luni, 23 noiembrie 2009

Dezvăluirile lui Valeriu Pasat


Valeriu Pasat, fost director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) şi fost ministru al Apărării, susţine că ex-preşedintele Voronin ar fi încercat (sau chiar a reuşit?) să-şi consolideze puterea politică şi financiară cu ajutorul serviciilor secrete.
Valeriu Pasat a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că el şi subordonaţii săi din SIS ar fi refuzat să îndeplinească ordinele lui Voronin. Care o fi adevărul şi ce fapte nu au fost aduse la cunoştinţa publicului de către Pasat, nu avem de unde şti. Declaraţiile lui ne demonstrează, însă, că serviile secrete pot fi transformate într-o maşinărie diabolică de manipulare, de şantaj, de reducere la tăcere, de marginalizare, de anihilare a oponenţilor politici şi a oamenilor incomozi, inclusiv a celor din sfera afacerilor.
Cum a funcţionat oare tandemul Voronin – SIS atunci când la conducerea Serviciului s-a aflat Artur Reşetnicov, despre care se spune că ar fi nepotul soţiei ex-preşedintelui comunist? Teoretic, dacă e să-l credem pe Pasat, nimic nu le-ar fi împiedicat „buna înţelegere şi cooperare”.

Pasat, care a stat mai mult de doi ani în închisoare (martie 2005 - iulie 2007), spune că a fost reţinut pe Aeroportul Chişinău (la 11 martie 2005), judecat şi condamnat pentru “vânzarea ilegală a 21 de avioane MIG-29 şi armament” tocmai din cauză că a refuzat să execute comandamentele lui Voronin. În 2007, când a fost eliberat din arest, Pasat a plecat imediat la Moscova, unde îşi avea reşedinţa permanentă. Spune că a fost eliberat tot la ordinul lui Voronin, care i-ar fi cerut să renunţe la cetăţenia R. Moldova şi să nu mai revină niciodată aici.

Fostul şef al statului, secretarul general al comuniştilor, i-ar fi cerut să adune informaţii compomiţătoare până şi la adresa unor activişti ai partidului său: Vladimir Ţurcan, Vadim Mişin, Dmitri Todoroglo, Ala Popescu. De asemenea, Pasat afirmă că s-a opus ordinului lui Voronin de a vinde armament ce ar fi ajuns la “gherilele din Cecenia”.
Pasat mai susţine că s-a opus privatizării Centralei de la Cuciurgan de către familia Voronin şi un oarecare “Goldenberg, de la Odesa, investitor belgian”.
Potrivit lui Pasat, Voronin dorea moartea lui Ilie Ilaşcu, iar el ar fi dejucat acest plan. Ilaşcu urma să fie asasinat în Transnistria, în 2001, în timpul unei operaţiuni de eliberare în forţă a celor trei colegi ai săi încarceraţi în Transnistria. Ilie Ilaşcu a confirmat anterior că pregătea o asemenea operaţiune, spunând că “din păcate sau din fericire, Valeriu Pasat mi–a dejucat acest plan, deşi operaţiunea de salvare ar fi avut sorţi de izbândă în proporţie de 95 la sută”.
(Vezi declaraţiile lui Pasat pentru Pro TV)

Valeriu Pasat mai spune că ex-ministrul de Externe din guvernul comunist, Andrei Stratan, a fost recent la Moscova, având intenţia să creeze la Chişinău un partid prorus.
Pasat a sosit în Republica Moldova la 2 noiembrie, pentru a-şi vizita părinţii, după ce autorităţile RM au acceptat să-i perfecteze paşaport. Susţine că nu se va implica în politică, dar că va face “tot posibilul ca PCRM să nu revină la guvernare”.

Săptămâna trecută, procurorii au decis clasarea a două dosare în care era cercetat Pasat - “contrabandă cu armament” şi „tentativă de lovitură de stat şi tentativă de asasinare a lui Iurie Roşca, la indicaţia Kremlinului”. Pasat declară că şi aceste dosarele i-au fost fabricate, la fel ca cel din 2005.
Pasat a fost reţinut în martie 2005, fiind acuzat de vânzarea la preţuri mici a 21 de avioane MIG-29 şi a unor sisteme reactive „Uragan”. În ianuarie 2006 a fost condamnat la 10 ani de detenţie. Curtea de Apel (CA) l-a achitat pe Pasat în episodul MIG-urilor şi i-a redus pedeapsa la 5 ani de detenţie, iar în mai, CSJ a casat hotărârea CA şi a lăsat în vigoare decizia prin care Pasat a fost condamnat la 10 ani de închisoare. CA a fost obligată să reexamineze cazul. În iulie 2007, a fost amnistiat în episodul în care este acuzat de vânzarea sistemelor reactive „Uragan”.
Alte amănunte - aici.

Valeriu Pasat s-a născut în 1958, în satul Scumpia, raionul Făleşti. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova (Istoria) şi Academia de diplomaţie de la Moscova. În 1994-1997, a fost ambasador al R. Moldova în Rusia, în 1997-1999 - ministru al Apărării, în 1999-2002 - director al SIS. Din 2003, este consilier pentru relaţii externe al şefului administraţiei RAO "EES Rossii" Anatoli Ciubais.
Pasat a fost decorat cu distincţia Federaţiei Ruse "Ordinul prieteniei". Este căsătorit, are un copil, locuieşte la Moscova.
Din arhiva blogului: Valeriu Pasat a fost achitat
Completat la 24.11.2009:
Deputatul comunist Vladimir Ţurcan pentru “Ştirea Zilei”: “Pasat spune adevărul, dar nu până la urmă!

“Fostul director SIS, Valeriu Pasat, când spune că în 2001 a fost o astfel de “acţiune”, spune adevărul, dar nu până la capăt. Dumnealui a afirmat că ar fi refuzat să adune aceste materiale. Eu însă ştiu că astfel de materiale au fost adunate, desigur că erau false, dar au fost. Eu însumi am luat cunoştinţă de acest dosar”, a declarat Vladimir Ţurcan.
Deputatul spune că imediat ce a aflat, de la unii angajaţi SIS, despre existenţa unor astfel de materiale, a mers la liderul PCRM, Vladimir Voronin.
“Am avut o convorbire. I-am explicat şi i-am demonstrat că toate acele materiale sunt false. L-am întrebat de ce acest dosar umblă dintr-o direcţie în alta şi a rămas, până la urma, blocat pe masa dumnealui. Domnul Voronin nu mi-a răspuns. A spus doar că oricum nu credea că acele materiale corespund adevărului”, a povestit Ţurcan.

Parlamentarul afirmă că nu ştie însă dacă este sau nu adevarată afirmaţia lui Pasat precum că “materialele compromiţătoare au fost adunate la indicaţia lui Voronin”.
“Eu sunt jurist şi nu vreau să ma lansez în presupuneri. Eu nu ştiu dacă a fost sau nu vreo indicaţie. La această întrebare, Pasat trebuie să raspunda”, a spus Vladimir Ţurcan.

(Aici – ştirea din care am citat)

2 comentarii:

  1. Deacum se acuză reciproc, nuştiu care-i vinovatul...!

    RăspundețiȘtergere
  2. Deacum se încep acuzaţiile reciproce... cred că vor mai fi ca Pasat, ''foşti'' comunişti care-l vor acuza pe Voronin...!

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului