umblă dintr-o direcţie în alta şi a rămas, până la urma, blocat pe masa dumnealui. Domnul Voronin nu mi-a răspuns. A spus doar că oricum nu credea că acele materiale corespund adevărului”. Ţurcan a spus că nu poate afirma sau infirma că a existat un ordin de la Voronin.

Despre operaţiuni secrete

Sunt deosebit de grele şi alte acuzaţii aduse de fostul şef SIS. El afirmă că s-a opus unor indicaţii ale lui Voronin de a vinde armament ce ar fi ajuns la “gherilele din Cecenia”, s-a împotrivit privatizării Centralei de la Cuciurgan de către familia Voronin şi un oarecare “Eduard Goldenberg, de la Odesa, investitor belgian”, că a dejucat un plan de asasinare a lui Ilie Ilaşcu, fost deţinut politic al regimului de la Tiraspol.
„Ilaşcu trebuia să fie înarmat cu armament de producţie românească, urma să fie trecut pe malul stâng al Nistrului şi, chipurile, trebuia să fie ajutat să-şi elibereze camarazii (Tudor Petrov-Popa, Alexandru Leşco şi Andrei Ivanţoc). Scopul era, însă, altul: Ilaşcu trebuia să fie omorât pe teritoriul Transnistriei”, a declarat Valeriu Pasat. Anterior, Ilie Ilaşcu a confirmat că, în 2001, pregătea o asemenea operaţiune, spunând că “din păcate sau din fericire, Valeriu Pasat mi–a dejucat acest plan, deşi operaţiunea de salvare ar fi avut sorţi de izbândă în proporţie de 95 la sută”.
Care o fi adevărul şi ce fapte nu au fost aduse la cunoştinţa publicului de către Pasat, nu avem de unde şti. Declaraţiile lui ne demonstrează, însă, că serviciile secrete pot fi transformate într-o maşinărie diabolică de manipulare, de şantaj, de reducere la tăcere, de marginalizare, de anihilare a oponenţilor politici şi a oamenilor incomozi, inclusiv a celor din sfera afacerilor.
Cum a funcţionat oare tandemul Voronin – SIS atunci când la conducerea Serviciului s-a aflat Artur Reşetnikov, despre care se spune că ar fi nepotul soţiei ex-preşedintelui comunist? Teoretic, dacă e să-l credem pe Pasat, nimic nu le-ar fi împiedicat „buna înţelegere şi cooperare”.
Dar, oare, să nu fi cooperat deloc Valeriu Pasat cu Vladimir Voronin? În acest caz, cum de a fost păstrat la conducerea SIS şi în 2001, şi în 2002?

Eleonora Lisnic

(Publicat în "Capitala" din 27 noiembrie 2009)

Din arhiva blogului: Dezvăluirile lui Valeriu Pasat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului